AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Ticaret Bakanlığının bütçe görüşmelerinde Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ’a ihracatçıların yaşadığı sorunları ve taleplerini aktardı. Bakan Muş’a hem bütçe görüşmeleri sırasında hem de görüşmelerden sonra sorunları teker teker anlatan Cora, özellikle Sarp Sınır Kapısında yaşanan yoğunluğun azalması için Muratlı Sınır Kapısının açılmasının gerektiğini hem de Trabzon Limanı ve Soçi Limanı arasında tarifeli yük ve yolcu taşımacılığının yeniden başlanması için gerekli adımların atılmasını istedi.

MURATLI SINIR KAPISI AÇILMALI

Sarp Sınır Kapısında yaşanan yoğunluğun her geçen gün arttığına ve tırların günlerce sınır kapısında beklediğine vurgu yapan Cora, “Ülkemizin en yoğun kara yolu sınır kapısı olan Sarp Sınır Kapısı’nın Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkasya, Orta Asya bölgelerine yapılan taşımalarda kullanılması, alternatif kapı güzergâhlarında yaşanan sorunlar ve siyasi karışıklıklar nedeniyle bu kapıların kullanılmaması, Orta Asya bölgesine yönelik dış ticaret hacmimizin her geçen gün artması nedeniyle Sarp Sınır Kapısı’nın yoğunluğu da her geçen gün artmaktadır. Bunun yanında kapının hem yolcu hem de yük taşımacılığında kullanılmasından dolayı yoğunluk bir kat daha artmaktadır. Turizm sezonunda Gürcistan makamlarının Batum bölgesi geçişlerinde gündüz saatlerinde tır araçlarının geçişlerine kısıtlama getirilmektedir. Ülkemiz tarafından araç kuyruklarının oluşması kötü bir görüntü olarak telakki edilmektedir. Gürcistan geçişlerinde yol güzergahlarının Batum bölgesinde şehir içerisinden geçmiş olması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde de geçişlerde belli saatlerde kısıtlama yapılacağı Gürcistan makamlarınca belirtilmektedir. Oysaki Muratlı Sınır Kapısı, Gürcistan tarafından yol güzergâhı tamamen şehir merkezleri dışından geçtiği için daha seri bir şekilde çalışmış olacak ve bu kapıdan da sadece yük taşıtları giriş çıkış yapacağı için Sarp Sınır Kapısı’nın yoğunluğu da azalmış olacaktır. Bu nedenle özellikle Orta Asya bölgesinin ve Türk Cumhuriyetlerine yapılacak ihracatımızın gelişmesine büyük katkı sağlayacak. 31 Ağustos 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Gümrük Müdürlüğü kurulan Muratlı Sınır Kapısı’nın karşılıklı -iki ülke tarafından- faaliyete geçmesinin sağlanması talep edilmektedir. Muratlı Kapısı’nın açılmasıyla, Sarp Sınır Kapısı’nda oluşan araç, tır kuyrukları sorunu tamamen çözüme kavuşacaktır.” dedi.


RUSYA İLE GÖRÜŞMELİYİZ

Rusya’nın Soçi bölgesindeki Adler Limanı ile Trabzon Limanı arasında tarifeli yük ve yolcu gemilerinin çalışmasına müsaade edilmesi hususunda girişimlerde bulunulması yönündeki talebi de Bakan MUŞ’a ileten CORA, “Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1990 ve 2010 yılları arasında 20 yıl kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığı yapılması Trabzon Limanı'yla Rusya Federasyonu arasında çok ciddi bir ticaret hacmi oluşturmuştu. Trabzon'u bir ticaret hinterlandı hâline getirmişti. Son yıllarda Rusya Federasyonu Soçi Olimpiyatları'nı düzenleyeceği gerekçesiyle, Trabzon'a giden tarifeli gemi seferlerine 2010 yılında Soçi Limanı'nı kapatmış ve bu limana yakın diğer limanlarda yeni sefer düzenlemesine müsaade etmemiştir. Konu hakkında Trabzon yerelinde yapılan onlarca girişimle ve Rusya Federasyonu Krasnodar bölgesi yetkilileriyle yapılan toplantılardan şu ana kadar bir sonuç alınamamıştır. Ülke ve bölge ihracatımıza ve karşılıklı turizm hareketlerine yapacağı katkı dikkate alınarak konunun üst makamlar nezdinde yeniden görüşmeler yapılarak Trabzon Limanı'ndan Rusya Federasyonu'nun bölgemize en yakın bölgesindeki en uygun limanı olan Adler Limanı'na tarifeli yük ve yolcu gemi seferleri düzenlenmesine müsaade edilmesi hususunda girişimler bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim