Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, bugün Zorlu Grand Otel’de basın toplantısı düzenledi.

AVUKATLAR BAĞIMSIZ SAVUNMANIN TEMSİLDARIDIR

Burada açıklamalarda bulundan Suiçmez, “Atatürk’ün Trabzon’a gelişinin 97. yıl dönümünde daha da bir anlamı oldu toplantımız. Adil yargılanmanın en temel özelliklerinden biri orada bağımsız savunmanın temsildarı olan avukatların bulunmasıdır. Avukatlar olmadan vatandaşların adil yargılanma haklarına sahip olmaları mümkün değildir. Ben her zaman avukatlarla gazetecileri aynı şekilde hak savunucusu olarak görmekteyim. Bugün adli yıl açılışı nedeniyle yaptığımız bu toplantıda bu anlamda beraber olmamızın da hak temelli ayrı bir özelliği olduğunu düşünüyorum” dedi.

ADALET DÖNEMİ SORUNLARLA BAŞLADI

Suiçmez, “1 Eylül’de yeni adli yıl açılışı yaptık. Maalesef bu yıl da adalet dönemimiz artan sorunlarla başlamış durumdadır. Hak temelli çalışan gerek avukatlara gerekse basın mensuplarına gerekse STÖ’lere çok büyük görevler düşmektedir. Hakim ve savcıların yaş sınırının azalması nedeniyle birçok sorun yaşamaktayız. Bu onların suçu değil, staj dönemini yapamadan göreve başladılar. O nedenle adalet hizmetine vatandaşın duyduğu güveni yükseltmek avukatların da yapmak olduğu bir durum haline geldi. Avukatlar adaletin gerçekleşmesi için yılmadan korkmadan çekinmeden mücadele etmek durumundadırlar. Bu şekilde halkın adalete dolayısıyla devlete duyduğu güveni artırmamız mümkündür. Adli yıl açılışı nedeniyle baromuzdaki avukat sayısını, stajyer sayısını, CMK ve adli yardım aracılığı ile halkın adalete erişimini sağlamak amacıyla yapmış olduğumuz hizmetleri genel bir tablo çizip sunup yapmak istedik” ifadelerini kullandı.

TRABZON’DA 794 AVUKATLA HİZMET VERİYORUZ

Suiçmez, “Plansız açılan hukuk fakülteleri sayesinde gerçekten illerin kaldıramayacağı şekilde avukat sayısı da hızla artmaktadır. Gerçekten adalet hizmetleri artık çok yoğun bir gençliğin ortamda sağlanmak durumunda kalıyor. Trabzon Barosu olarak meslek içi eğitimleri yapmaya çalışıyoruz. Bilgi düzeyini artırmak, daha bilgili avukatlar aracılığı ile hakim ve savcıları zorlayarak adil karar vermelerine yardımcı olmaktır amacımız. 71 olan stajyer olan sayımız 2021 yılında ise şu ana kadar 150 stajyerimiz mevcut. Bu rakamın artış hızını görüyorsunuz. Avukat sayısında da artış var. Daha bilgili avukatların Trabzon’da ve Türkiye’nin her yerinde görev almasını sağlamak amacıyla. Vatandaşlar daha etkili hukuki yardım alabiliyorlar. 2015 yılında 424 avukat vardı, 2016’da 463, 2017’de 517, 2018’de 593, 2019’da 655, 2020’de 745, 2021’de 794 avukatımızla birlikte Trabzon’da kaliteli hizmet vermeye devam ediyoruz. İdare mahkemesinde 6 hakim 1 başkan ve 6 personel, vergi mahkemesi, 4 hakim 1 başkan 6 personel, bölge adliye mahkemesi 5 hukuk 4 ceza dairemiz mevcut, 9 başkan 41 hakimle hizmet veriliyor. 1 başsavcı, 6 savcı, 94 personel bulunuyor. Merkezde 25 savcı, ilçelerde 20 savcı ve 600 personelle hizmet vermeye devam edilmektedir.” dedi.

HEDEFİMİZ KALİTELİ AVUKATLIK HİZMETİ

“Hedefimiz kaliteli bir avukatlık hizmetini vatandaşlarımıza sunabilmektir. Her zaman eğitimlere meslek mensuplarını gönderiyoruz. Vatandaş adalete erişim sağlayamıyorsa o ülkede adaletin gerçekleşmesi mümkün değildir. Ekonomik durumları kötü olanlara yönelik barolarda adli yardım hizmeti veren meslektaşlarımız ve adli yardım kurulumuz var. Baroların insiyatifinde olan bir sistem kurulmuş. Devletin aktardığı bir bütçe var. Biz hizmet vermeye devam ediyoruz. Adli yardıma karar verirken baronun bakış açısı ortaya konuyor. Göreve geldiğimizden itibaren bütçeyi dikkate almaksızın kadın, çocuk, öğrenci şiddet görme durumunda ve mültecilerin başvurularında vatandaşın adalete erişimini sağlamak içni kararlar verdik. Türkiye’de örnek barolardan biri olduğumuzu düşünüyoruz. Mültecilere ilişkin kısımda Trabzon Barosu pilot kısımda oldu. 2019’dan beri başka bir birim üzerinden alarak kabul ettik. Ücretlendirmeyi de onun üzerinden yapıyoruz. 2018’de 517 dosyaya hizmet verdik. 2019’da 426, 2020’de 432, 2021’de 334 başvuru oldu. 2020 yılında 39, 2021 yılında da 23 mülteci başvurusuna avukat görevlendirmesi yaptık. Adli yardım kurulunda 460 avukat hizmet verirken mülteci kısmında ise 100 avukat eğitimini alarak hizmet vermeye devam ediyor. TBB de herhangi bir sorun olduğunda özellikle çeviri konusunda bize yardımcı oluyor. Mültecilerin de haklarına erişmesi için Trabzon Barosu olarak çalışıyoruz. Trabzon Barosu olarak adli yardım konusunda adalete erişim ve hak temelli olarak görevlendirmeleri yapıyoruz. Türkiye’de örnek barolardan biriyiz. CMK hizmetimiz var. Burada vatandaş ücretsiz avukat talep edebiliyor. Tüm bakış açımız burada da tamamiyle hak temellidir. CMK’da 412 görev alan avukatımız var. Çocuk adalet sisteminde görevlendirdiğimiz avukat sayımız ise 373’tür. CMK listemizde hizmet veren avukatlarımızın hemen hemen tamamı çocuk adalet sisteminde eğitimlerini yapmış oluyorlar”

HANGİ YILDA KAÇ DOSYAYA KAÇ AVUKAT GÖREVLENDİRİLDİ?

“2018’de 5032 dosyaya 5978 avukatla birlikte hizmet verdik. 2019’de 4642 dosyaya 5562 avukatla görevlendirme yaptık. 2020’de 2473 dosyaya 4654 avukatla, 2021’de şu ana kadar 2896 dosyaya 3628 avukatımızla hizmet verdik.”

CEZAEVLERİNDE NE KADAR İNTİHAR OLDU?

Yine Trabzon'daki cezaevlerinde 4 intihar vakasının meydana geldiğini belirten Suiçmez  "Trabzon Barosu'nun bu konuda araştırmalarıoldu. Cezaevlerine girilirken ayakkabı bağcıkları alınır ama içeride çamaşır ipi satılır. Bu konuda mahkemeye başvurduk. Cezaevlerinde çamaşır yıkama üniteleri kurulması konusunda tavsiye kararı aldırdık." ifadelerini kullandı.

Suiçmez bir kızın babası tarafından tecavüze uğradığını anlatırken  "Babası tarafından tecavüze uğrayan ve hamile kalan bir kızın Trabzon'a hastaneye getirildiğini ama hastanenin suç duyurusunda bulunmadığını gördük ve bu konun üzerinde durup suç duyurusunda bulunduk." dedi.

CEZAEVİNDE BİR ÇOCUK İNTİHAR ETTİ

Suiçmez, Trabzon cezaevlerinde psikoljik sıkıntı yaşayan bir çocuğun intihar ettiğini söyleyerek "Ailesine ulaşıp konuya dahil olduk. Çocuğun önce psikolojik tedavi görmesi gerektiğini, tutuklamanın en son olması gerektiğini belirttim ve davayı kazandık. Daha sonra da tazminat davaları açıldı." dedi.

BİRÇOK DOSYAYI TAKİP EDİYORUZ

“Pınar dosyasını takip etmişsinizdir. Biz de takip ediyoruz. Ama bir dosyaydı 2 dosya oldu. Tutuklama ve tahliyeler oldu tekrar tutuklama gerçekleşti. Bu dosyayı takip ediyoruz. Bıçaklanan bir kadınımız vardı. O dosyanın da vekaletini aldık. Trabzon Barosu olarak takip ediyoruz.” (61saat)

Editör: TE Bilisim