Dost ve kardeş Endonezyalı Parlamenterleri ülkemizde konuk etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Milletvekili Günnar; “TBMM'nin açılışının 100. yıldönümü olan 2020 yılı, aynı zamanda Endonezya ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 70. yıldönümü olarak idrak edildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının olumsuz etkilerine rağmen 2020 yılında ülkelerimiz arasındaki üst düzey temasların devam etmesinden ve muhtelif vesilelerle Endonezyalı heyetleri ülkemizde konuk etmekten büyük memnuniyet duyduk” dedi.

ÖNEMLİ BİR ORTAK

Endonezya’yı bölgesel ve küresel refahın, istikrarın ve barışın gelişimine ciddi katkı sağlayabilecek önemli bir ortak olarak gördüklerini belirten Günnar; “Bu anlayışımızın bir yansıması olarak ilişkilerimizi 2011 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkarmıştık. Ülkemizle Endonezya arasında YDSK (Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey) tesis edilmesi üzerinde karşılıklı mutabakat sağlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Endonezya’ya 2021 yılında gerçekleştirmesi öngörülen ziyareti vesilesiyle YDSK’nın ilk toplantısının yapılmasını öngörmekteyiz” dedi.

Güneydoğu Asya’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Endonezya ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verildiğini ifade eden Günnar; “2020 yılında 1,3 milyar dolar olan ikili ticaret hacmimizi en kısa sürede 10 Milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Türk Şirketleri, Endonezya’daki büyük ölçekli altyapı projelerine ilgi duymaktadır. Ayrıca Endonezya Ordusunun modernizasyonuna ilişkin projelerde Türk şirketlerinin önemli roller üstleneceğini düşünüyoruz” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 Pandemisi ile mücadele çalışmalarının devam ettiğini belirten Günnar salgınla mücadelede dost ve kardeş ülke Endonezya ile birlikte aşı çalışmaları da dahil olmak üzere her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu vurguladı. 

İLİŞKİMİZ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Endonezya heyeti adına söz alan Heyet Başkanı, Muhammad Farhan ve diğer katılımcılar Türkiye’de olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, “Dost ve kardeş ülke Türkiye’de her zaman sıcak ilgi ve misafirperverlikle karşılanıyoruz. 16. yy. da Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan Türkiye ile ilişkilerimiz de son yıllarda artarak devam etmekte olup, Türkiye en zor ve sıkıntılı dönemlerimizde her zaman yanımızda oldu. Bizlerde ülkelerimiz arasında başta Yenilenebilir Enerji ve Doğal Gaz Boru Hattı olmak üzere pek çok alanda ekonomik ve ticari ilişkilerimiz artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Covid-19 salgını sonrasında inşallah Turizm alanında da ilişkilerimizi çok daha ileriye taşımayı ve böylece iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği daha da pekiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim