Büyükşehir Belediye Meclisi, bugün gerçekleşen 3’üncü oturumla ağustos ayı toplantılarını tamamladı. Toplantıya koronavirüs testi pozitif çıkan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’ya geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Başkan Vekili Ataman, “Pandemi ülkemizi ve şehrimizi etkilemeye devam ediyor. Bu anlamda CHP Trabzon Milletvekili Sayın Ahmet Kaya’nın da testinin pozitif çıktığını öğrendik. Büyükşehir Belediye Meclisi adına Sayın Milletvekilimize, ailesine ve Cumhuriyet Halk Partisi camiasına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
MECLİS ÜYELERİNE SUNUM YAPILDI

Toplantının başında Trabzon halkı tarafından uzun yıllardır yıkılması istenen ve adeta kanayan yara haline gelen yeni otogar projesi ile ilgili Meclis üyelerine sunum yapıldı. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Müdürü Ömer Çak, proje hakkında meclis üyelerine detaylı bilgi verdi.
 
REKREATİF ALAN BÜTÜNLÜĞÜ OLUŞTURULDU

Yeni otogar projesi ile ilgili gerçekleştirilen sunumda şu ifadeler kullanıldı; “Yeni otogar, Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesi, Anadolu Bulvarı üzerinde 30.144,85 m²lik alanda projelendirilmiştir. Terminal projesinin yer seçimi, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan Değirmendere Tüneli, projesi hazırlanan sahil tüneli ve bağlantı kavşak düzenlemeleri ile Kanuni Bulvarı dikkate alınarak yapılmıştır. DSİ Bölge Müdürlüğü ile görüşülerek Değirmendere’nin eksik kalan ıslah projesi hazırlanmış ve ihale kapsamına dahil edilmiştir. Projedeki bina kotları, dere kret kotu dikkate alınarak hazırlanmıştır. Projenin kuzeyinde bulunan H. Nazif Kurşunoğlu Camii alanı da peyzaj tasarımına dahil edilerek rekreatif alan bütünlüğü oluşturulmuştur. Toplam inşaat alanı 11.069.51 metrekare olan yapı, bodrum, zemin ve 2 kattan oluşmaktadır. 5.043 m²lik taban alanına oturan yapı içerisinde ulaşım ve hizmet birimlerinin yanı sıra yaklaşık 1.200 m²lik kiralanabilir ticari alanlar ve 800 m²lik ofis birimleri ve 1.863 m²lik yolcu bekleme alanı bulunmaktadır.”
 
YERLEŞKE İKİ BÖLGEYE AYRILDI


“Otobüs terminal yerleşkesi iki bölgeye ayrılmıştır. Terminalin kuzey ve batı tarafı gelen kullanıcılara ayrılmışken, dereye bakan doğu ve güney tarafı otobüs ve servis sirkülasyonuna bırakılmıştır. Alana, Anadolu Bulvarı üzerinde konumlandırılan şehir içi otobüs ve minibüs durakları ile toplu ulaşım sağlanacaktır. Yapının doğusunda 28 araçlık otobüs peronları ile güneyinde 16 araçlık Gümüşhane minibüs alanı bulunmaktadır. Yapının batısında 104 araçlık özel araç ve 20 araçlık servis otoparkı, yolcu indirme bindirme cebi ile taksi durakları yer almaktadır.”
 
HER TÜRLÜ İHTİYACA CEVAP VERMESİ AMAÇLANDI

“Otobüs terminallerinin akılda bıraktığı karışık, yorucu ve kasvetli havayı değiştirmek için geçirgen ve ferah bir yapı tasarlanmış, iki noktasından zemine basan ikonik çatı örtüsü ile kente gelen kullanıcıların akıllarında bir imaj yaratmak amaçlanmıştır. Ayrıca çatı formu çeşitli projeksiyon gösterilerinde kullanılarak yapının kentsel bellekte bir yer edinmesi de sağlanmıştır. Kullanıcıların rahat bir şekilde yolculuk yapabilmesi adına peyzajla birlikte otobüs peronlarına kadar kesintisiz, net bir yolcu aksı belirlenmiştir. Bu aks çevresindeki kafeterya, büfe, berber gibi ticari birimler saat kulesi ve rekreatif alanlarla beslenmiştir. Terminallerde kısa, orta, uzun süreli vakit geçiren kullanıcıların her türlü ihtiyaçlarına cevap verilmesi amaçlanmıştır.
 
TERMİNAL PROJESİ ONAYLANDI

Sunumun ardından İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen 16 gündem maddesinin müzakeresine geçildi. Müzakereler kapsamında Trabzon’un yeni otogar projesi Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Meclis toplantısı, gündem maddelerinin görüşülüp kabul edilmesinin ardından sona erdi.
Editör: TE Bilisim