Ne Zaman Tamamen Bitecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin görüşmesinde söz alan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’un önemli kültür hazinesi olan Sümela Manastırı ve Ayasofya Müzesinde devam eden restorasyon çalışmalarındaki gelişmeleri ve ne zaman tamamlanacağını sordu. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Kaya, Trabzon Maçka’da bulunan Sümela Manastırı’nın 2015 yılında restorasyon için kapatıldığı ancak öngörülen zamanda çalışmaların tamamlanmadığını belirterek şunları söyledi:

“4 yılda mağduriyet yaşanmıştır”

“Yılda yaklaşık 600 bin kişinin ziyaret ettiği Sümela Manastırı tam 4 yıl kapalı kalmıştır. Bu süreçte başta Maçka esnafımız olmak üzere, Trabzon’da turizmden ekmek yiyen herkes büyük bir mağduriyet yaşamıştır. 4 yıl aradan sonra geçtiğimiz mayıs ayında Sümela Manastırı’nın ancak bir bölümü ziyarete açılabilmiştir. Restorasyonun ne zaman bitirileceğine ve Sümela Manastırı’nın tamamının ne zaman ziyarete açılacağına ilişkin belirsizlik halen devam etmektedir.

Sümela Manastırı’nın kısmen açık olması yeterli değildir. Trabzon’a ziyarete gelen yabancı turistler Manastıra uğramadan dönmektedir. Trabzonlular adına soruyorum, Sümela Manastırı’nın tamamı ne zaman ziyarete açılacaktır? Sizden net bir tarih vermenizi istiyoruz. Sümela Manastırı ile aynı dönemde Ayasofya Müzemiz de restorasyona alınmıştır. Bir şehir düşünün, en önemli turistik merkezleri aynı anda restorasyona alınarak kapatılıyor. Bu nasıl bir planlamadır? Ya da plansızlıktır? Tarihî ve turistik yerlerimizin aynı dönemde tadilata alınması bölge turizmine resmen darbe vurmaktadır. Trabzonlular olarak sizden istirham ediyoruz. Bu restorasyon çalışmalarına ağırlık verilsin, ne gerekiyorsa yapılsın ve bu önemli merkezlerimiz bir an önce turizm faaliyetlerine yeninden açılsın istiyoruz.”

“Sümela’nın hazinesi dönecek mi?”

Yıllar önce Sümela Manastırı'ndan define olarak çıkartılan ve dünya mirası olabilecek değerdeki eserlerin akıbetinin hala bilinmediğini hatırlatan CHP’li Kaya, “Bu konuda bir çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmalar ne aşamadadır? Bir gelişme oldu mu? Bu eserler yeniden Trabzon'a getirilecek midir? Bizim önerimiz, Maçka ilçemizde bir müze kurulması ve bu eserlerin bu müzede sergilenerek, insanlığın hizmetine sunulmasıdır” diye konuştu.
Trabzon’da turizmin bir başka sorunu olarak da bölgede kaçak olarak faaliyet gösteren Suriyeliler olduğunu belirten Kaya sözlerine şöyle devam etti:

Suriyeli Kaçak Turizmciler

“Karadeniz ve Trabzon turizmi için çok önemli bir başka sorun ise kaçak olarak turizm faaliyetleri yürüten Suriyelilerdir. Ortadoğu’dan bölgemize yoğun olarak turistler gelmektedir. Bu alanda Suriyelilerin yürüttükleri kaçak turizm faaliyetleri yerel işletmecilerimizi çok olumsuz etkilemektedir.

Kayıt dışı yapılan bu turizm faaliyetleri, bölgede zaten ekonomik krizin etkisiyle büyük sıkıntılar yaşayan yerli turizmciyi daha da kötü duruma düşürmüştür. 

Devlete ekonomik olarak hiçbir katkısı olmayan bu kaçak firmalar, bölgemize gelen Ortadoğu kökenli Arap turistlere yönelik kaçak tercümanlık ve ulaşım hizmeti vermektedirler. Kaçak olarak taşıdıkları turistleri, ailesi ya da arkadaşları olarak tanıtan Suriyeli kaçak turizmciler, yöre esnafının ekmeğinden çalmaktadır.”

Ayrıca yol kontrollerinde polis ve jandarmanın Suriyelilere müsamaha gösterdiği ve bu nedenle kaçak turizmcilere hiçbir cezai yaptırım uygulanmadığı iddialarının Trabzon'da konuşulduğunu ifade eden CHP’li Kaya, “Devletimiz, vergi, KDV, stopaj ve kira ödeyen esnafımızın ekmeğinin çalınmasına izin vermemelidir. Korsanın önüne geçilmezse, yarın bölge esnafı da aynı yönteme soyunmak zorunda kalır. Lütfen bu sözlerimizi dikkate alın ve Doğu Karadeniz’deki kaçak turizmcileri engellemek için gerekli tedbirleri bir an önce alın ve uygulayın” dedi.
 
Editör: TE Bilisim