Çanakkale'de Yapılan kara ve Deniz savaşları 1800'lü yıllarda görülen yenilgilerden sonra askeri ve siyasal varlığımızın bir kez daha ispat edildiği savaşlardır.

Çanakkale savaşları savunan orduların taarruz eden ordulara karşı kazandığı bir zaferdir. Bunun tarihte başka örneği yoktur.

Türk'ün öz yurdunu savunması için yapılan bu savaş, kendi gücünden kat be kat güçlü orduların yenilmesiyle sonuçlanan Türk Milletinin Kahramanlık ve şeref abidesi olmuştur.
Bu savaşın kazanılmasıyla Atatürk gibi dahi bir lider Türk tarihinde yer almaya başlamıştır.
Bu zafer Türk'e öz benliğini ulusal kimliğini bulma yolunu göstermiştir.

Bu zafer Kurtuluş savaşının yapılmasının temellerinin atılmasına vesile olmuştur.

Yine bu zafer Türk Ulusal tarihi içerisinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte, Dünya siyasal sistemlerinin yeniden şekillenmesine, imparatorlukların yıkılmasına, yeni ulusal devletlerin kurulmasına doğrudan etki etmiştir.

Bu zafer, Türk Milletinin 5000 yıllık tarih sahnesinden silinip atılamayacağını bizzat idrak edilmesine, kurtuluş savaşıyla da bunun bütün dünyaya kanıtlanması sonucunu getirmiştir.

Çanakkale savaşında ve bütün savaşlarda yurtları için can veren aziz şehitlerimizin ruhları önünde saygıyla eğiliyor, onları rahmet ve şükranlarımla anıyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene.”
 

Editör: TE Bilisim