“Bu krizin yakıcı etkilerinden kurtulabilmemiz ve hızlıca toparlanabilmemiz için her zamankinden daha çok çalışmaya, üretmeye ve ürettiklerimizi dış pazarlara satmaya yani ihracata ihtiyacımız var” dedi.
 
Rus Gümrüklerinden Geri Dönen Sebze Meyve
 
Doğu Karadeniz’den Rusya Federasyonu ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine önemli miktarda yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını hatırlatan Kaya, “ihraç edilen bu tarım ürünlerinin Rus gümrüklerinden geri döndüğüne dair haberleri sıklıkla duyuyoruz. Narenciyeden domatese biberden şeftaliye kadar birçok tarım ürünümüz, ilaç kalıntısı, zararlı haşerat ve Akdeniz sineği gerekçesiyle Rusya sınırından geri gönderiliyor” hatırlatması yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 “Bu durum Türk yaş meyve-sebze ihracatçısı için büyük bir sorun ve Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette de yaşanan sıkıntıların başında geliyor. Öte yandan, Rus limanlarında yapılan işlemlerin çok yavaş ilerlemesi, gemilerde ve tırlarda bekleyen ürünlerin bozulmasına ve ticari değerlerini kaybetmesine neden olmaktadır. Rusya Federasyonu’na deniz yoluyla yapmış olduğumuz ihracatın tamamı Soçi Limanı’na yapılıyor. 
 
Soçi Limanı’nın turistik liman olması ve yetersizliği nedeniyle zaman zaman yüklü gemiler burada bekletiliyor ve boşaltmanın geç yapılması sonucunda ürünler bozuluyor. Yaş meyve ve sebze ihracatı yapan iş adamlarımız bu ve buna benzer sorunların bir an önce çözülmesini bekliyorlar.
 
Sarp Ve Muratlı Sınır Kapısı
 
Bunların yanı, Artvin Sarp Sınır kapısındaki tır kuyruğu bugünlerde 20 km’leri geçmiştir. Şoför arkadaşlar orada saatlerce, bazen günlerce bu kuyruklarda beklemekte ve büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar. Bu sorunun neden kaynaklandığının tespit edilmesi ve bir an önce çözülmesi için ilgili bakanlığı göreve çağırıyoruz. Son olarak da Artvin Muratlı Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması gerektiğini hatırlatıyor, tüm sorunların ortak akılla çözülmesi diliyoruz.”
 
Editör: TE Bilisim