Kaya, “Ülkemiz doğayı koruma ve iklim değişikliklerine karşı mücadelede üzülerek söylüyorum ki çok gerilerde yer alıyor. Bunun nedeni; 18 yıllık AKP iktidarının açgözlü, ranta dayalı, doğaya, cana, canlıya duyarsız ve tutarsız politikalarıdır. Yaşam kaynaklarımız geri dönülmez biçimde tahrip edilirken yağma ve talana göz yuman anlayışıdır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Çevre Ajansı Kurulması teklifi üzerine konuşan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Karadeniz’de büyük tepkilere neden olan HES’leri ve Yeşil Yol Projesini anımsatarak başladığı konuşmasında şunlara değindi:

NE DERE BIRAKTINIZ, NE BALIK NE DE KIYI

“Çevre deyince aklımıza cennet Karadeniz’imiz ve bu yeşil cennette yaşanan doğa katliamları, HES’ler, Yeşil Yol geliyor. Kuruyan dereler, ölen balıklar, kesilen ağaçlar, tahrip edilen yaylalar, dolgularla mahvedilen o güzelim koylar, kıyılar geliyor. Balıkların dolaşması gereken dere yataklarında dolaşan iş makineleri, kepçeler, dozerler, kamyonlar geliyor. Ne dere bıraktınız, ne balık ne de kıyı. Gidin, şırıl şırıl akan, bembeyaz köpüklerle akan derelerimizin son halini bir görün. Görün ki, belki aklınız başınıza gelir, vicdanınız sızlar.”

AKP’NİN ÇEVRE POLİTİKASI RANTA DAYALI

 “Gelmiş geçmiş en sıcak, en kurak yılları, en sıcak mevsimleri yaşıyoruz. Buzulların eridiğini, göllerin, göletlerin, su kaynaklarının kuruduğunu, havadaki karbondioksit miktarının hızla arttığını görüyoruz. Her gün yüzlerce canlının yaşama veda ettiği günümüzde sürdürebilir yaşam, aslında geleceğin değil tam olarak günümüzün en ciddi sorunlarından biridir. Bu acı ve bir o kadar da yaşamsal gerçeğe rağmen ülkemiz doğayı koruma ve iklim değişikliklerine karşı mücadelede üzülerek söylüyorum ki çok gerilerde yer alıyor. Bunun nedeni; 18 yıllık AKP iktidarının açgözlü, ranta dayalı, doğaya, cana, canlıya duyarsız ve tutarsız politikalarıdır. Yaşam kaynaklarımız geri dönülmez biçimde tahrip edilirken yağma ve talana göz yuman anlayışıdır.”

Editör: TE Bilisim