Trabzon Akçaabat Minibüs Kooperatifi Başkanı Abdullah Sevim Taka’nın Konuğu Oldu

Akçaabat’a  Modern Ulaşım

S.S. Akçaabat Trabzon Söğütlü ve Mersin 1 Nolu Karayolu Yolcu Taşımacılığı Kooperatifi Başkanı Abdullah Sevim, gazetemizi ziyaret etti. Sevim, araçların pilot bölge olarak otobüse dönüşümü ile alakalı açıklamalarda bulunarak, dönüşümün en kısa sürede olacağını ifade etti. Sevim, “Minibüsten otobüse dönüşüm yapan, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Sivas Ordu, Samsun, Sakarya, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Bursa, İzmir gibi illeri 15 kişilik ekiple gezdik. Nasıl dönüşüm yaptıklarını inceledik. En kısa sürede biz de dönüşümümüzü yapacağız” dedi.


Ekibimizle İnceledik

TAKA: Trabzon’da yeni halk otobüsü sistemine evet diyen başkanlardan birisiniz, süreci anlatır mısınız?

ABDULLAH SEVİM: 2020 yılının Temmuz ayında ticari taşımacılık yapan araçlarda engelli rampası uygulanması kanun gereğidir. Ayrıca tüm ticari araçlarda kamera sistemi olacak. Bu da 2020 yılının sonuna kadar olacak. Büyükşehir Belediyemiz de ticari araçlarda 10 yaş sınırı kararı aldı. Bunları da yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla istişare yaparak, Temmuz ayı gelmeden ne yapabilirizin fikir alışverişinde bulunduk.

Minibüsten otobüse dönüşüm yapan, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Sivas, Ordu, Samsun, Sakarya, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Bursa, İzmir gibi illeri 15 kişilik ekiple gezdik. Nasıl dönüşüm yaptıklarını inceledik. Bazı gezilerimize Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta’da katıldı. Biz gezilerimizde bunu güzel bir proje ile kentimize katkı sağlamak anlamında çalışmanın içerisine girdik. Bu işin yazılı kuralı yok. Her ilin kendine özgü özellikleri var. Bizler de bu özelliklerle Akçaabat’ımıza ne yapabilirizi, nasıl modernizasyon yapabilirizi düşündük.

Büyükşehirle Ortak İstişare

TAKA: Üyelerinizi de mağdur etmeden dönüşüme evet dediniz?


ABDULLAH SEVİM: Öncelikle bu işin patronu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’na teşekkür ediyorum. Geldiğinden itibaren Ulaşım A.Ş.’yi kurduktan sonra tecrübeli, deneyimli, Türkiye genelinde bu dönüşümü yapan isimlerle yönetim kurulunu oluşturdu. Biz de ne istediğimizi ve yapılması gerekenleri dosya halinde sunduk. Bu dosyayı ekibi ile incelediler. Türkiye genelinde dönüşümü yapan illere belediyeler üstten aşağı baskı yaparken, biz Trabzon’da alttan yukarı ortak istişare ile yapıyoruz. Şehir içinde de bir dönüşüm var. Bizim şeklimiz farklı.

Test Araçları Geliyor


TAKA: Minibüsler gidiyor mu?

ABDULLAH SEVİM: Akçaabat olarak biz hazırız. Çalışmalarımızı da yapıyoruz. Şehrimize de örnek olacağız. Belediye taşımacılıktan zarar ediyor. Halkımıza yeni araçlarla biz hizmet edeceğiz. Geçen hafta içerisinde araç fabrikalarını Akçaabat’ımıza çağırdık. Üye arkadaşlarımızı topladık. Firma yetkilileri sunumlarını yaptı. Bu hafta içinde de test araçlarını gönderecekler. Araçları bir hafta burada test edeceğiz.


Profesyonel Taşımacılık

TAKA: Çok ortaklı bir sistem geliyor?

ABDULLAH SEVİM: Akçaabat’ta 583 tane plaka sahibi var. Yolcu sayımını yaptık. Durakları arasındaki mesafeye kaç tane durak olacağının ölçümlerini, kaç dakikada bir aracın geliş gidişini profesyonel anlamda çalışma yaptık. Kaç araçla bu işin yapılacağının dosyasını sunduk. Belediye de dosyamızı inceledi. Murat Zorluoğlu başkanımız sağolsun ‘Siz bu işi profesyonel şekilde yaparsanız ben otobüsleri geri çekerim’ dedi. Bizi motive eden bir durum oldu. Çok güzel bir proje olacak. Esnafın kazancı da yukarı gidecek. Belediye otobüsleri kalkacak, halk otobüsleri gelecek.


Ücretler Elektronik Toplanacak

TAKA: Tüm hak sahiplerinin geliri aynı havuzda toplanıp pay edilecek, öyle mi?

ABDULLAH SEVİM: Havuz sistemi olacak. Elektronik olarak ücretler toplanacak. Belediyenin mevcut çalıştığı kart sistemi var. Şehirde tek kart olacak. Bu kartla yolcu ister belediye otobüsüne isterse bizim araçlarımıza binebilecek. Biz işimizi profesyonel olarak yapmasının altyapısını yaptık. 15 kişilik üye arkadaşımızla gittiğimiz bir ilden dönünce, o 15’in üzerine bir 15 kişi daha katarak mini toplantılarla arkadaşlarımıza bu işi anlattık.

Finansman Çalışmaları Sürüyor

TAKA: Sayın Sevin size araçları almak için ez az 20 milyon TL lazım..

ABDULLAH SEVİM: Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, araçların modernizasyonuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a bir dosya sundu. Dönüşümle ilgili bir özel finansman sağlanırsa bizim için çok iyi olacak. Belediye otobüsleri çekildiğinde sahilde çalışacak 25+1, mahallere çalışmak içinde 17+3 araçlarla ortak havuzda çalışacağız. Eşit dağılım olduktan sonra, şoför esnafımızda bu işe olumlu yaklaştı. Üyeye eşit dağılım olacak. Üyemiz neye karar verirse o periyotta paralar otomatik olarak hesabına aktaracak. Araç denetimi belediyenin yetkisinde olacak. Sistem çok güzel olacak. 65 yaş üstü ücretsiz sistemi var. Belediyeler de buna destek verebiliyor. Bunla ilgili de başkanımızla görüştük.

Tahditli Plakalar Yanmaz

TAKA: Sayın Sevim, Trabzon merkezde bazı durak başkanları ve durakta minibüsü olanların ‘kaybımız ciddi olur’ endişesi var, ne diyeceksin?

ABDULLAH SEVİM: Ömer Hakan Usta Başkanımızla görüşüyoruz. Tahditli plakalar yanmaz. Bir kısım arkadaşlarda Trabzon’a hiç bilmeyen ekibi getirdiler. Bu işi herkesle konuşuruz. Dönüşümle ilgili herkesten destek alıyoruz. Tahditli plakaya göre sözleşme yapılacak. Bu sözleşmede belediye meclisinden geçer. Şehir içindeki arkadaşların bu yönde bir tedirginlikleri var. Bu konuda rahat olsunlar. Tahditli plaklar yanmaz.