Kuran'da ve sünnette çokça yer bulmuştur sadaka.
Zekât sadece fakir insana verilmesi lazım gelirken sadaka ise hem fakire hemde binalara yani hastahane, okul ve çeşme gibi yerlere de sarf edilebilir.
Sadakanın bildiğimiz bilmediğimiz pek çok faydası vardır. Konu hakkında bakınız Peygamberimiz ne buyurmaktadır;
Sadaka ömrü uzatır ve bereketlendirir. Bundan dolayı imkânlar ölçüsünde az çok demeden sadaka vermeye gayret etmeliyiz. Sadakanın azı çoğu yoktur. Zenginlerimiz çok vermeli fakirlerimizde imkanları zorlayarak vermeye gayret etmelidir. Şöyleki zekât dinen zenginler verirken sadakayı ise herkes zengin fakir verebilir.
Sadaka hastalıklara şifadır. Bundan dolayı imkanlar ölçeğinde sadaka vermeye çalışmalıyız. Günümüzde coronaya tıbbi müdahalenin yanında sadaka vermeye çalışarak ta olmamak için kendimize ve ailemize yardımcı olabiliriz.
Sadaka belalara kalkandir. Bundan dolayı gerek kendimizin gerek aile fertlerinin belalara karşı korumak için mutlaka sadaka vermeye çalışmalıyız. Belalar semadan gönderildiğinde sadaka engel olur. Bundan dolayı önemli bir sıkıntı yaşadığımız da hemen ne deriz sadaka vermiş deriz. Böyle onlarca olay anlatılır.
Sadaka verirken hem kendimiz hem aile fertlerine ve hem de ölen akrabalarımıza niyet etmeliyiz. Böylece herkes sadaka nimetinin kalkanı altına girecektir.
Sadaka kalkandir...