2021-2022 Ahmet Çalık sezonu sonunda Trabzonspor, uzun yıllar hasret kaldığı şampiyonluk kupasını müzesine koymuştur. Bu süreçte taraftarı ile omuz omuza mücadele eden Trabzonspor, tribünlerdeki birlik ve beraberliğin semeresini fazlasıyla almıştır. Gerçekten de sezon boyunca Trabzonspor taraftarı, takımını adeta bağrına basmıştır. Karda, çamurda hatta yasak olmasına rağmen pandemi kısıtlamalarına rağmen taraftarlar her daim takımının arkasında durmaya devam etmiştir. Zira sezon boyunca en yoğun seyirci ortalamasını yakalayan takım Trabzonspor olmuştur.

Trabzonspor taraftarı kulübüne maddi anlamda da destek olmuştur. Ekonomik şartların zorluğuna rağmen Trabzonsporlular bilet, kombine ve forma gibi kulübe maddi anlamda yarar sağlayacak ürünleri büyük bir bağlılıkla satın almaktan çekinmemiştir. Geçen yıl 26 binin üzerinde kombine satan Trabzonspor Kulübü, forma satışlarında kendisinden daha fazla taraftara sahip İstanbul kulüpleri ile yarışır duruma gelmiştir. Cefakâr taraftarlar şampiyonluğun yaklaştığı haftalarda bir maç için 3-5bin lira bilet parasını gözünü kırpmadan vermiştir.

Trabzonsporlular, sırf kulübüm para kazansın mantığıyla belki de piyasada çok daha ucuza alabileceği ürünleri TS Club mağazalarından satın alma yoluna gitmiştir.

Yediden yetmişe, yurt içinden ve yurt dışından adeta seferberlik mantığıyla takımına destek olan Trabzonspor taraftarı bu sezon daha büyük başarıları hayal etmektedir.

Fakat tam da bu noktada Trabzonspor Kulübü, Şampiyonlar Liginde mücadele etme ihtimalini de göz önüne alarak gelecek sezonun kombine bilet ücretlerini hatırı sayılır bir miktarda artırmıştır. Kulübün içinde bulunduğu maddi şartlar dikkate alınırsa bu fiyat artışını pek de yadırgamamak gerekir.

Fakat bu sezon garip bir şekilde, hemen her spor kulübünde uygulanan koltuk rezerve sistemi iptal edilmiştir. Yani yıllarca bir arada maç izleyen taraftarların koltukları gelecek sezon için rezerve edilmeden satışa sunulmuş böylece ilk giren veya haberdar olan kişiler yıllarca başkalarının maç izlediği koltukları satın almıştır.

Bundan birkaç yıl öncesine kadar taraftarlarını telefonla arayarak ürün ve kombine satmak zorunda kalan Trabzonspor Kulübü, kendisine zor zamanlarda sahip çıkan taraftarlarının bu vefasını çabuk unutmuştur. Başarılar geldikçe, kulübe olan ilgi arttıkça spor kulübü olduğu unutulmaya başlanmış ve anonim şirket mantığıyla kulüp idare edilir olmuştur.

Şu unutulmamalıdır ki spor kulüplerini büyük yapan şeylerden biri de taraftarlarıyla kurdukları manevi bağlılıktır. Zira 30 küsur yıl İngiltere şampiyonu olamayan Liverpool taraftarı hiç bir zaman kulübünü yüz üstü bırakmamıştır. Kulübüne bağlılığıyla dünyayı kendine hayran bırakan Liverpool taraftarının yoğun ilgisi nedeniyle Liverpool stadından bilet almak neredeyse imkânsızdır. Kombine biletler ise uzun yıllardır rezerve edildiği için babadan oğula geçmektedir. Bu durum Liverpool şampiyon olduğunda da değişmemektedir. Böylece kulüp ile taraftar arasında sadakat bağı, günlük başarı veya başarısızlıklardan bağımsız bir şekilde devam ettirilmektedir.

Fakat Trabzonspor’a baktığımızda küçük ticari hesaplar uğruna bu manevi bağın/sadakat bağının zedelendiğini görmekteyiz. Yaşanan son gelişmelerle kulübü için varını yoğunu feda eden, takımının başarısız olduğu günlerde stadyuma gelerek destek olan taraftarların vefası görmezden gelinmektedir. Trabzonspor Kulübü’nün, taraftarı, kazandığı kupaları ve mazisiyle bir büyük bir spor kulübü olduğu unutulmamalıdır. Cebinde kalan son kuruşu da gözünü kırpmadan kulübüne harcayan sadık taraftarlar,basit menfaatler için küstürülmemelidir.