‘Trabzonspor bir futbol kulübünden fazlasıdır’
 
CHP İstanbul 24.Dönem Milletvekili Faik Tunay, tam bir Trabzonspor aşığı. Trabzonspor’un 2-1 kazandığı Fenerbahçe maçını ‘Dede toprağı Trabzon’dayım. Trabzonspor-Fenerbahçe maçını Medical Park Stadı’nda izleyeceğim’ şeklinde sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Faik Tunay, Trabzonspor merakı ve sevgisinin nereden geldiğini anlattı.
 
TAKA Gazetesi Spor Danışmanı Sadi Karakaş’a çarpıcı açıklamalarda bulunan Tunay, “Trabzonspor bir futbol kulübünden çok daha fazlası. Benim dedem Trabzon Farozlu. Faroz’u herkes bilir. Trabzonspor’un şampiyon olduğu ilk yıllarda ki kadronun ağırlığı olsun, Trabzonspor’a sahiplenmesi olsun Faroz’un ayrı bir yeri vardır. Dünya’da Trabzonspor örneğine sahip bel ki bir iki kulüp vardır. Boca Juniors, Napoli ve Trabzonspor. Bu üç kulüp de dünya futbol tarihinde gerçekten ayrıcalıklara sahiptir.

 
“Trabzon’da bir futbol kültürü var”
 
Fenerbahçe maçı için Trabzon’a geldiğimde şunu gördüm. Şehirde gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine gündem Trabzonspor-Fenerbahçe maçıydı. Yalnızca Fenerbahçe maçı değil, her gün Trabzonspor’u yaşıyorlar. Hiçbir başarı tesadüf değildir. İstanbul kulüplerinin bu kadar gücüne rağmen nasıl olur da Trabzonspor Anadolu’dan çıkan ilk şampiyon oldu. İşte bu tutkudan kaynaklı. Trabzon’da bir futbol kültürü var. Trabzonspor’un başarısının arkasında köklü bir tarih, köklü bir geçmiş var. Trabzonspor sevgisini 5-10 dakikada anlatamazsınız. Bu bir yaşam biçimi. Bunu biz dedemizden gördük. Dedem 3 sene önce 92 yaşında vefat etti. 1944 yılında İstanbul’a gitmiş, 1950 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakütlesi’ni İngilizce bilerek bitirmiş. Hiçbir zaman bağını koparmadı. Son dönemlerinde bile olsa Trabzonspor’un maçlarını izlerdi. Tek arzusu da takımı şampiyon olarak görmekti.
 
“Şampiyonluk ruhunu takımda görüyorum”
 
Trabzonspor’un bu sezon ki gidişatını değerlendiren Tunay, “Bizim çok acı bir tecrübemiz var. 1995-96 sezonu. Zaten bu hepimizde bir travma yaratan olaydır. 1995-96 kaçan şampiyonluk gelmiş olsaydı Trabzonspor aynı 70’li yıllardaki gibi arka arkaya şampiyonluğu kimseye bırakmazdı. Efsane bir kadro oluşmuştu. Ondan sonra aynı ruhu biz 2010-11 sezonunda yakaladık. Ve ona yakın ruhu bu senede de görüyorum. Neden derseniz? Şimdi bir teknik direktör değişikliği yaşandı. Ben buna çok fazla girmek istemiyorum. Ben Trabzon’u ve Trabzonspor’u düşünüyorum. Büyük bir kaos oldu şehirde. Ama ona rağmen takım çıktı Fenerbahçe’yi 2-1 yendi. Bu önemli bir şeydir. Yaşanan olayların neticesinde böyle bir başarı elde edebiliyorsanız demek ki bu takımda bir ruh vardır. Yapılan transferlerle birlikte Trabzonspor’un şansını çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki 3-4 hafta çok önemli. Ertelenen Yeni Malatyaspor maçına da büyük önem veriyorum. O maç da kazanılırsa takım iyice havaya girecek diye düşünüyorum. Şansımızı yüksek görüyorum.

 
“Rekabetin olduğu yerde kalite vardır”
 
Futbol bu, 95-96 sezonunda da ‘kesin almıştık’ dedik ama maalesef şampiyonluğu kaybettik. O dönem herkes şampiyonluğun Fenerbahçe maçında kaybedildiğini düşünüyordu. Ancak ben her zaman söylerim, biz o dönem şampiyonluğu Vanspor maçında kaybettik. Trabzon’da Van gibi bir takım geldi bizi 1-0 yendi. 100 tane pozisyonumuz var, bir tane Erkan’ın attığı gol var. Şimdi bunlardan dersler çıkarmamız lazım. Son düzlüğü hatalardan arınıp şampiyonluğu almamız lazım. Bu takımın, bu şehrin, Türkiye’nin de şampiyonluğa çok ihtiyacı var. Ben siyasete Anavatan Partisi’nde başladım. Allah bana nasip etti 2011 yılında ben Meclis’in en genç Milletvekili oldum CHP’den. Başka bir gelenekten. Genç yaşta hem sağı gördüm hem solu gördüm. Ben hep şuna inandım. Serbest piyasa ekonomisi, rekabet olmalı. Rekabetin olduğu yerde kalite vardır.
 
“Hata yapmamak lazım”
 
Şimdi düşünün bir mahallede tek bir bakkal var. Hatta civarda hiçbir bakkal yok. Ordan da alış-veriş yapmak zorundasınız. Ne olacak? İstediği gibi fiyatlarla oynayacak, istediğine verecek, istediğine vermeyecek. Ama bir başka bakkal açıldığı zaman rekabet olacak. Şimdi bu İstanbul kulüplerinin de ağırlığının kırılması gerekiyor. Keşke Anadolu’dan başka şampiyonlar da çıksa. Bu sene bizim şampiyonluğumuzu çok önemsiyorum. Böyle söylediğim zaman Trabzonlu olmayan Trabzonspor’u tutmayan insanlar gönül koyuyar ama ben diyorum ki ‘rekabete inanıyor musunuz?’ inanıyorsunuz, ‘serbest piyasaya inanıyor musunuz?’ inanıyorsunuz, ‘rekabetin kaliteyi getirdiğine inanıyor musunuz?’ inanıyorsunuz. O zaman şampiyonluğun Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe’nin de biraz dışına çıkıp diğer Anadolu takımlarının da şampiyon olması gerekiyor. Buna da en yakın takım, en kuvvetli aday Trabzonspor. O nedenle Trabzonspor için şampiyonluk çok önemli olacaktır. Ama dediğim gibi şu 3-4 hafta çok önemli. Bu Fenerbahçe galibiyetinden sonra hata yapmamak lazım. Son düzlüğe girerken bu havayla, bu ruhu yakalamışken Trabzonspor’u şampiyonluk için çok şanslı görüyorum açıkçası.
 

“Trabzonspor paylaşımlarım siyaset paylaşımlarından daha fazla etkileşim gösteriyor”
 
“Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” diyen Tunay, “Ben bir başarısızlık olduğu zaman elbetteki dış faktörlere bakarım. Ama önce hatayı kendimde ararım. Özeleşti yaparım. Terazinin kefesini aynı değildir, ekonomik büyüklükler aynı değildir, lobiler aynı değildir. ‘Bize her yer Trabzon’ diyoruz. Ben sosyal medyayı en etkin kullanan siyasetçilerden biriyim. 20 yıldır aktif siyasetin içindeyim. Bu sosyal medya varolduğundan itibaren de genç siyasetçiler içinde sosyal medyayı en aktif kullanan benim. Trabzonspor ile yaptığım tüm paylaşımlar, Türkiye’deki diğer konularla ilgili yaptığım paylaşımlardan çok daha fazla etkileşim alıyor. Ekonomi konuşuyorum, dünyayı konuşuyorum, Avrupa Birliği’ni konuşuyorum, Suriye’yi konuşuyorum ama bir Trabzonspor’u konuşuyorum çarpı 5, çarpı 10 etkileşim alıyor. Ne demek istiyorum. Aslında biz çok güçlüyüz. Bizim lobimiz çok güçlü.”
 
“Birlik beraberliği sağlarsak hiç kimse karşımızda duramaz”
 
“Ama maalesef bizim Trabzon’dan çıkan bazı büyüklerimiz, Trabzonluluğunu unutuyor ve o şehre göre hareket ediyor. Doğaldır, ekmeğini ordan kazanıyordur geçimini orda sağlıyordur. Hepsine saygı duyuyorum. Ama insanın geldiği yeri, aslını unutmamazı lazım. Bu iş lobi işidir, bu iş güç işidir. Bugün bu koşullar var. Trabzonspor 70’li yıllarda nasıl şampiyon oldu? Gayet basit. Ben 1881 doğumluyum. Son şampiyonlukta ben üç yaşındaydım. O günleri hatırlamam mümkün değil. Ama dedem bizlere anlatırdı, ‘Takımda bir ruh vardı, maç kaybettiği zaman futbolcular hırslarından ağlıyorlardı’ derdi. Trabzonsporluluk ruhu vardı. Trabzonspor yalnızca bir futbol kulübü değil. Trabzonspor’u bir futbol kulübü olarak görürsek hata yaparız. Trabzonspor başka bir dünya, başka bir tutku. O yüzden Trabzonsporluların bu takıma tamamen sahip çıkması gerekiyor. Hangi partiden olursa olsun, dünya görüşü ne olursa olsun. Birlik beraberliği sağladığımız takdirde hiç kimse bizim karşımızda duramaz. Bu şehrin nüvesinde, tarihinde bir futbol kültürü var. Başarılarla kurulu bir tarih var. Onların üzerine kurulan bir Trabzonspor var. Aslında başarı çok zor değil. Evet bugünün koşullarında ekonomi, lobi çok önemli. 70’li yıllardaki gibi kolay değil. Buna da katılıyorum. Bu takım kenetlenirse, şehir kenetlenirse ben eski şampiyonlukların geleceğini düşünüyorum.”
 
“Taraftarlarımız bu süreçte çok sakin kalmalı”
 
Şampiyonluk yolunda Trabzonspor taraftarına sakin olmaları konusunda uyarılarda bulunan Tunay, “Şurada 14 hafta kaldı. Kimse gerginliklere müsaade etmesin. Bizim en zayıf yönümüz çabuk sinirleniyoruz. Bu da bize hatalar yaptırıyor. Biz takımın etrafından toplanalım, stadı dolduralım. Bana yöneticilerimiz 28 bin ortalamayla oynadıklarını söylüyor. Bizim bir tane gerçeğimiz var o da Trabzonspor. Başkanın, yönetimin, teknik ekibin, futbolcuların etrafında kenetleneceğiz şu 14 hafta hiçbir dedikoduya mahal vermeden takımın arkasında duracağız, stadı dolduracağız bu inanmış futbolculara destek olacağız. Tek vücut olmalıyız. AK Partilisi, CHP’lisi, MHP’lisi, İYİ Partilisi, bakın hiç ayrım yapmıyorum. Bu takımın arkasında dursun, inanın bana bu takım şampiyon olur.
 
“Partili ayırmıyorum, tek vücut olmalıyız”
 

Yalnızca Trabzon’da yaşayanlar değil, Trabzon dışında yaşayanların da bunu yapması gerekiyor. En güzel örnek. 2010-11 sezonunda hatırlayın İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan müsabaka. Atatürk Olimpiyat Stadı ne o maçtan önce ne de o maçtan sonra öyle bir taraftarı ağırlamadı. 63 bin biletli seyirci vardı. Şöyle bir bilgi vereyim size bu maçla ilgili. İstanbul’da adrese kayıtlı nüfas sayım sistemine göre ilk 5’i sayayım size. Sivas, Kastamonu, Giresun, Ordu, Tokat. İlk 5’te Trabzon yok. Ona rağmen 63 bin biletli seyirci stadı dolduruyor. Niye? Az önce söylediğim gibi Trabzonspor bir futbol kulübünün çok ötesinde. Onun için bu desteği sağladığımız zaman, bu ruh da yakalandı. Devre arasında yapılan transferlerin de ben iyi olduğunu düşünüyorum. Uyum sağlamasıyla beraber takımın şampiyon olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
Faik Tunay Kimdir?
 
Rumeli Balkan ve Trabzon kökenli bir ailenin ilk çocuğu olarak 5 Mart 1981 tarihinde İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü’nde tamamladı. Üniversite eğitiminden sonra altyapılarını ortaokul yıllarında atmaya başladığı yabancı dillerini geliştirmek ve daha da ilerletmek için üç yıl yurtdışında kaldı. (Bir yıl İtalya Roma bir yıl İspanya Madrid, bir yılda Hırvatistan Zagreb). İleri seviyede İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Boşnakça konuşmaktadır.
 
Yurtdışından döndükten sonra askerlik vazifesini Jandarma olarak Yozgat’ta tamamlayan Faik Tunay uluslararası bir şirkette satış yöneticisi olarak profesyonel iş hayatına devam etti. 18 ay çalıştıktan sonra kendi isteği ile ayrılıp serbest olarak kendi işleri ile uğraşmaya başladı.
1999 yılında Anavatan Partisi Beşiktaş İlçe Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği ile başlayan siyasi hayatında, İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığı Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı ve İstanbul İl Ana Kademe Yöneticiliği görevlerinde bulundu.
 
Bu süreçte (2002-2004) yılları arasında Dünya Genç Demokratlar Birliği Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Faik Tunay yurtdışında ki birçok panel ve konferansa ana konuşmacı olarak katıldı.
 
2009 yılında yerel seçimlerde İstanbul’un en genç meclis üyelerinden biri olarak Şişli Belediyesi Meclis üyeliği görevine seçildi.
 
Haziran 2011 genel seçimlerde CHP İstanbul Milletvekili olarak seçildi. 2015 yılına kadar mecliste dışişleri komisyonu üyeliğide yapmıştır .
 
TBMM Dışişleri Komisyon üyesi olan Faik Tunay, Rumeli ve Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzonspor Kongre üyesidir
SADİ KARAKAŞ