Trabzon’da Yomra, Pelitli ve Yalıncak bölgesinin enerji altyapısını tamamen yenileyen, Bursa’da da önemli yatırımlara imza atan Pınaraltı Elektrik’in ortaklarından, Elektrik Mühendisi İskender Kara, TAKA Gazetesi’ne sektörü ve çalışmalarını anlattı.

‘PANDEMİYE RAĞMEN İSTİHDAMI ARTIRMA ÇABASINDAYIZ’

Kovid-19 sürecinin her sektörü olduğu gibi enerji yatırım sektörünü de çok etkilediğini söyleyen Kara, ‘Buna rağmen Bursa’daki işlerin başında olan ağabeyim Ali Kara ile istihdamı artırmak için mücadele veriyoruz.’ dedi. İşte genç ve pırıl, pırıl bir mühendis İskender Kara ve Pınaraltı Elektrik’in başarı öyküsü:

KÖYÜMÜZÜN ADINI ŞİRKETİMİZE VERDİK

TAKA:  Hem İskender Kara’yı hem de Pınaraltı elektriği tanıyabilir miyiz?


İSKENDER KARA: Elektrik mühendisiyim, 20 yıla yakındır sektörün içerisindeyim, daha öncesinde de şantiyelerde büyüdüm, işin içerisinden gelip okulumu da bu şekilde bitirdim. Trabzon Ortahisar’a bağlı Pınaraltı Mahallesi’ndenim. Aynı zamanda şirketimize de köyümüzün adını verdik. 2004 yılında şirketimizi kurduk. Aktif olarak devam ettiriyoruz. Bursa şirketimizin merkezidir. Sektörde 20 yıla yakın varız ve yüklendiği için eksiksiz yapan, güven sunan bir firmayız.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GÜÇLÜ ŞİRKETİ   
        

TAKA: Şirketinizin Merkezi Bursa’da.

İSKENDER KARA: Orada çalışıyorduk orada işler yapıyorduk. Trabzon’da başladık, İstanbul’da iş yapmaya başladık. Geçen bunca süreçten sonra şirketimizin merkezini değiştirmeyi düşünmedik. Aktif olarak çalışıyoruz. Çalıştığımız kurum bağlantıları Bursa’da UEDAŞ, İstanbul’da Cengiz-Kolin, Bedaş Grubu, Trabzon’da da AKSA ÇORUH kurumları ile beraber çalışıyoruz. Trabzon’da ve Bursa’da yüklenici firma olarak iş aldığımız firmalar arasında çok güzel bir diyalog var. Bunu sağlayanlara teşekkür ediyorum. İstihdam ettiğimiz 85 çalışanımız var. Genel anlamda pandemi süreci olmasa 130-140 kişiye çıkıyoruz.

GÜÇLÜ BİR ALTYAPI VE ÜST YAPI KURDUK

TAKA: İskender Bey, Yomra, Yalıncak ve Pelitli’deki çalışmalar hangi aşamada?


İSKENDERKARA: Şuan iş olarak yüzde 70-yüzde 80 civarındayız. Bitim aşaması olarak yılsonuna kadar projemizi sonlandıracağız. Bütün tesise enerji vermeyi düşünüyoruz. Trafo inşaatımız da bitti. İç donanımlarını yapacağız, enerji alım noktalarından enerjimizi alacağız. Yomra’da tüm şehir şebekesi yenileniyor. Sonra çektiğimiz kablolarla enerji vereceğiz. Yer altına alınan elektrik şebekeleri ileri ki yıllarda Pelitli, Konaklar, Çimenli projesi hattı zamanla Yomra ile birleşecek. Kaşüstü ile hepsi tamamen birbirine bağlantılı hale gelecek. Elektrik kesinti süreklerini en aza indireceğiz. Yomra, Pelitli ve Yalıncak’ta altyapı hizmeti olarak en güçlü şirketlerinden biriyiz, 18 ilçenin tamamında vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz. Sadece arıza değil bakım ve onarım çalışmalarını yürütüyoruz.

MODÜLER SİSTEM

TAKA: Yomra’daki çalışmadan da söz eder misiniz?

İSKENDER KARA: Bütün şehir şebekesi yeniden dizayn ediliyor, modüler sistem kuruluyor. Bütün trafo yenileniyor bütün şebekeler yer altına alınıyor. Yomra da AKSA’nın yaptığı yatırımlardan bir tanesi. İnşallah elektrik kesintileri yıl sonuna kadar sonlanacak. Yomra ve Trabzon’a alt ve üst yapı olarak en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz.


VİZYON PROJELER

TAKA: Elektrik mühendisi olarak baktığınızda Trabzon’da altyapınız ne durumda?

İSKENDER KARA: Daha sağlıklı altyapı projelerine yavaş, yavaş oraya doğru gidiyoruz. Yer altına konan elektrik hatları vizyon projeleri. Yer altına konan 9-10 kablo görürsünüz. Siyah olanlar alçak gerilim kabloları, kırmızı olanlar yüksek gerilim trafolar arası beslemelerin olduğu kablolar. Pelitli ve Konaklar’ın ayrı noktalarına tam havalimanının içerisine kadar projemizle bu işlemleri yapıyoruz. Büyük bir dağıtım merkezi projesi olduğu söyleyebilirim. Bütün Pelitli ve Konaklar’a yeni hatlar yapılıyor. Trabzon’un gerçekten en büyük projelerinden bir tanesi. İlerleyen yıllarda elektrik kesintileri en aza indirilecek bir projedir bu. 5 dakika geçmeyecek şekilde minimuma indirilecek elektrik kesintileri. En kısa sürede elektik kesintilerine müdahale ederek vatandaşlarımızın ve devletimizin hizmetine bu projeyi gerçekleştirerek sunacağız.

TEKNOLOJİ DEVRİMİ

TAKA: Selçuk Bayraktar’ın teknoloji devrimini nasıl yorumluyorsunuz?


İSKENDER KARA: Bu zamana kadar savunma sanayinde kullanılan birçok ürünü dışarıdan alıyorduk ama kullanmıyorduk. Kısıtlı ölçüde kullanıyorduk. Şimdi insansız hava araçları insansız teknolojiler tek noktadan komuta edilebiliyor, Güneydoğu’da veya farklı noktalarda bunları kullanıyoruz. Askeri güç azalırken teknolojik güce ağırlık veriliyor. Türkiye teknolojik güce ağırlık vererek 21. Yüzyıl savaşlarına daha güçlü bir şekilde hazırlanıyor. Teknolojide kim daha iyi ise o daha çok başarılı oluyor. Keza Selçuk Bayraktar da bunu başardı, imkân verildiği zaman her şey olabiliyor.

İŞİMİZE ODAKLANDIK

TAKA: Gelecekteki düşünceniz nedir?

İSKENDER KARA: Trabzonspor yöneticiliği veya siyaset bunlar tabi herkesin düşünceleri olan şeyler, zamanı gelirse neden olmasın. Şuan için işimize odaklandık. Şirketimizi acaba daha yukarılara nasıl çıkartabiliriz daha fazla kişiye istihdam sağlayabiliriz.

KALİFİYE ELEMAN YOK

TAKA: Sektör de eleman sıkıntısı var mı?


İSKENDER KARA: İssizler deniyor ama işçi bulamıyoruz. Çalışacak kimse yok; işçi bulamıyoruz en düşük verdiğimiz maaş 3 bin 500 TL normal ustalara verdiğimiz maaş 5-6 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Yine bu haliyle işçi bulamıyoruz. Çalışacak insan yok. Alttan gelen kalifiye eleman yok yetişen eleman yok, sektörümüzün en büyük sıkıntısı da o. Bizim sektör için sıkıntılı bir dönem bu pandemi dönemi. Dolara endeksli bir sektör olduğumuz ve malzeme para akışının olduğu bir sektör olduğumuz için zor bir dönemden de geçiyoruz.

SANAYİ ŞEHRİ OLABİLİRİZ

TAKA: Trabzon’da Orta Ölçekli bir sanayi olabilir mi?

İSKENDER KARA: Turizm pandemi sürecinden çok etkilendi. Ama Trabzon’un olmazsa olmazı sanayidir. Sanayi’nin olması gerekiyor. Çünkü Trabzon dışarıya çok göç veriyor, burada Orta ölçekli bir sanayi işletmesi olsa buradan göç olmayacak insanlar burada çalışacak belki fabrikalarımız olsa gençlerimiz dışarıya gitmeyecekler. Trabzon ekonomik olarak da para kazanacak ekonomik olarak da canlanacak; ama biz Araplara bağlı kalarak Trabzon’un ekonomisini aşağı çekiyoruz. Turizm’de bir tek Araplara ve Körfez Ülkelerinden gelecek turizme bakılarak Trabzon ekonomisi şekillenmemeli. Burası bir sanayi şehri olabilir. Celil Hekimoğlu gibi, Gündoğdu gibi, Ferrero gibi birçok fabrika kurulduğunda burası canlanacaktır. Hem Trabzonspor’a hem de şehre büyük katkısı olacaktır, çünkü her şey birbiri ile bağlantılı.

TRABZON’A HİZMET AYRI BİR MUTLULUK

TAKA: Trabzon’da mutlu musunuz? İş ve sosyal hayat nasıl geçiyor?

İSKENDER KARA: Trabzon bizim memleketimiz. Memleketimizde çalışmakta memleketimize hizmet etmekte memnunuz mutluyuz. Şantiye hayatı 5’de kalkarım. Hazırlanıp şantiyeye geçtikten sonra rutin olarak işlerimiz olur gidip onları hallederim. 8-9 bazen 12’lere kadar şantiyede kalıyorum. Trabzonspor çok önemli. Maçlar olduğu zaman kaçırmamaya çalışıyoruz. Kombinemiz var maçlarımızı izliyoruz orada, Trabzon bizim için farklı. Son iki yıldır takımda sıkıntılı, geçen yılki kaçan şampiyonluk ve gelen pandemi süreci etkiledi. Trabzonspor’umuzun şuan ki durumu beni üzüyor bize yakışmayan bir durum ilerleyen zamanlarda bu durum değişecektir diye düşünüyorum.