7M Hastanesi’nin yönetim kurulu Başkanı ve Başhekim Opr. Dr. Ayhan Çağılcı ile enine boyuna

SİHİRLİ BİR EL VE MUHTEŞEM BİR EKİP

Trabzon’da 7M Hastanesi’ndeyiz ve Hastanesi’nin yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenen Op. Dr. Ayhan Çağılcı ile sohbet edeceğiz. Sevgili Çağılcı’nın Sağlıkta 34 yıllık mücadelesi var. İnanılmaz operasyonlara imza atışı var. Bu bölgeden, Gürcistan’dan, Avrupa’dan gelen körfez ülkelerinden gelen İnsanlara dağıttığı şifası var. Bunları konuşacağız.

BİRLİKTE BAŞARDIK

TAKA: Sayın Çağılcı hayırlı olsun demek istiyorum. Sevgili doktorum kendiniz ailenizi anlatımsıınız, cerrah olacağıma ne zaman karar verdiniz?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: 1966 Arsin Elmaalan Trabzon doğumluyum ve 89 yılından beri Trabzon’da genel cerrahi üzerine çalışıyorum. 33 seneden beri Trabzon’da ameliyat yapıyorum. Doktor olmaya çocukluğumda karar verdim ama cerrah olmaya öğrenciliğimin son sınıfında Ankara Tıp'ta İbni Sina hastanesinde acilde bir yaranın dikişini görünce cerrahinin farkını hissettim. Bir asistanın kanayan yarayı dikmesi beni çok etkiledi ve genel cerrah olmak istedim. O zaman rahmetli babam rahatsız idi. Onun için de ihtisas olarak Trabzon’u tercih ettim. Hocalarımız Burhan Pişkin, Ethem Algan, Adnan Çalık’la beraber çalıştık. Adnan Çalık benim kıdemlimdi. Rahmetli Mehmet Meral ile birlikte Numune’de çalıştım, iyi bir İhtisas yaptım. 1995 yılının Ocak ayında Sürmene’ye geçtim, Sürmene’de bir yıl uzman olarak çalıştıktan sonra orada 7 yıllık bir Başhekimlik dönemim oldu. Büyük oğlum Aygen Berk Çağılcı. Amazon yapay zeka grubunda yer alıyor ve 12 yıldır Amerika da yaşıyor. Eğitimini Net koleji, Yomra fen, Ankara fen ve lise seviyesinde Amerika da devam etti. Chicago Illinois Urbane shampaın de bilgisayar mühendisliği okudu. 2017’den beri Amerika da iş dünyasında. Küçük oğlum Bora Net koleji bitirdi. Şu an Koç Üniversitesi hazırlığı atladı,1. Sınıfta. Eşim Dr Figen Çağılcı 7M Hastanesi Dahiliye de birlikteyiz. Kardeşim Bülent ve Eşi Nuran Sürmene’den beri benimle çalışır. Meslek arkadaşlarım Dr.Tuğba hanım(Bayraktar), Trabzonspor eski teknik direktörü Mustafa Reşit Akçay ve ağabeyim de hastaneden hisse verdiklerim. Trabzon hastaneyi sahiplendi. Batum büromuza bağlı da 7 personelimiz var. Yakında Bakü de şube açacağız.

SÜRMENE’Yİ BÖLGE HASTANESİ YAPTIK

TAKA: O dönem hastaneyi geliştirdiniz sadece Cerrah olarak Başhekim olarak hizmet vermediniz, hastanenin fiziki yapısına da katkı sağladınız..

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: Bazı şeylerin ne olacağını önceden kestiremiyorsun, orası da öyleydi, burası böyle oldu. Yani ben bir yönetim kurulu başkanı, Başhekim olarak gelmedim buraya. Ben buraya Emekli oldum, Doktor olarak çalışmaya geldim ama bugün bu noktadayız. Oraya da ben Genel cerrahi uzmanı olarak gittim ama sonra Başhekim oldum sonra da 50 yataklı olan hastaneyi 150 yataklıya çıkarabildim. Bunları O zamanlar rahmetle anıyorum Enbiya Sürmen’le yaptık. Sürmene sağlık sosyal yardımlaşma derneği başkanı ve onun arkadaşları Sürmene’nin hayırsever insanları ile birlikte yaptık. Onlara ben yol gösterdim yardımcı oldum birlikte Siyasi ve Bürokratik engellere rağmen yaptık. Mesela Odalar ve Borsalar Birliği ilk defa özelliği olan ambulansları Sürmene’ye vermiştir. İlk defa ameliyathane şartlarında hepatit tahlilleri yapılarak toplu sünnet yapılması çocuklara Hepatit B, C hastalığı bulaşmasın diye toplu sünnetleri ameliyathane de testleri yapılarak ilk defa Sürmene de yaptık.

TAKIM RUHU ŞART

TAKA: Sürmene Devlet Hastanesi sizin döneminizdeki Bölge Hastanesi olma özelliğini bu dönemde kaybetti, bunu da iki kelime ile almak isterim sizden?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: O dönemde Araklı Devlet Hastanesi yoktu, Of Devlet Hastanesi de 98 de yeni kuruluyordu. kuruluş aşamasındaydı. Trabzon’un Doğusunda tek Sürmene Devlet Hastanesi kurulmuştu. Sel felaketinde köprü uçtuğu zaman, hastaları ben tedavi ettim. 8 yılda 4000 ameliyat yaptım orada. Tek başıma ameliyat yapma yetisini kazandım. 20 yıldır benimle çalışan hemşirelerim var. Bu hastaneye Gelirken de kendi ekibimle gelmeyi buraya şart koştum, kendi hemşirelerim ile geldim. Burada başarıda ekip çalışması var sosyal ilişkilerde de aynıdır.Toplumun önde gelen insanlarıyla götürebilirsin. Hastaneyi nasıl ayağa kaldırabilirsin? Yönetim kurulu ile el birliği içerisinde kalırsan getirirsin. Ameliyathanede Cerrah nasıl başarılı olabilir ekibi ile başarılı olabilir, yani takım ruhu olması gerekiyor.

TAKA: Sevgili doktorum inanılmaz bir ustalık dönemi yaptınız, müthiş yani orada Kaşüstü Hastanesini kastediyorum. Sonuçta sosyal bir kişisiniz ama zaman zaman hafta sonlarını bile hastalarınız için müthiş bir performans gösterdiniz. Hekimlikte ki başarınızı orada taçlandırdınız diye düşünüyorum, Numune ve Kaşüstü ilgili neler söyleyeceksiniz?

OPR. DR. AYHAN ÇAĞILCI: Birisi dese ki ‘sen günde 20 ameliyat yapacaksın ona kimse inanmaz’ 2022'de gelirken buranın yönetim kurulu Başkanı olacaksın denseydi kimse inanmazdı ama oluyor. Bu İşin sırrı çalışmak işine sahip çıkmak ve başarılı olmak.

TAKA: Duygulandınız. O polikliniğin önünde diziliş, genel cerrahi servisinde ki yaptığınız işler, o hastaların iyileştiğini görüp yaşadığınız mutluluk hakikaten herkesi duygulandıracak nitelikte?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: Bazen abim bile sıraya giriyordu, polikliniğim çok kalabalık oluyordu. Bekliyordu. Hsatalarım yeter ki Ayhan Çağılcı beni görsün tedavi etsin diyorlardı, yoksa orada bir sürü doktor vardı.

YAPTIĞIMIZ İŞ SANATTIR

TAKA: O kadar hassas bir el ki Ayhan hocam. Bu elbette ki diğer Doktorlar için de var ama bir Hemoroit, yaptığınız karın duvarı ameliyatları, bir bağırsak ameliyatı, Mide ameliyatları bunlar hayati değil mi?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: Şimdi şöyle oldu bizim mesai dışı çalışmalarımız oldu ve sürekli ameliyat yaptık seri ameliyat yaptık yaparken ustalık oluyor. Diyorsun ki şunu şöyle yapayım, bunu böyle yaparsam daha iyi olur. Tıp sadece bir kitabi bilgilerden oluşmuyor aynı zamanda sanatsal bir yanı olması lazım. Çok plastik cerrah var, çok iyi kulak burun boğazcı var. Çok iyi ortopedistler var. Ama farklı düşünebilme ona sanatını yansıtabilme önemli. Tıpkı ressam gibi, tıpkı aşçılar gibi ben hep söylüyorum öyle aşçı var ki kuru fasulye yapıyor çöpe atılıyor. Öyle aşçı var ki kuru fasulye yapıyor eşini alıp götürüyorsun çocuğunu alıp götürüyorsun oraya. Bu sanat böyle bir şey bir kişi resim yapıyor duvara asıyorsun. Kimisi resim yapıyor hiç bir önemi yok. Mimar Sinan'ın oluşması gibi. Nasıl oluyor çok çalıştığın zaman çok gayret gösterdiğin zaman. Tabi Sağlıklı olmak lazım, sorumluluk sahibi olmak lazım, sabırlı olmak lazım, zeki olmak lazım. Birçok faktör var yani travmalara da dirençli olmak lazım.

BURASI BACASIZ SANAYİ

TAKA: Sevgili doktorum  2002- 2020 diyelim Numunede inanılmaz bir hizmet verdiniz. Oradan ayrılışınızda duygusal oldu. Aylıktan sonra oradaki esnafın üzüntüsü. Orada yaşananlar. Çok şeyler oldu bunu söylemek istemiyorum ama Ayhan Çağılcı Kanuni’den ayrıldıktan sonra 7M’e gelişinizi anlatır mısınız?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: Şöyle söyleyeyim, bugün ameliyat ettiğim hasta Yurtdışından geldi. Yurtdışından ailesi ile geldi eşi, kardeşi, çocuğu, akrabası ve en az 20 kişi geldiler. Kanser ameliyatı olmak için bu kişiler 14 gün burada kalacaklar. Akçaabat'tan mutlaka yemek yiyecekler bir alışveriş yapacaklar gezecekler dolmuşa binecekler. Hatırlıyor musunuz, Sümene devlet hastanesinde Başhekimlikten alınmıştım. O zaman dolmuş şoförleri bir grev yapmıştı. Köprübaşı'ndan hastalar erkenden dolup hastaneye tedavi olmak için geliyordu. Baktılar ki daha kimse binmiyor arabalara. O zaman onlar da ekmeklerinden oldular. 7M’in 250 çalışanı var, 30'u doktor, 220 si personel, hemşire, ebe ve teknik ekip. Bacası yok ama burası fabrika gibi, şimdi buranın üst katlarını atacağız orada da insanlar çalışacak belediye başkanımız sağ olsun.

YILDA BİN AMELİYAT

TAKA: Kaç kat aldınız?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: 2 kat daha var, bir 10 yataklı yoğun bakımın ilavesi var, ön tarafta servis var onun üstünde 4 odalı ameliyathane. Onun önünde yine servisler var. 105 yatak kapasitesi ruhsatı var ve bu projelendirilmiş şimdi. Akçaabat Belediyesi'nden geçti buna CHP de, İyi Parti de AK Parti'de olsun dedi, kesinlikle siyaset yapmadılar. Neden çünkü burada kamu yararı var. Bu kapıdan günde 500 kişi giriyor acile geliyorlar covit dönemi oldu, 2 hafta önce bir yoğunluk oldu. Sağlık Müdürlüğü yazı yazdı, Herkes kendi ilçesinde covit hastasını yatıracak, özel veya kamu diye ayrım olmaksızın. Burası da Özel sektör olsa bile Sağlık Bakanlığı'nın bir parçası ve kamu sisteminin bir parçası. Sağlık Müdürlüğü diyor ki, hastaları kendi ünitenizde yatırın covit servisi dolmuş yeni servisler dahil ettik. Çünkü covit hastası acilde duracak halde değil. Fakülte almıyor, Kaşüstü almıyor yani dolayısıyla bir şekilde bizim daha güçlenmemiz lazım.15'in üzerinde doktor buraya başka yerlerden gelip ameliyat yapıyor, burada cihazlarımız çok iyi. Ben Cerrah olduğum için ameliyathaneyi çok iyi dizayn ettik hiçbir sorun olmadı, benim zaten günümün birçok kısmı ameliyathanede geçiyor. Bir eksiklik oldu mu hemen tamamlıyorum. Bizim hayatımız hastanede geçiyor siz nasıl gazetecisiniz kendi mesleğinizin üstadı olmuşsunuz. Bizde bin ameliyat yapıp bin şifa dağıtabilmenin derdindeyiz. Yılda bin ameliyat yapıp da yarısını bir kenara bırakmıyoruz, tam başarı sağlamak istiyoruz. Hastaların mutlu olmasını istiyoruz. Bugün bana 22 yıl önce ameliyat ettiğim hastam geldi.

TAKA: Sevgili Başhekimim,  bu hastaneye başladığınızda hemen sonrasında pandemi başladı ama o da sizi durduramadı yani o dönemde bile durmadınız.

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI. O bir fırsat oldu aslında hastalar için bir fırsat oldu, çünkü kafamız covitten öyle Altüst oldu ki ameliyathaneleri kapattılar covit servisi yoğun bakımına döndürdüler, ameliyatlar yapılamaz hale geldi. Kanser hastası bekler mi covit dışı hastalıkların acil durumlarının imdadına bu hastane yetişti

BAŞARI İYİ BİR EKİPLE GELİR

TAKA: Bir taraftan Genel Cerrahlık inanılmaz bir yoğunluk. Fakat şartlar getirdi başhekimlik ve sonrasında da hakikaten hastaneyi tümüyle birlikte kaldırmak için Aydın Özkurt kardeşimizden de gülerek yönetim kurulu başkanlığını aldınız, gerçekten sizin bu enerjiniz 7 M Hastanesini daha da büyütecek diye düşünüyoru?

OPR. DR. AYHAN ÇAĞILCI: Yani tek başına başarılı olmak mümkün değil Nasıl ki ben tek Çömez oldum yine de hocalarım sayesinde eğitimimi aldım ameliyatları mı da kendi ekibimle yapıyorum. Sürmene’de bir hastane yapmışsak yine enbiya ağabey ile birlikte yapmışımdır başarı birliktelikten oluyor. Ortak paylaşımlarda başarıya nasıl ulaşabiliriz düşünüyoruz herkesin kendine özgü bir hayatı var. Fakat burada olay bu hastaneyi nasıl daha iyiye Götürebiliriz bu hastaneyi kamuya daha iyi hizmet şekline nasıl getirebiliriz toplumun isteyebileceği kaliteli hizmet veren marka değere nasıl getirebiliriz. Bunları oturup düşündüğümüzde o zaman Aklın yolu bir oluyor diyorlar ki benim daha önceki başhekimlik dönemim tecrübelerim ve çözüm önerilerim sadece vatandaşlar değil benim meslektaşlarım da Ayhan Çağılcı’nın olduğu yerde biz varız diyor. Bu çok önemli bir şey yönetim kurulu başkanı olmak başka bir şey başhekim olmak başka bir şey ama biz aynı zamanda alttan otobandan gelmişiz iki yılı aşkın buradayım ben. Bu hastanenin ilk başlayan Doktoruyum. 2020'nin Şubat ayında Ameliyathane atıl bir durumdaydı ama bugün her tarafı pırıl, pırıl bir hale geldi.

HİSSE DEVRİNE DEVAM EDECEĞİZ

TAKA: Bir de şunu sormak istiyorum bir taraftan güzel bir hizmet veriyor hastane diğer taraftan eksiklerini tamamlamaya çalışıyor ama en önemli bir şey daha yapıyorsunuz bu hastaneye aynı zamanda farklı insanları da katmak istiyorsunuz. Hisse devri ile ilgili işlemleriniz devam ediyor mu yoksa bitirdiniz mi?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: Bu hastanenin gelişmesi için daha iyiye gitmesi için her geçen gün yeni atılımlar içerisine giriyoruz. Yeni cihazlar alıyoruz ve yeni Doktorlar getiryoruz. Doktorlarının ekiplerini tamamlıyoruz, polikliniklerini tamamlıyoruz. Bunun içerisinde herkes olması gerekiyor. Yönetim Kuruluna 3 kişi de 5 kişide diğer insanlar da katılabilir bunun bir sakıncası yok. Oğlum Amerika'ya giderken 100.000 liralık hisse almıştım. İmperial Hastanesi'nden. 2017’de çocuğun eğitiminin devamı için çok daha fazla miktara sattım. Burası basamak bir hastane oluyor 3. basamak hastane demek şu demek bu hastane 14 tane Yenidoğan yoğun bakımı var, tüp bebeği var, Onun için biz kısa bir süre sonra yoğun bakım ameliyathane tüp bebek tüm servislerde üniversite ayarında hizmet vereceğiz

TÜM BEBEK SERVİSİNE PROF GELİYOR

TAKA: Şunu sormak istiyorum sağlık sektöründe en fazla talep gören branşlardan birisi de tüp bebek, özellikle tüp bebekle ilgili bazı aileler için büyük bir talep var bununla ilgili 7 M de ne zaman tüp bebek servisi faaliyete geçti mi?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞICLI: Tüp bebek servisi 7M Hastanesi'nin kuruluşundaki referans birimlerden biriydi. Bu hastanenin en fazla ruhsatı kadın doğumda var. 28 ruhsatın 5'i kadın doğumla ilgili. Şimdi Güven ortamının sağlanması sayesinde ismini söylemek istemiyorum. Şu an da Doğu Karadeniz Bölgesinde olmayan niteliklere sahip bir profesör bizimle çalışmak istiyor. Yakın zamanda  açıklanacak. Burada zaten tüp bebek yapılıyor.

TAKA: Sevgili Başhekimim, tebrik ediyorum kutluyorum. Yönetim kurulu Başkanlığınız da hayırlı uğurlu olsun. Allah(c.c) sizi insanlığın Trabzon'un bölgenin başından eksik etmesin. Son sözlerini söylerseniz?

OPR.DR. AYHAN ÇAĞILCI: Trabzon insanına, bölge insanına veya bu hastaneden hizmet almak için gelen insana biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz kapıdaki görevlinin görevi ni ise benimki de aynı hiçbir şey değişmiyor. Onun iyileşmesi için onun hastalığından kurtulması için elbirliği ile çalışıyoruz. Bu çalışma kültürü tesbih gibidir. Tesbihin bir tanesi koptu mu hepsi dağılır. Cerrah olarak veya Yönetim Kurulu Başkanı olarak başarılı olmanız bir şey ifade etmiyor. Yukarıda bir doktorun hastaya karşı iyi davranmaması olmaz. Kapalı kapıların olması önemli değil vicdanı şeffaflık önemli olan. Tebrik ediyorum kutluyorum hayırlı olsun.