Sevgili Okurlar, Zaman, zaman Trabzon ve Bölgeyi gezer, yakın dostlara uğrayarak sohbet etme imkanı ararız.

Dün sabah Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyesi Sami Karaman’ın Kaşüstü’ndeki ofisinden başladık.

Sayın Karaman’ı tebrik ettik.

Sami Karaman, babası dostumuz Kerim Karaman ile yıllarca Değirmendere’de çalıştı, inşaat sektörüne elektrik malzemesi temin etti. Ardından sektörde başarılı yatırımlara imza attı. Son olarak da Akaryakıt sektörüne girdi ve burada da biri Ordu’da iki istasyon kurdular.

Karaman ile Sporu ve Ekonomi’yi konuştuk.

Trabzonspor’un şampiyonluğunu herkes gibi çok hayal ettiğini söyledi ve ‘Yönetim olarak teknik kadromuzla şehri an ve an yaşıyoruz’ dedi.

Ekonomiye bakış?

Sami Karaman bir süre önce arkadaş grubuyla ABD ziyareti yaptı ve döndü. Karaman ABD’de ne gördü: ‘ABD’de de pandemi döneminde insanlara para dağıtıldı, tedarikte sıkıntılar çekildi, üretim azaldı, enflasyon iki katına çıktı bizzat tanığım. Türkiye olarak ekonomideki bu zor ve kırılgan günleri aşacağımıza inanıyorum.’

Sami’den sonra bir başka arkadaşımıza Turgay Gümüş’e uğradık. Üretim işine(Poşet fabrikası) ek Yalıncak ve Kaşüstü’nde 5 yıl önce inşaat sektörüne girmişti.

Pandemi sürecinde görüşemedik, sitem etti.

2019’dan sonra siyaseti rölantide getiriyor.

Eşi Havva hanım da öyle, il kadın kolları başkanlığı unutulmuş değil.

Gümüş bu süre içinde hem inşaatlara yüklenmiş hem de bunu yaparken Arapça yazmayı, Kuran-ı Kerim-i izberlemeye koyulmuş, 

Osmanlıcayı öğrenmiş, ikinci yabancı dili Almanca idi İngilizcesini daha da geliştirmiş ve sektörün olmazsa olmazı olan Emlak Müşavirliği belgesini de alarak profesyonel emlakçı olmuş.

Gümüş Planlı, Prensiplidir. O prensiplerinin dışına onu çıkarmak zordur.

İnşaat kadar da ilim yapıyor.

Mühendis ama bir vaiz kadar yetiştirmiş kendini.

Peki Siyasete yeniden giriş?

2019’da AK Partiden Büyükşehir Belediye başkan aday adayı olmuştu.

Bıraktı mı?

2023 ve 2024 yılı geliyor. Bir kez daha deneyecek mi?

Karar vermiş değil.

Sohbetin en koyu yerinde Kamu Başdenetçisi Avukat Şeref Malkoç aradı.

Ekonomiden siyasete sohbet ettiler.

Gümüş, ‘Türkiye’nin bileğini bükmek isteyenler direk olarak karargahı(Beştepe) hedef almışlar. Oraya ateş ediyorlar’ tespitini yaptı.

Ombudsman Malkoç Ekonomik krizin baş gösterdiği dönemde Tayyip Erdoğan’ın dokunuşunu önceden tahmin etmiş, ‘Dünya liderimiz var ve onun bir bildiği var’ demişti.

Dövize karşı TL’nin korunması kararı ile bir gün sonra  dolar 18 liradan 10 liraya inmişti.

Malkoç Gümüş’e ‘Bu topraklar dualıdır. Bu topraklar şehit kanlarıyla sulanmış topraklardır. Bu ülkenin başında mağdurun, islam milletinin duasını almış bir lider vardır’ dedi.

Gümüş, ‘AK Parti kolay kurulmadı, kolay yol almadı. AK Partide biz, Parti ve Tayyip Erdoğna vardı. Bu ilkeler korunmalı.’ değerledirmesiyle bitirdi.

Tespit doğru.

Metal yorgunlarını ayıklama ve fabrika ayarlarına dönülme.

Dişliler yerine oturtulmalı!