Trabzonspor bonservis bedeli ödemeden orta sınıf yerli fiyatına Hamsik, Gervinho ve Peres’i transfer etti.

Vasat ve ya tutarsa transferlerine kiralama bedeliyle birlikte 2 milyon Euro verip hiçbir bir verim alamamaktansa bonservisi elinde olan kaliteli transferlere 2.2 vererek güçlü ve iddialı bir takım yaratmak hem ekonomik açıdan hem de sportif açıdan son derece doğru.

Nwakaeme sakatlandığında ya da formsuz olduğunda tüm hücum aksiyonu duran bir takımdan başarı beklemek hayalden öteye gitmezdi.

Yeni kadroda forma aslanın midesinde.

Nwakaeme koşmazsa, istemezse, üretmezse yedek kalır. Bu rekabet ortamını sağlarsan başarılı olursun.

Trabzonspor gibi büyük takımlar ve camialar her sezon en azından son haftalara kadar  şampiyonluğa oynamalı. Ligin 10.haftasında yarıştan kopmak hiçbir Trabzonsporlunun isteyeceği bir durum değil.

Akılcı bir transfer politikası izleniyor. Geleceklerde bu seviyelerde olursa geriye iyi bir takım olmak kalıyor.

Abdullah Avcı, Başakşehir’de de böyle bir transfer politikası izledi. Zirveyi görmüş deneyimli, düşüşe geçen ancak kalitesinden bir şey kaybetmeyen isimleri Başakşehir’de buluşturdu. İyi takımlar yarattı ve şampiyonluğa oynadı.

Büyük maçlarda final anlarında genç futbolcuların ayakları titriyor. Kritik anları kaliteli ayaklarla geçebilirsin. Ben şampiyon olacağım ya da sürekli şampiyonluğun içinde yer alacağım diyorsan kadronda en az 12-13 tane çok iyi futbolcu olmalı.

Berat’ın Baker’le oynamasıyla Hamsik’le oynaması arasında büyük farkı herkes görecek. Burada Berat kalitesine kalite katacak.

Bu isimler Abdülkadir Ömür’e yatırım olarak düşünülmeli. Burak, Sosa, Yusuf’la oynarken Ömür 20 milyon Euro bonservis bedelini görürken geçen sezon Ömür sıradan futbolcularla sıradanlaştı.

Kaliteli yerli futbolculara da ihtiyaç fazlasıyla var. Bu kadroya Umut Meraş ve Kenan Karaman transferleri nokta atışı olur. Özellikle bonservisi elinde olan milli futbolcu Kenan Karaman’ı bitirmek büyük iş olur. Bugün Kenan Karaman gibi bir futbolcuyu almaya kalksan kulübü en az 4-5 milyon Euro ister.

Bonservisi elinden olan Kenan 1 milyon Euro imza parası ve 1.7 milyon Euro yıllık garanti ücret talebi var. Kenan’a bu yatırım yapılabilir kayıp olmaz. Bu ligde 15-20 gol atar. Piyasası artar. 5-6 milyon euro bonservis bedeli olur. Burak’tan sonra milli takımın açık ara forveti olur.

Yeni yabancı kuralına göre önümüzdeki sezon Süper Lig maçlarında sahada en az 3 yerli futbolcu olmak zorunda.

Son 20 yılda 17 kez yabancı kuralı değiştirilmiş. Plan yok, program yok!

2 kişi karar veriyor. Ardından Kamuoyu tepkisine göre karar değiştiriyorlar. Böyle bir saçmalık dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Kafalar aynı kafa. İstişare etmeyi bilmeyen, diyalog kuramayan, aynı dili konuşmayı beceremeyenlerle bir adım ileri gitmez!

Bu karar kulüplerin tepkisiyle yeniden gözden geçirilir.

Bu kararla; genç ve yerli futbolculara değer verdiklerini zannediyorlar. Yine yanılıyorlar! Şehir veya ilçe kulüplerinin kaç tane altyapı tesisi, sahası var. Kent içinde altyapı maçlarını takip eden izleme ekipleri var mı? Antrenörlerin çalışma koşulları nasıl? Paralarını alabiliyorlar mı? İdman ortamları günümüz koşullarına uygun mu? Bunları inceleyen denetleyen zorunlu hale getiren bir TFF var mı? Yok! Gençlere değer vermek bunları denetlemekten uygulatmaktan geçer. Gerisi hikayeden ibaret!