Zorunluluktan Da Olsa…

Özellikle Türk futbolunun içinde bulunduğu ekonomik krizden en olumsuz şekilde etkilenen takımların başında hiç kuşku yok ki Trabzonspor geliyor. 1 Milyar TL’yi aşan borcundan ötürü adeta hareket edemez hale gelen Bordo-Mavili Kulüp, Ahmet Ağaoğlu Başkanlığı döneminde zorunluluktan da olsa ‘Öze dönüş’ projesini hayata geçirme kararı almıştı. Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür’den sonra Hüseyin Türkmen ve Uğurcan Çakır’ın da A takımda süre almaya başlaması diğer genç oyuncuların da önünü açtı.  

Kömür Madeni Gibi

Oluşan bu tablo, diğer kulüplere de örnek olmaya başladı. Finansal Fair Play’den ötürü milyon euroluk transferler artık rafa kalkmaya başladı. Trabzonspor Kulübü, sezon başındaki transfer döneminde adeta kemek sıkma politikası uygulamış, yapılan transferlere de 2 Milyon 750 Bin Euro harcamıştı. Gönderdiği oyunculardan da kasasına 9 Milyon Euro para koyan Trabzonspor, altyapı gerçeğini görerek kendisine yeni bir yol haritası belirledi. Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, daha önce ki röportajlarında yaptığı açıklamalarda altyapı gerçeğine dikkat çekmişti. 

Kimse Görmek İstemiyordu

Altyapıyı kömür madenine benzeten Ağaoğlu, “Trabzonspor’u köreltilmiş maden ocağına benzetiyorum. Yüksek kalorili kömür madeninin üzerinde oturuyorsun ama sen yurt dışından kalkıyorsun düşük kalorili, fahiş fiyatlı kömür ithalatı yapıyorsun. Trabzonspor faklı bir yapıya sahiptir. Hem futbol kültürü olarak, hem futbol alt yapısı olarak. Trabzon’da futbolcu altın madeni var. Kimse bunu görmek istemiyor. Futbol alt yapısındaki çocukların da psikolojisini çok iyi bilirim. Sürekli dışarıdan futbolcu alarak olmaz. ‘Alt yapı üst yapıdır’ ben hep bunu savunurum. Altın sağlam olmazsa üstün en ufak bir rüzgarda uçar gider” ifadelerini kullanmıştı.

19 İsim Altyapıdan

Bu arada bu gün başlayacak olan Antalya kampına U21 ve 1461 Trabzon’dan da alınan oyuncularla birlikte Trabzonspor’un kadrosunda altyapıdan yetişen oyuncu sayısı 19 oldu. Uğurcan Çakır, Arda Akbulut, Muzaffer Kablan, Hüseyin Türkmen, Hasan Batuhan Artarslan, Murat Cem Akpınar, Abdülkadir Ömür, Yusuf Yazıcı, Abdülkadir Parmak, Abdurrahim Dursun’un ardından Bahadır Han Güngördü, Yunus Emre Çakır, Serkan Asan, Burak Temur, Yağızcan Erdem, Ali Osman Karnapoğlu, Berkay Sefa Kara, Koray Kılıç ve Oğuzhan Açıl gibi isimler de A takım kadrosuna dahil oldu. Bundan sonraki süreçte yavaş yavaş Trabzonspor tamamen özüne dönüp, eski efsane günlerini yaşayıp yaşatmak istiyor. 
ALİ OSMAN YÜRÜK
Editör: TE Bilisim