Trabzonspor’da Abdullah Avcı’yla birlikte en belirgin düzelen iş;

Top rakipteyken takım doğru pozisyon almayı çok iyi yapıyor. Rakibe boş alan bırakmıyor ve temaslı oynuyor.
Geçen sezon yapamadığı için şampiyonluğu kaybettiği “takım savunmasını” oturtma yolunda önemli sinyaller veriyor.
Ligde bazı rakiplere başarılı savunma yaparak  üstünlük sağlanabiliyor.

Takım mutlak kazanması gereken maçları kazandı.

Süreç olarak iyi futboldan önce iyi sonuçların acil olarak gerekli olduğu bir dönemden geçiyoruz.
İyi futbol iyi futbolcularla oynanır.

Sivasspor maçının kazanılması durumunda 5-6 basamak birden yukarıya çıkacak bir tablo var.

Takım savunma yapamazken Nwakaeme iyiydi, takım savunmayı düzeltti. Şimdi o yok. Eğer önümüzdeki maçlarda Nwakaeme devreye girerse ki mutlaka girmesi gerekir. Trabzonspor puan durumu ve motivasyon açısından başka bir seviyeye çıkabilir. Her maç 1-0’la bitmez. Hücumdaki etkinliğin bir an önce, bir şekilde artması gerekiyor.
Nijeryalı futbolcu çoğu zaman top takibi yaparak takım savunmasına katkı sağladı.

Erzurum ve Ankaragücü maçları bir ölçü sayılmayabilir ancak takım eskisi gibi kolay gol yemeyecek kolay pozisyon vermeyecek bir pozisyon alma becerisi gösteriyor. Sahada doğru pozisyon almak, alan daraltmak ve rakibine temaslı oynamak son iki maçta en önemli kazanımlardı. Büyük sorun ikinci bölge geçişlerinde oyuncu kalitesinin ve temponun yetersizliği.

Orta saha da top kapmak, mücadele etmek kadar doğru zamanda doğru pas atmak, top taşıyabilmek için kalite gerekiyor.
En önemli sorun burada.

Ligde hiç şans verilmeyen Beşiktaş orta sahadaki oyuncu kalitesiyle Trabzon, Başakşehir ve Fenerbahçe’ye oyun ve skor üstünlüğü sağladı ve başka bir seviyeye geldi.

Ankaragücü karşısında Baker’in müthiş golü kadar Abdülkadir Ömür’ün top takibi yaparak aldığı faulde çok değerliydi. Erzurum maçında Ekuban’ın attığı golün hazırlayıcısı oldu. Ömür’de gözle görülür performans artışı var. Avcı onu Ankaragücü maçında daha serbest oynattı. Eskisi gibi çok geriye gelmedi. Doğrusu da bu.

Afobe ön bölgede yaptığı yalancı koşularla Nwakaeme, Ömür ve Ekuban’ın oyununu bozuyor ve yanlış tercih yapmalarına neden oluyor.

Onları da oyundan düşürüyor attığı topları geri alamayarak motivasyonları düşüyor. Ön bölgede rakibe hücum pres yapıyor gibi görünüyor ancak yaptığı koşuların tamamı boş. Forvet ekmeğini taştan çıkarmalı. Kendine pozisyon hazırlamalı. Afobe ve Djanny’i beklentilerin çok uzağındalar. Özellikle Afobe gol beklentileri konusunda çok yetersiz.

Sivas maçında orta saha da Flavio-Parmak önlerinde Baker forvette Ekuban düşünüldüğünde daha kolay gole gidilebilir. Avcı’nın Afobe’de ısrar etmesinin en önemli nedeni ön bölgede pres yapması ve rakibin oyun kurmasını engellemesi. Umut Bulut stilinde bir oyuncu. Net bir golcü değil.

Takımların tribün ve yayın gelirleri düştü. En önemli gelir olarak galibiyet primleri kaldı. Her maç takımlar için inanılmaz değerli. Son 2 galibiyet TS’ye 5 milyon 200 bin TL kazandırdı. Abdullah Avcı’yı parasal konularla anarken 2 hafta da sadece 6 puan kazandırmadığını görmek gerek. Tesiste ve kulübe de bir otorite sağlanmış. Herkes sorumluluk alıyor mücadele ediyor. Birbirinin açığını kapatma gayreti gösteriyor. Takım aylar sonra iki maç gol yememiş. Takım savunması düzeliyor, top rakipteyken pozisyon alma becerisi üst düzeye çıkmış. Tüm bunların hepsi yetersiz orta saha performansıyla gerçekleşmiş. İki kaliteli orta saha, iyi bir golcüyle neler değişir kim bilir?