Oyunu neden durdurmadı?

Trabzonspor’un 31.dakikada yediği gol öncesi Soner Aydoğdu’nun verdiği pas, hakem Fırat Aydınus’un topuğuna çarpıp Göztepeli bir başka oyuncu Mossoro’ya geliyor. Mossoro ile gelişen atak sonrası Göztepe Jerome ile golü buluyor. Ancak yeni oyun kurallarına göre topun hakeme çarpaması halinde oyunun durması ve oyunun hakem atışı ile devam etmesi gerekiyor. Ancak müsabakanın hakemi Fırat Aydınus, topun ayağına çarpmasına rağmen oyunu durdurmadığı ve kural hatası yaptığı gözleniyor. 

Kural Hatası Yapıldı

Şimdi görüntülerin yeniden incelendiği ve Trabzonspor Kulübü’nün kural hatası ile ilgili TFF’ye başvurabileceği belirtildi. Sezon başında MHK tarafından, değişen oyun kuralları ve Video Yardımcı Hakemlik (VAR) ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmişti. MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg, yeni oyun kurallarıyla ilgili bilgilendirme yapmıştı. Yeni oyun kurallarına göre topun hakeme çarpması halinde oyunun durması gerekiyordu. Uilemberg, bu yeni kuralla ilgili şu bilgilendirmeyi yapmıştı; “Eğer hakem, top ceza sahasındayken oyunu durdurmuşsa hakem atışı kaleciye bırakılacak. Topun hangi takımda olduğu önemli değil. 

Uilemberg Açıklamıştı

Eğer ceza sahası dışındaysa top hangi takımın kontrolündeyse o takıma bırakılacak. Bu atış oyuncunun en son temas ettiği noktadan yapılacak. Bütün oyuncular hakem atışı yapılan noktadan en az dört metre uzakta duracak. Şimdiye kadar top hakeme dokunduğunda oyun devam ediyordu, hakem yokmuş gibi kabul ediyorduk. Top hakeme çarparak gol olursa artık gol geçerli sayılmayacak, hakem atışıyla oyun başlayacak. Aynı şekilde,  top hakeme çarpıp umut vadeden atağa dönüşürse hakem atışıyla oyun başlayacak. En son hangi takımın oyuncusu topla oynadıysa hakem atışı ona bırakılacak. Böyle bir durumda hakeme çarptığı yerden hakem atışı yapılacak.” 
 
Editör: TE Bilisim