Trabzon son yıllarda yüzme sporunda önemli bir mesafe kat etti. Yeşilovaspor Kulübü de Türk sporuna kazandırdığı yüzücülerle öne çıkıyor. Bu yüzücülerden ikisi de Berke Günal ve Efe Hacısalihoğlu. Aynı zamanda TOHM sporcuları da olan Berke Günal ve Efe Hacısalihoğlu, başarılarıyla Trabzon ve Türkiye’nin gururu oldu.

24-25 Nisan tarihlerinde Ukrayna- Kiev'de düzenlenen Multinationals Yıldızlar Yüzme Şampiyonası’nda boy gösteren Berke Günal 100m kurbağalamada 01.06.18’lik derecesi ile altın madalyayı ülkemize kazandırarak Avrupa Şampiyonu oldu. 

Efe Hacısalihoğlu ise 17-18 Nisan 2021 tarihlerinde Ukrayna’nın Kiev kentinde düzenlenen Multinationals Gençler Yüzme Şampiyonasında 50m serbest mesafesinde 23:16’lık derecesiyle gümüş madalyanın sahibi oldu. TAKA Gazetesi olarak, Berke Günal ve Efe Hacısalihoğlu’nun antrenörleri Hacı Mazlum ile konuştuk.

TAKA: Berke’nin büyük başarısı ortada. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz? Size neler hissettiriyor?

HACI MAZLUM: Berke’nin ikinci milli yarışıydı. Multinational denilen bir organizasyonumuz var. Onun için de birçok ülkenin en iyi sporcuları katılıyor. Onda da 100 metre kurbağalamada birinci olarak Türkiye’yi temsil etti. Bundan sonra Berke’yle olan hedeflerimiz 2024 ve 2028 olacaktır. Şu an yaşı 16. Hedefler 2024 ve 2028.

TAKA: İmkanlarınız nasıl? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

HACI MAZLUM: Havuzumuz Türkiye’nin en iyi havuzlarından birisi. Bu sporcularımız şu anda TOHM adı altında Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezinde yüzüyor. İmkanlar daha iyi. Bizim Yeşilovaspor olarak kendi havuzumuz da var. Yetmediği takdirde orayı da kullanıyoruz. Türkiye’nin en iyi şartlarında çalışıyoruz diyebilirim.

TAKA: Gelecekte sporcularınızı nerede hayal ediyorsunuz? Sporcularınızı nerede görmek istersiniz?

HACI MAZLUM: Efe EYOF’ta nadir madalya aldığımız sporculardan biridir Türkiye olarak orada ilk 3’e girmeyi başardık. Şimdi Multinational’da Efe gençlerde yer aldı o da 50m serbestte 2. oldu. O da Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etti. Efe’yle olan hedefimiz 2020’de Olimpiyat B barajını geçip 2024’te de A barajı için hazırlanmak. Berke’yle 2023 ve 2024 yılları arasında olacak. 

TAKA: Sporcularınızın şu ana kadar elde ettiği başarılar neler?

HACI MAZLUM: Berke Günal 100m kurbağalama, 200m kurbağalama ve 50m kurbağalamada Türkiye 1.’si. 50-100m serbestte de ilk 5 sporcu içerisinde. Yaşı küçük olduğu için yeni başlıyor. Efe Hacısalihoğlu’da 50-100m serbestte Türkiye rekortmeni. 50-100m kelebekte Türkiye 1.’si, 50m serbestte Avrupa 3.’sü ve bu yıl Avrupa’da 2. oldu. Türkiye’deki başarıları bunlar. İkisi de rekortmen yüzücülerdir.   

TAKA: Sponsor beklentiniz var mı?

HACI MAZLUM: Her zaman beklentimiz var ama bugüne kadar hiç olan olmadı. Maalesef ülkemizde amatör sporlara çok yatırım olmuyor. Mesela bu başarıları Türkiye’de ender yaşayan sporcular bu iki arkadaşımız ama henüz sponsor girişimi olmadı.

 Röportaj: SALİH BIYIK 


 

Editör: TE Bilisim