Rotasyon tercihleri doğru mu?
 
Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi Play-Off turu rövanşında AEK Atina’ya 2-0 mağlup olmasına rağmen ilk maçı 3-1 kazanmanın avantajıyla adını gruplara yazdırmayı bildi. Spor yorumcuları, Bordo-Mavili ekibin AEK Atina ile oynadığı müsabakayı değerlendirdi. Fırtına’nın efsane isimlerinden İskender Günen, Sabah’taki köşesinde zorlu müsabakayı şöyle değerlendirdi; “Yoğun bir maç trafiği. 15 günde altıncı karşılaşma. Kolay bir periyot değil. İlk maç deplasmanda alınan 3-1'lik bir skor; yani avantaj sizde. Rotasyon yapmak doğru ama tercihler daha farklı olmalıydı. Rakip AEK, teknik adamın ayrılmasından sonra ilk maçtaki 11'inde dört farklı oyuncu ile sahaya çıktı ve de oyunun başlamasıyla çok farklı bir takım olarak görüldü.
 
“Orta sahanın ritmi bozuldu”
 

Bu maçta Trabzonspor adına ritmi bozan orta alan ve de öndeki kurgu. Obi Mikel ve Sosa savunmanın önündeki ikili ve Abdulkadir Parmak önde. Mikel'in kariyerine diyeceğimiz herhangi bir şey yok. Ama futbolda kariyeriniz ne olursa olsun fiziksel gücünüz yoksa takıma katkı yapma şansınız da o kadar az. Yenilen ilk golde Fernandes'in hatası büyük, ardından Mikel'in gereksiz yaptığı penaltı ve bir anda skor 2-0'a geldi. Ünal Karaman'ın hatasından dönüp Mikel'i oyundan çıkarması ve Sörloth'u almasıyla takımın sırtı kaleye dönük oyun oynayabilen konuma geçmesi önemliydi. Önde Sörloth'un yarısını yapabilecek bir futbolcu yok.
 
“Ekuban İle Sörloth Birlikte Oynamalı”
 
Yani her zaman önde oynaması gereken bir isim. Ekuban tek forvet oynadığı zaman performansı düşüyor ama ilerdeki oyuncuyu desteklediğinde daha farklı bir görüntü ortaya çıkıyor. İkinci yarıda ortaya koyduğu oyun gibi. Yusuf Sarı için de söyleyeceklerim var. Sabır gösterilmesi gereken bir genç. Sonradan oyuna girdikten sonra çok şey yapmayı değil basit oynamayı düşünmeli ve de taraftarın böyle yetenekli gençlere daha fazla destek vermesi gerek. Sonuçta önemli olan turu geçmekti. Yoğun bir maç trafiği düşünüldüğünde oyun sorunlarla dolu olmasına rağmen bunu gerçekleştirdikleri için Trabzonspor'u kutlamak gerekiyor.”
 
“Acemice hatalar yapıldı”
 
Trabzonspor’un ‘bombacı’ lakaplı efsane ismi Hami Mandıralı ise Takvim’deki köşesinde müsabakayı şöyle yorumladı: “Trabzonspor, AEK karşısında ‘Elimde olan turu nasıl zora sokarım?’ dercesine bir oyun ortaya koydu. İlk yarıda önce Fernandes'in kaptırdığı topla gelen gol, ardından ise Mikel'in yaptırdığı penaltı sonrası Trabzon'da büyük bir şok yaşandı. İlk yarıda Trabzonspor'un 2-0 geriye düşmesi AEK'nın iyi oyunuyla değil, tamamen Bordo-Mavililer'in acemice hatalarından kaynaklandı. İkinci yarıda daha akıllı bir oyun ortaya koyan Trabzon, tempoyu kontrolü altında tuttu. Özellikle Sosa büyük bir sorumluluk alarak Trabzonspor'un sahadaki beyni oldu. Bordo-Mavili futbolcular ona biraz ayak uydurabilseydi Trabzonspor gol ya da goller bulabilirdi. Sosa'nın yanı sıra Nwakaeme ve Ekuban da etkiliydi. Bu üçlü olmasa belki tur gidebilirdi. Trabzonspor dün sonuç olarak zora soktuğu turu mağlup bitirmesine rağmen adını gruplara yazdırdı. Tur atlayan takım elbette bir zafer elde etmiştir, ama dünkü maç Trabzonspor'a ders olmalı.”
 
“Fernandes’in Hatası Dengeleri Bozdu”
 
Ergun Ata ise Fanatik’teki köşesinde şunlara değindi; “Ivanildo’nun büyük hatasına kadar işler Ünal Karaman’ın planladığı gibi gitti. Savunmada temkinli olup, kaybedeceği bir şey olmayan AEK takımının erken aldığı risk nedeniyle rakip yarı alanda üretemese de pozisyon kovalayan bir anlayışla mücadele etti. Ancak Portekizli oyuncu gereksiz top tutma sevdasıyla dengeleri bozdu. Ardından Obi Mikel’in ürettiği penaltı panik havası doğurdu. Karaman zaman geçirmeden Sörloth kozunu kullandı. Böylece takım içinde klasik düzeni kısmen sağlarken, Abdülkadir Ömür devam edemeyeceğini söyledi. Toparlanma süreci uzadı. Novak tur için skor avantajının AEK’ya geçmesini çizgiden önledi. Müthiş taraftar desteğiyle başlayan ikinci yarıda bu coşkuya ayak uyduran Bordo-Mavililer’de Yusuf ve Nwakaeme, takımı rahatlatacak fırsatları kaçırdı. Bordo-Mavililer, düşen tempoları nedeniyle kötü de olsa kendilerine turu getirecek skoru korumaya öncelik verdi ve amaçlarına ulaştı.”
 
“Fernandes Ve Mikel Kabusa Çevirdi”
 
Fanatik yazarı Erman Özgür ise müsabakayı şöyle değerlendirdi; “Küçük bir rotasyonu tercih etti Ünal Karaman. Stoper tandemi ve Obi Mikel’i sürdü sahaya. Ancak kontrollü oyunu çok da beceremeyen Trabzonspor’da bu rotasyonun kahramanları Fernandes ve Obi Mikel yaptıkları bireysel hatalarla dengede giden pozisyonsuz oyunu takımları için adeta kâbusa çevirdiler. 2-0’lık skor telaş ve stresi arttırınca ilk yarının sonunda fırsatları yakalayan ve neyseki faydalanamayan AEK oldu. Bu oyunun yanlışlığından daha ilk yarı bitmeden rahatsız olan Ünal Karaman, Sörloth-Obi Mikel değişikliği ile 2. yarıya başka bir görüntü ile dönmesini sağladı Trabzonspor’un. Yusuf Sarı ve Nwakaeme pozisyonları ile hücum etmeye başladık ancak gol gelmedi. Gol gelmedikçe de tedirginlik kendini gösterdi. Yine de topu daha fazla ayağımızda tutmamız ve Nwakaeme’nin sazı eline almasıyla topun peşinde ilk yarıya göre daha çok koşmaya başlayan AEK’nın pozisyon bulmasını önledi.”
Editör: TE Bilisim