ZEKİ UZUNDURUKAN: HAKEM FACİASI!

Trabzonspor için şampiyonluk yolunda final gibi bir maçtı. Caulker'in hatasında sezonun yıldızı Sörloth, soldan ceza sahasına adeta bir jet gibi girip, Abdülkadir Ömür'e 'al da at' denen asisti yaptı. Ömür de attığı golle bir anda Trabzonspor'un ömrüne ömür kattı. Sörloth 19 gol, 8 asiste ulaştı. Dünkü maçta 30 saniye içinde 2 net pozisyonu kaçırması da nazar boncuğu olsun Sörloth için. İlk yarıda Bakasetas'ın etkili şutunu Uğurcan müthiş çıkardı. Abdülkadir Ömür, geride kalan 2 maçına göre dün daha iyiydi. Her maç üzerine koyarak gidiyor. 1 gol, 1 asistle görevini yaptı. Ayrıca rakibin en iyi oyuncularından N'Skala'nın da kırmızı kart görmesini sağladı.

Sosa ve Nwakaeme'nin yokluğunda Ömür sazı eline almak zorunda. Dün aldı, bundan sonra da o sazdan büyüleyici nağmeler sunacağının sinyallerini verdi. Son haftalarda sürekli hakem faciaları yaşayan Trabzonspor ile şampiyonluktaki en yakın rakibi lehine yapılan ikram gibi hakem hataları; dünkü maçta gözleri maçın hakemi Atilla Karaoğlan ve VAR'daki Abdülkadir Bitigen'e çevirmişti. Öyle ya bir yanda hakemlerin koruduğu bir takım; diğer yanda hakemlerin göz açtırmadığı bir takım vardı yarışta. Buna rağmen dünkü maçın ilk yarısını iyi oynadı Trabzonspor.

Hakem ise ilk yarıda Trabzonspor'a verilmesi gereken net faulleri vermedi. 28. dakikada Caulker, son adam durumunda ve Abdülkadir Ömür'e net bir faul yapıyor. Yardımcı hakem bayrak kaldırmıyor, yani ofsayt da görünmüyor. O zaman Caulker'e kırmızı çıkmalıydı. VAR da devreye girmedi enteresan! Alanyaspor'un Cisse ile bulduğu golde Campi hem ağır kaldı hem de kademe hatası yaptı. Trabzonspor, 2. yarıya golle başladı. Abdülkadir Ömür bu kez nefis bir asist yaptı ve Novak affetmedi. Sakatlanan Uğurcan'ın yerine 2. yarıda kaleyi koruyan Erce Kardeşler 4 net kurtarış yaptı. Hüseyin Çimşir'in hamle oyuncusu sıkıntısı var. Yedek kulübesinde maçı çevirebilecek oyuncusu yok.

Nwakaeme ve Sosa takıma katıldıktan sonra eli rahatlayacak Hüseyin hocanın. Her şey yolunda giderken Hosseini'nin gereksiz bir hareketi ile 10 kişi kaldı Trabzonspor. Hakem de zaten böyle bir pozisyon olsa da Trabzonspor'dan birini atsam görüntüsü veriyordu adeta... Hosseini de kırmızı kartı hak etti. Yaptığı hareket affedilir gibi değil. Dün 2 kırmızı kart da doğruydu. Trabzonspor, altın değerinde üç puana uzanmak üzereyken, uzatmanın da uzatmasında yediği golle sahadan 1 puanla ayrıldı. Caulker'i atmayan hakem maçı anlamsız bir şekilde 5 dakika uzattı. Hakem iki skandala imza attı. Ayrıca Hüseyin Çimşir'in Ömür'ü çıkarması da hatalı karardı..

REHA KAPSAL: KONSANTRASYON

Trabzonspor, Alanyaspor gibi önemli bir deplasmanda Caulker'ın yaptığı bireysel hatayı iyi değerlendirerek oyunun başında Abdülkadir'le 1-0 öne geçtiler. Ondan sonraki bölümde ilk devre bitinceye kadar oyunun kontrolü Trabzon'daydı. İki ve üçüncü golü de bulabilirlerdi. Hem son vuruşlarda hem de final paslarında o beceri eksikliğini gösterince Trabzon, ilk yarı rahat koparacağı maçta, devre biterken Cisse'nin attığı golle soyunma odasına 1-1 eşitlikle girdi.

Yenilen golde Trabzon'un sezon başından beri en çok rotasyon yaptığı ve 8 ayrı stoper ikilisiyle oynadığı defansta Campi'nin topa odaklı değil rakip ve alan odaklı da savunma yapması gerekiyordu. Eğer bunu yapmış olsaydı; Cisse'nin nerede olduğunu görüp, ona göre yanında biterdi ve topa vurdurmazdı. Hosseini'nin gereksiz oyundan atılması, Campi'nin olumsuz performansı ve Da Costa değişikliği, zaten buradaki sıkıntıyı bir daha gözler önüne sermiş oldu..

Bu beklenmedik gol bordo-mavililerin ilk devre soyunma odasına gittiğinde moralini de bozdu. Çünkü iyi oynadıkları ilk 45 dakikada bu bireysel hata sonucu gelen golle içeriye önde değil, beraberlikle ve Uğurcan'ın sakatlanmasıyla da ikinci yarı oyuna tercih değişikliğiyle başladı. Erce'nin ikinci devre olumlu performansına rağmen son dakikada Bakasetas'tan yediği golde Da Costa'nın önünü kapatmasından net göremedi. Trabzon sahada çizgi oyuncusu Nwakaeme olmadığı gibi 4-3-1-2 de oynayabilir. İki santrfor Sörloth-Ekuban, arkasında serbest oyuncu 10 numara Abdükadir Ömür, 6 numara Parmak, 2 ve 8 sağ iç Ndiaye, sol iç de Guilherme'yle oynayabilir. Bu opsiyonu da Hüseyin hocanın kalan haftalar a değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum..

Borda-mavililer ikinci yarı Novak'ın attığı golden sonra ilk devredeki gibi hem son vuruşları hem pas tercihlerini doğru yapmadığından maçı koparamadı. Ve de son dakikalarda gereksiz geriye yaslanarak, galibiyeti hak ettikleri bir maçta Bakasetas'ın attığı golle şampiyonluk yolunda çok önemli 2 puan Alanya'da bıraktı. Özellikle bu kadar iyi oynadığı bir maçta yediği gollerde yapılan bireysel hatalarla kaybettiği iki puanla enseyi karartmadan geriye kalan 6 haftaya odaklanarak, kazanacakları 18 puanla şampiyon olmanın o yüksek "KONSANTRASYON"unu bir an önce bordo-mavililerin sağlaması gerek. Zaten bu konsantrasyon eksikliğiyle de 'maç bitti' dedikleri anda golü de kalelerinde görmüş oldular..

ERMAN TOROĞLU: DENİZALTI YARA ALDI

90+5'te kendi hatalarınla maçı veriyorsan, ağlamayacaksın. Topu kendi kalende görmek istemiyorsan, o topu kendi kalenden tutabildiğin kadar uzak yerde tutacaksın. Çünkü rakip o topu getirene kadar mutlaka hata yapacaktır. Mesela Abdülkadir Ömür, Trabzonspor takımında topu ayağında en iyi tutan adam. Ayağına topu verirsen ya rakibini geçiyor, ya da faul yaptırıyor. Abdülkadir'in topla oynadığı her pozisyonda bordo-mavililer tehlikeli ataklar yapıyor ya da rakibin yaptığı faulü sonrasında nefes alıyor. Peki ne oldu dün gece? Sen topa vurdun, top tenis topu gibi kalene sürekli geri geldi durdu..

Hakem mi? Çok düzgün maç idare etti çocuk. Vücut dilini çok iyi kullanıyor. "Ben bunu gördüm, bu kararı verdim" diyor. Haliyle de futbolcular onun vücut dilinden etkileniyorlar. Hakem dün Trabzonsporlu futbolcuyu net kırmızı kart sonrasında attı. Aslında Trabzonsporlu Hosseini'nin yaptığı hareket resmen tahammüden adam öldürmek. O suçtan direkt olarak hapse girersin. Ama ardından ne oldu? Bu kez de Alanyasporlu oyuncu N'Sakala onlara yardım etti. Yani demek ki o da adeta zeka özürlüymüş. Maç bir anda 10'a 10'a geldi. Dün akşam Tanrı da yardım etti ama Trabzonspor bundan faydalanamadı. Şampiyonluk yarışında yürüyen bir takım, 90+5'te gol yemez..

Senin defansında 1.90-1.95'lik adamlar olur, her kafa topuna çıkıp alırsın; defansının önünde bir duvar olur, rakip bu duvara gelip çarpar geri döner; böyle bir özelliğin yok! O zaman bu kadar mahkum oynamaya da hakkın yok. Dün akşam Trabzonspor, denizaltının aldığı yara gibi büyük bir torpille yara aldı. Denizaltıda delik açıldı. Zaten görünen o ki, ligin ne olacağı 1-2 haftaya kadar netlik kazanacak. Trabzonspor dün gece fazla da oynamadan eline gelen nimeti resmen tepti..

NECMİ PEREKLİ: MORALLER BOZULMASIN

Bu sıcak havada iki takımın da ortaya koyduğu mücadeleyi taktir ve tebrik etmek gerek. Trabzonspor bu maçı mutlaka almak zorundaydı. İşte bu stres bordo-mavili ekibe rahat futbol oynama imkanı vermedi. Aytemiz Alanyaspor ise bana göre tüm ikbalini kupa sınavına bağladığından 'bu maçtan ne kopartırsa kârdır' psikoloji ile oynadı. Bu nedenle Trabzonspor'a göre bir nebze daha rahat göründü. Yenilen ilk gollerde her iki takım da adeta aynı hatayı yaptı. Ancak ilerleyen dakikalarda tam Aytemiz Alanyaspor'un oyundan düştüğü anda Novak'ın ferdi müdahalesi ve takipçiliği sonucu Trabzonspor öne geçti. Fakat maçın bu skorla sonlanacağı anlar geldiğinde Bakasetas'ın uzaktan salladığı adeta gülle gibi şut kalecilerin asla müdahale edemeyeceği bir yeri bulunca Alanyaspor beraberliği buldu.

Bordo-mavililerin teknik direktörü Hüseyin Çimşir'in gereksiz adam değiştirmesi bana göre yanlıştı. Hadi ilk iki değişikliği yaptın tamam ama Abdülkadir Ömür gibi topa basıp zaman kazanan bir oyuncunun çıkarılması büyük yanlıştı. Liglerin sonu yaklaşıyor. Bu kritik döneme girildiği zaman hakemler üzerinde durmadan yorum yapıp medet umanlar ve ortalığı bu müessese üzerinde bulandıranlar acaba bu maçın hakemi hakkında ne diyecekler? Bunu merak ediyorum. Şu anda her ne kadar iki puan kaybedilmiş ise de iddia ediyorum ki diğer maçlarda da rakipler puan kaybedeceğinden Trabzonsor cihetinde üzülmeyi gerektirecek hiçbir görüntü yoktur. Yeter ki ki oyuncular demoralize olmasınlar. Bu konudaki motivasyon idarecilere ve teknik heyete düşer. Bunun için gereken adımlar hemen atılmalı ve önlemler alınmalıdır.
 
Editör: TE Bilisim