SÜPER LİG’İ DOMİNE ETTİ

Par Sebastian Denis imzasıyla yapılan Trabzonspor değerlendirmesi şöyle; Fransa’dan bakınca Fener, Galatasaray ve Beşiktaş üç büyük Türk takımı. Oysa Trabzonspor’un onlara imrenecek bir durumu yok ve yakın zamanda şampiyonluğu ele almak için her şeyi alt üst etmeye karar verdi. İddialı bir kadro politikası, doğru transfer hamleleri ve ağır maaş yükü ile borçlardaki sert düşüş, Trabzon kulübünde zirvede olmayı sağladı. Bu durum Trabzonspor’un 12 Haziran’da yeniden başlayacak olan Süper Lig’i domine etmesine kadar gitti. Ve şüphesiz bu daha bir başlangıç.

ALIŞKANLIKLARI ALT ÜST ETTİ

Türk liginden bahsedildiğinde aklımıza sadece Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi İstanbul’un üç tarihi kulübü arasında oynanan sisli derbi maçları geliyor. Bu üç büyükler Süper Lig’de liderliği ele geçiremediler. Zira Trabzonspor ligde iktidarı ele almış durumda. Malouda’nın eski takımı genellikle kariyerinin sonuna gelmiş eski büyük oyuncularla sözleşme imzalayan tarihi Türk kulüplerinin alışkanlıklarını alt üst etmeye karar verdi. Takım birlikteliği, umut vaat eden oyuncu transferleri ve en yetenekli oyuncuların satılması, Trabzonspor’un Türkiye’nin zirvesinde var olması için uygulanan çözümler oldu.



AĞAOĞLU’NUN AVRUPAİ MANTALİTESİ

2018 yılında seçilen yeni Başkan Ahmet Ağaoğlu’nun gücüyle Trabzonspor geçmişine sünger çekti. Yolu İngiltere ve ABD’den geçen Ağaoğlu, Ligue 1’den çok fazla ilham alan Avrupai mantaliteye sahip bir başkan. Takımıyla çok yakın ilişkileri olan Ağaoğlu, yetenekli genç oyuncuların transfer edilmesi ve altyapıya verdiği önemle genç bir takım kurma üzerine büyük bir atılım yaptı. Hedef takıma taze kan olmaları için A Takıma birçok yeni yeteneği hızlıca entegre etme ve en iyi yeteneklerini büyük paralara satarak daha güçlü kazançlar elde etmeyi başardı. Kulüp 21 yaş altı oyuncularını Avrupa Ligi Grup maçlarında düzenli bir şekilde oynatarak bu alandaki becerisini bütün Avrupa’ya göstermiş oldu. 

YUSUF YAZICI’DAN SONRA ÖMÜR VE ÇAKIR

Alt yapının saf yeteneği ofansif orta saha oyuncusu Yusuf Yazıcı 17,5 Milyon Avro’ya Lille’e transfer olarak Trabzonspor’dan ayrılan ilk oyuncu oldu. Yusuf kulübün diğer büyük ofansif yeteneği Abdülkadir Ömür izleyecekti fakat Monaco’nun 22 Milyon Avro’luk teklifine rağmen Başkan Ağaoğlu, Abdülkadir Ömür’ün gidişine onay vermedi. Önümüzdeki haftalarda bu gerçekleşebilir zira Nice, Abdülkadir Ömür’ü transfer etme hayalini kuruyor. Türk kulübü için bir başka para girişi de Trabzonspor’un iki sezon önce ortaya çıkardığı 24 yaşındaki kalecisi Uğurcan Çakır’ın muhtemel gidişiyle yaşanabilir. Liverpool ve Tottenham bu kış 20’şer Milyon Avro önerdi ve hala daha hazırda bekliyorlar. Tıpkı Sevilla gibi…



LİGİN SARSILMAZ LİDERİ

Maaş bakımından maliyeti yüksek oyuncuların da gidişi ve oyuncu satışı ile Trabzonspor, kulübün borcunu büyük oranda düşürdü ve maaş bütçesini de gözle görülür bir seviyede aşağıya çekmeyi başardı. Obi Mikel ve Sturridge’in yakın zaman önceki ayrılıkları da bu yönde kulübe artı katkı sağladı. Bütün bunlar 2016 yılında açılışı yapılan ve tüm maçların kapalı gişe oynandığı 41 bin kişilik modern Medical Park Stadı’nda maçlarını oynayan Trabzonspor’u mali açıdan en sağlıklı ve hiçbir maaş gecikmesinin yaşanmadığı bir kulüp haline getirdi. Bu durum Türkiye’de çok nadir görülen bir hadise. Uygulamalar çok geçmeden sonuç vermeye başladı. Geçen yılı dördüncü sırada tamamlayan Trabzonspor, özellikle genç yetenekleri ve aynı zamanda Arjantinli kaptanı Sosa sayesinde bugün ligin sarsılmaz lideri konumunda. Bayern, Napoli, Milan’ın eski oyuncusu Sosa, takımının bu sezon gerçek bir orkestra şefliğine ve takımdaki genç oyuncularla yaşlı oyuncular arasında tampon görevi üstlendi.

SÖRLOTH TRANSFERİNDEKİ USTALIK

Hüseyin Çimşir yönetimindeki Trabzonspor her ne kadar genç yetenekleri bir araya getirme sanatında bir usta olsa da kulüp aynı zamanda umut vaat eden seviyedeki oyuncuların transferi ve bu oyuncuların patlama yaşamasında da uzmanlaştı. Ganalı forvet Ekuban’ın durumu ilgi çekici olsa da Sörloth’un transferi Trabzonspor’un transfer pazarındaki öngörülerinden hala şüphe duyanlara karşı bir kanıt niteliğinde. Crystal Palace ve Gent’te zorlu birçok sezon geçiren Norveçli golcü, patlama yaşayacak uygun ortamı buldu. 30 maçta 21 gol, 8 asistle oynayan Haaland ile kıyaslanan Sörloth halen Türk liginin en iyisi durumunda. Londra ekibinden satın alma opsiyonu ile kiralanan Sörloth, onu elinde tutmaya çok zorlanacak Trabzonspor ile sözleşme imzalayacak. Lyon, Monaco, Napoli, Milan ve Bayern bu yaz bir çılgınlık yapmak için şimdiden hazırda bekliyor.



ŞAMPİYONLAR LİGİ BEKLENTİSİ

Türkiye’de en fazla seyirciye sahip Trabzonspor önümüzdeki yıllarda daha parlak bir geleceğe göz kırpıyor, bunu görüyoruz. Sürekli artan potansiyel oyuncu sayısı, kulübe on milyonlarca gelir getirecek transferler, sezonu çifte kupayla tamamlama durumu ve önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi’nde oynayacak olma beklentisi Trabzonspor’un uzun sürede zirveyi koruyacağını düşündüren sebepler arasında yer alıyor. 

Çeviri: Esat Yılmaz 
 
Editör: TE Bilisim