NASIL İZAH EDECEKSİNİZ?

Trabzonspor ne zaman ligde zirveyi zorlasa ya da TFF’nin zor duruma düşeceği hamlelerde bulunsa hemen MHK ve hakemler devreye giriyor. Bir süre önce TFF’nin kurullarının bağımsız olmadığı gerekçesi ile FIFA’ya müracaatta bulunan Trabzonspor, TFF tarafından ligden ihraç edilmekle tehdit edilmişti. Sahada da hakemler Trabzonspor’un puanları çalmaya devam ediyor. Önceki akşam Medical Park Stadı’nda Hatayspor ile oynanan müsabakaya da Zorbay Küçük ile VAR hakemi Alper Ulusoy damga vurdu.

İHLALİ İLK YAPAN BOUPENDZA

Hatayspor’un 90+4.dakikada kazandığı penaltı atışında Diouf’un şutunu Uğurcan Çakır kurtardı ancak bu kez VAR hakemi Alper Ulusoy devreye girerek Zorbay Küçük’ü pozisyonu izlemeye çağırdı. VAR’da pozisyonu izleyen Zorbay Küçük, Kamil Ahmet’in vuruştan önce ceza sahasına girdiği gerekçesi ile penaltı atışını tekrarlattı. Ancak pozisyon tekrar izlendiğinde vuruştan önce ihlali ilk yapan oyuncunun Hataysporlu Boupendza’nın olduğu açıkça görülüyor. Ancak VAR hakemi Alper Ulusoy ve müsabakanın hakemi Zorbay Küçük görmek istediklerini görünce atışı tekrarlattı.

BJK-ANKARAGÜCÜ MAÇINDA UYGULANMADI

Zorbay Küçük ve Alper Ulusoy’un bu çifte standart uygulaması farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Trabzonspor’un Hatayspor ile oynadığı müsabakanın henüz bir gün öncesinde Beşiktaş-Ankaragücü maçında da Başkent ekibinin kullandığı penaltı atışı öncesi her iki takım oyuncularının ceza sahası ihlali yaptığı görülüyor. Ancak Halis Özkahya ve VAR Hakemi Özgür Yankaya kuralı uygulamıyor. Buradan da anlaşılan şu ki bu kurallar yalnız Trabzonspor’a karşı uygulanmak için koyuluyor.

KAPSAL; HİÇ ADİL DEĞİL

Fotomaç yazarı Reha Kapsal da maç yazısında penaltının tekrarlanmasıyla ilgili şunları belirtti; “Hakem Zorbay Küçük; 'Kamil Ahmet topa değdi' diye Uğurcan'ın kurtardığı penaltıyı tekrarlattı. Bu kararın doğru olup olmadığından ziyade esas sorgulanması gereken Trabzonspor'un son yıllarda sıkça hakem kararlarında DENEY olarak kullanılması! İlk kararlar, enteresan işlerin sürekli Trabzon aleyhine saha içinde uygulanıyor olması nasıl açıklanır bilemiyorum! Hakem kararlarından çokça canı yanmış bir takımın, saha içinde bu kadar didik didik edilmesi futbol adına hiç adaletli değil.”

BUGÜNE KADAR SAYISIZ İHLALLER GÖRDÜK

Milliyet yazarı Cemal Ersen ise şu eleştiriyi getirdi; “Bakın; bu ligde yüzlerce maç ve onlarca penaltı izledik. Çizgiyi terk eden kaleciler, atış sırasında takım halinde ceza alanına giren oyuncular ve sayısız ihlaller gördük. Dün tereyağından kıl çeker gibi son dakika penaltısının iptal edilmesini VAR protokolüne bağlamak kolay. Ya vicdanlar? Diouf beyaz noktaya gelirken, Kamil Ahmet hamle yapıp dönen topu kurtardı. Kitabı açar bakarsanız, tekrar harfiyen doğru. İyi de, madem bu kadar titiz, hassas, objektif ve hak yemezsiniz.

HANGİ TİLKİLER DOLAŞIYOR

Bu sezon ağlara giden en az 15 penaltı da iptal edilmeli idi, değil mi? Kötü örnekler, emsal gösterilmez elbette. Lakin tüm hakemlere ve VAR’da görev yapanlara sesleniyorum. Ortada bir kural varsa her takıma eşit uygulayın. Gücünüzün yettiğine değil, herkese adalet dağıtın. Lafım Zorbay Küçük ile Alper Ulusoy’a değil. Kimin doğru, kimin yanlış yaptığını tartışmak yerine, kimin kafasında hangi tilkiler dolaşıyor, onu bulup çıkarmak gerek ki, o standardı yakalasın Türk hakemliği. Yoksa bu kaosun içinden asla çıkılamaz."

Editör: TE Bilisim