Kartal, “Bu sezon üç hoca değiştirdik. Tomas hoca ile başladık ve fena da gitmedik. Aslında Tomas hoca ile devam etseydik, inanın daha fazla puanımız olurdu, benim düşüncem bu yönde. Daha sonra göreve gelen Sumudica hoca fena bir hoca değildi. Neticede kendini kanıtlamış bir hocaydı ama bizim sporcularla bir uyum içinde olmadı ve başarısızlığı buna bağlıyorum. Daha sonra göreve gelen Bülent hoca başarılı oldu. Kendisi sıcakkanlı ve futbolcuya yaklaşımı iyi. Teknik konuda da gayet güzel. Başarıyı yakaladık derken bize göre başarı ligde ilk beşe girmekti. Ama her şey istediğin gibi olmuyor. Lig boyunca birçok problemler çıkıyor. Seneye de hedefimiz ilk beş olacak.

ALINAN KÖTÜ SONUÇLAR KORKU VERMEDİ DEĞİL

Ben başkan seçildiğim günden beri hiçbir zaman karamsarlığa kapılmadım. Yönetimde olsun, ekonomik olsun hiçbir problemimiz yok. İyi yönetilen bir takımda sorun olmaz. Açık bir şekilde yanlış yapmadık. Eleştiriye açık bir insanım. Okan hoca ile devam etseydik istikrarı yakalardık. Kendisi ile diyaloğumuz iyi idi. İsmail hoca ile de ilişkilerimiz iyi idi ama bir yerde tıkandığın zaman ilk hocayı gönderiyorsun. Sumudica ve Ünal hocayı ayırmak kaydıyla diğer çalıştığım hocalarla sezon sonunda gidebilirdik. İnanın hiçbir sıkıntı yaşamazdık tabi alınan sonuçlar size bir korku veriyor, belki gelen hocalar daha iyi olur diyorsunuz. Ben tekrar söylüyorum sezon başı göreve gelen Tomas hoca ile davam etseydik olurdu, ama alınan sonuçlar size korku veriyor.

YÖNETİM OLARAK İKİ HATAMIZ VAR

Bana göre yönetim olarak yaptığımız iki hata birincisi; İsmail hoca, ikincisi Tomas hocanın değiştirilmesi oldu. Tabi burada taraftar baskısı oluyor, ister istemez hoca değişikliğine gidiyorsunuz. Transferlerle ilgili ben Yılmaz Bal’dan daha mı iyi bu işi biliyorum? Birine güveneceksin. Transferlerin çoğunu Yılmaz Bal yaptı tabi hocalara da soruldu, mevcut teknik adamların da görüşleri alındı. Aslında bana göre hocaya transferleri bırakmak yanlış. Senin sermayen futbolcular. İlk yaptığın iş kötü durumda hocayı göndermek oluyor. Transfer döneminde pazarlık zamanı Ali Haydar Er’in yaptığı katkı müthiş. Kendisi çok deneyimli bir kişi. Benim dönemimde ki yöneticilerle, diğer başkanların döneminde ki yöneticileri bir kıyaslayın bakalım?

TRANSFERİ YILMAZ BAL’DAN İYİ Mİ BİLİYORUM

Hangi dönemde daha çok yetkililer, hepsinin bir ağırlığı var. Bir taşın altına girdin mi tek başına zor kaldırırsın ama hep bir arada olduğun zaman o taşı daha rahat kaldırsın. Yönetici arkadaşlarımdan çok memnunum. Her şey Rizespor’u daha yukarı çıkarmak için. Bu transfer döneminde Bülent hoca bize oyuncuları söyleyecek ama pazarlık kısmını biz yapacağız. Ekonomiye çok dikkat etmemiz lazım. Yüksek miktarda borçlanırsak 3-4 sezon sonra Rizespor’u BAL liginde görürüz. Taraftar bazında olaya bakarsak Rizespor gerçekten çok sıkıntılı durumda. Benimle birlikte bir kulüp başkanı bir araya geldiğinde gelen Rizespor taraftarı o kulüp başkanına ilgi gösteriyor. Önce kendi başkanına ilgi göstereceksin. Önce Rizesporlu olacaksın.

24 TAKIMA KESİNLİKLE KARŞIYIM

Kendi çocuğunun olduğu yerde başkasının çocuğu sevilir mi? Önce kendi çocuğunu seveceksin! Bizim transfer politikamız hoca, sportif direktör ve yönetim entegre içinde olacak. Remy ilk zaman iyi idi ama bence Rize’yi tam benimsedi mi bilemiyorum. Bir sezon daha mukavelesi var, kalacak mı? Gidecek mi? Kendisi ile bir görüşme yapılacak. Samudio’nun sözleşmesinde bir problem vardı, çözmeye çalışıyoruz. Ben kendisini seviyorum, kalsa Rizespor’a fayda verir. Talbi ile görüşmeler de devam ediyor. Tahmin ediyorum iki oyuncu ile 15 gün içinde net bir gelişme olur. Yeni sezonda 24 takım konuşuluyor. Ben kesinlikle kabul etmiyorum. Bu iş kolay değil, bak görüyorsunuz üç günde maç oynanıyor.”

TFF BANA HAKSIZ CEZA VERDİ

“Nihat Özdemir yönetiminde Türkiye Futbol Federasyonu’nu kesinlikle başarılı bulmuyorum” diyen Çaykur Rizespor Kulüp Başkanı Hasan Kartal; “Bana verilen 75 günlük cezanın konuşmamdan dolayı verilen ceza kesinlikle haksızdı ama maç içinde yapmış olduğum konuşmadan dolayı verilen ceza haklıydı. Benim cezam önümüzde ki sezon da devam edecek. Özellikle Etimesgut Belediyespor’dan aldığım ceza kesinlikle ama kesinlikle haksızdı. Ben size soruyorum, TFF’ye de soruyorum? Bu federasyon ne yaptı? Bir tane radikal karar aldı mı? Yabancı sayısı belli mi? Spor yasası çıktı mı? Şampiyonlar finali de alındı? Kulüpler olmadan Federasyon olmaz ki. Bunlar ne yapıyor? O başkana ceza, bu başkana ceza. Açıklanan cezalar da afaki cezalar.

FEDERASYON İBRA EDİLMEMELİ

Kendilerine soruyorum? Demirören döneminde ne kadar ceza kesilmiş (Seyirci olmasına rağmen). Şimdi seyircisiz dönemde Nihat Özdemir Başkanlığında ne kadar ceza kesilmiş? Bunların işi gücü ceza kesmek. En kolay iş ceza kesmek. TFF’nin yapacağı iş, futbolla olan konuları hemen yapıp, Spor Bakanlığı’na sunması. Ben bunu yıllardır savunan insanım. Başkanlar borçtan sorumlu olmalı. Ne yaptı bu federasyon. Yok hiç bir şey. Ben merak ediyorum bu kesilen cezalar nerede kullanılıyor. Yakında Federasyonun Mali Genel Kurulu var. Aslında bu başkanların uyanık olması lazım. Bana göre bu mali genel kurulda bu federasyonun aklanmaması lazım. Federasyonun içyapısı incelenecek. Kim ne harcıyor? Kim kaç para maaş alıyor? Bir ekip kurup, araştırmak gerekiyor.”

TFF’YE HAYIR OYU KULLANACAĞIM

Biz Rizespor delegesi olarak TFF’nin Mali Kongresi’nde ‘hayır’ oyu kullanmayı düşünüyoruz. Bu federasyonu aklamayacağız. İbra etmeyeceğiz. Ama şunu da söyleyeyim, bu röportajım yayınladıktan sonra bana bir ceza daha çıkar. Benim hiçbir sıkıntım yok, vermeyeceğim bir hesabım yok, kimseden de korkmam. Ağzımdan çıkanın her zaman da arkasındayım” ifadelerini kullandı.

BIRAKMA SİNYALİ VERDİ!

Çaykur Rizespor’da başkanlığı bırakabileceği yönünde ifadeler kullanan Kartal, “Başkanlığım döneminde 3.sezonu yaşıyorum. İlk dönemlerde çok daha heyecanlıydım. Artık bundan sonra biraz da kendime vakit ayırmak istiyorum. Haftada iki kez uçağa biniyorum. Şimdi yönetim kurulunda ki arkadaşlarla bir değerlendirmede bulunacağım. Bana göre Rize’de kulüp başkanlığı yapabilecek kişi sayısı çoktur. Şöyle ekonomik gücü iyi olacak. Paradan puldan doymuş olacak. Sağa sola bakmayacak. Böyle Başkan adayı da Rize’de çoktur. Benim tek istediğim şuydu ama bunu yapamadım. Keşke Rizespor’a borçlardan sorumlu Başkan ve yönetici sorumludur meselesini koymaktı. Ama anonim şirketlerde bunu yapmak zor. Derneklerde yapabiliyorsunuz. Rizespor bir Anonim şirket. 70’e yakın ortağı var. Bu kadar ortağı olan bir şirketi rahat bir şekilde yönetemezsiniz” dedi.

HAKEM HATALARI CAMİALARI KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR!

Kartal, “Biz ligde tüm kulüp başkanları ile hep arkadaşız. Bir maçta bir hakem geliyor iki hata yapıyor ve biz o maç sonu hakkımızı arıyoruz, açıklamalar yapıyoruz. Ondan sonra ne oluyor biliyor musunuz? O kulüp başkanı ile kötü oluyoruz. O camialar karşı karşıya geliyor. Hakemin yaptığı yanlışlıktan dolayı kulüpler karşı karşıya geliyor. Bunlar yanlış ve hakemler çok dikkatli olması lazım. Hakemlere de bir cezai şart gerek, bunlar düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ŞAHİN KARTAL’A İZİN YOK!

Gençlerbirliği’nin Başkanlığı’na geçeceği söylentilerine de açıklık getiren Kartal, “Gençlerbirliği Başkanı rahmetli İlhan Cavcav ile aramız çok iyiydi. Benim şirkete geldi ve İlhan abi; ‘Bu kulübü sana bırakayım dedi’ ben ona ‘bunu kabul edemem’ dedim. O zaman bana, ‘Oğlun Şahin Kartal’ı bana ver’ dedi. Dolayısıyla oğlum Şahin Kartal, rahmetli İlhan abinin döneminden beri Gençlerbirliği Kulübü’nde yönetim kurulu üyesidir. Gündeme gelen Şahin Kartal’ın Gençlerbirliği Kulübü başkanlığını ben uygun görmüyorum. Spordan kopacaksak tüm aile olarak kopmayı düşünüyoruz. Oğluma da izin vermiyorum. Şu aşamada öyle bir düşüncemiz yok” ifadelerini kullandı.

İYİ OLAN ÇIKSIN

TFF 1.Lig’den Süper Lig’e çıkma başarısı gösteren Adana Demirspor ve Giresunspor’u tebrik ettiğini söyleyen Başkan Kartal, “Play-Off maçlarında boy gösterecek olan Samsunspor, İstanbulspor, Altay ve Altınordu takımlarına da başarılar diliyorum. 4 takımın başkanı da arkadaşım. İnşallah iyi olan çıksın” diye konuştu.

RİZESPOR NEDEN ÜST SIRALARDA OLAMIYOR?

‘Rizespor neden yukarılarda olmuyor?’ sorusuna cevap veren Başkan Kartal, “Birincisi biz taraftar bazında güçlü olursak yukarılara çıkabiliriz. Ekonomik olarak kısmen batmış olan büyük kulüpleri taraftarı ayakta tutuyor. Bizde bu yok, eksiğiz. Ben geldiğim zaman 182 Milyon TL borç vardı. Bugün geriye doğru borcumuz yok. Kweuke’nin bile bir taksiti kaldı. Bir kısım borcumuz Metin Başkan’a var, kağıt üzerinde var o da zaten istemiyor. Ben kendi borcumu sponsor olarak bağışladım. Alt yapı tesisi bitmek üzere. Bundan sonra Rize’nin her ilçesinde o alt yapının bir ağı olması lazım. İyi olan çocukları alıp tesislerde yetiştirmek gerekiyor.

TARAFTARSIZ MAÇLAR TUZSUZ YEMEK GİBİ

Bizim kurtuluşumuz odur. Bu kadar para veriyorsunuz ama nereye gittiği belli değil. Rizespor taraftarı ile benim diyaloğum çok iyidir. Taraftarsız maçlar tuzsuz yemek gibi oluyor. Hiç tadı olmuyor. İnşallah o günler de yaşanır. Ligimizde yabancı hakemlerin düdük çalmasına gerek duymuyorum. Bizim Türk hakemlerin de başarılı olduğuna inanıyorum ama sadece başta ki adam ne şekilde yönlendirirse o şekilde gider. Onlara diyeceksin ‘Gördüğünü çalacaksın’. Ben TFF Başkanı olsam sorarım, ‘O düdüğü neden çaldın?’ diye. Hakkımı helal etmediğim bir kişi var. Kendi içimizde aldığı parayı helal etmediğim bir kişi var” cümlesini kullandı.

ALİHAN TELATAR

Editör: TE Bilisim