‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Kamu Denetçiliği Kurumu tavsiye kararları uyarınca Türk futbol yargı sisteminin bağımsız ve Genel Kurul tarafından seçilerek oluşturulı.’ dendi. 

TFF Olağan Genel kurulu da Kulüpler  Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun bu yöndeki önerisini kabul etti

Ankara'da düzenlenen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Genel Kurulu sona erdi. Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun yapısının değiştirilerek, seçimle göreve gelmesine ilişkin önerge kabul edildi.

Tahkim Kurulu, PFDK(Disiplin Kurulu ve UÇK(Uyuşmazlık Çözüm Kurulu) nunyapısının değiştirilmesi süreci aslında;02.09.2020 tarihinde bir kulübümüzün KDK’ya başvuru yapmasıyla başladı. 

Bu Başvuru üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruyu AİHM kararları çerçevesinde hukuka ve hakkaniyete göre detaylı olarak incelemeye aldı.

Kurumumuz 05.01.2021 tarihinde verdiği tavsiye kararında;  Tahkim Kurulu ve Disipilin Kurulu gibi futbolda adaleti tesis edecek yapılarda tarafsızlığı ve bağımsızlığı artırıcı değişiklikler yapılmasını tavsiye etti.
Karar metninden bazı örnek cümleler:

“VII. KARAR

Açıklanan gerekçelerle, BAŞVURUNUN KABULÜNE,

Türkiye Futbol Federasyonu’nun;TFF Statüsü, Disiplin Kurulu Talimatı ve Tahkim Kurulu Talimatında tarafsız ve bağımsızlığısağlayacak gerekli değişikliklerin yapılması;

…ivedi olarakTahkim Kurulu ve PFDK yapısının tarafsız ve bağımsızlığını sağlayacak bir yapılanmayönündegereklimevzuatdeğişikliğininyapılması,

….Buna göre bu kriterler; “tahkim heyetinin oluşumunda tarafların eşit etkiye sahip olması,bağımsız ve tarafsız bir tahkim heyetine erişim hakkı, adil yargılanma prensibi, çekişmeli yargılamanın mevcudiyeti ve taraflara eşit muamelede bulunulması”….”

Bu tavsiye Kararı üzerine Kulüpler Birliği TFF’ye hitaben 08.07.2021 tarihinde bir mektup göndererek; TFF’yi Kurumumuzun tavsiye kararına ve AİHM kararlarına uymaya davet etti.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:“…Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Kamu Denetçiliği Kurumu tavsiye kararları uyarınca Türk futbol yargı sisteminin bağımsız ve Genel Kurul tarafından seçilerek oluşturulması,….

Kurumumuzun vermiş olduğu bu tavsiye kararı ve Kulüpler Birliği Vakfı’nın bu karara uyulması çağrısı üzerine; 28.7.2021 Çarşamba günü gerçekleştirilen TFF Olağan genel Kurulunda bir önergeyle konu gündeme gelmiştir ve böylece Tahkim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Uzlaşmazlık Çözüm Kurulu'nun seçimle göreve gelmesine ilişkin önerge kabul edilmiştir.

Kısacası TFF KDK’nın bu yönde verdiği Tavsiye Kararına lig sezonu başlamadan hemen öncesinde uymuştur.

1-    TFF Olağan Genel Kurulu Türk Futbolu için hayırlı olsun.
2-    TFF’nin KDK ‘nın tavsiye kararların uyması Türk Futbolunda adalet ve hakkaniyetin artırılmasına büyük katkı verecektir.
3-    TFF’yi bu karara uyması nedeniyle Futbolseverler adına tebrik ediyorum.

Editör: TE Bilisim