Erdem, özellikle de Söğütlü’de yeni yapılan sahanın yıkılıp yerine Spor Lisesi yapılması konusunda açtı ağzını yumdu gözünü
 
Erdem: Akçaabat’ta 100 bin nüfus var.. Olan sahaları yıkmak gençlere ‘siz sokağa gidin, madde bağımlısı olun, internet kafelere, kahvelere hapsolun’ demekle eş değerdir
 
Erdem: Biz diyalogla tüm sorunları çözmek isteriz. Ancak, hiç bir destek göremedik. ‘Trabzon’da futbolun doğduğu yer Yavuz selim yok olmasın’ diye pankart asmıştık onu bile çaldılar
 
Trabzon ASKF Başkanı Cahit Erdem, Trabzon’daki sahalarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Söğütlü’de yapılması planlanan Spor Lisesi’nden ilçelerdeki tesislerin durumuna, yapılması planlanan 17-18 tane semt sahası hakkındaki süreçten, şehrin güneyinin tesisleştirilmesine birçok noktada açıklamalarda bulunan Erdem, TAKA Gazetesi’nin sorularına samimiyetle cevap verdi. Özellikle de şehrin imza yetkililerin Sivil Toplum Örgütleri’yle iletişim halinde olunmasını isteyen Erdem: Spor kenti olan Trabzon’da Sivil Toplum Örgütleri’ne hiçbir şey danışılmıyor. Sahanın ortasına okul yapılıyor haberimiz yok, Fatih Stadı ve Yavuz Selim’in tapusu veriliyor haberimiz yok.. Bize ‘siz günde 10 saat bu işlerle uğraşıyorsunuz gelin bakalım nasıl olur’ diye soran yok” şeklinde sitemlerini iletti.
 
İşte Erdem’in açıklamaları
 
Söğütlü’de yeniden revize edilen sahanın tekrardan yıkılıp Spor Lisesi yapılması hakkında neler düşünüyorsunuz?
 
Gençleri Bu Şekilde Kurtaramayız
 
Biz mevcut tesislerimizin sayısını arttıracağımız yerde yıkmaya çalışılmasına anlam veremiyoruz. Keza bu tesislerin yanındaki boş alanları değerlendirilebilir. Öncelik bu olmalı. Gelin görün ki daha 4-5 ay önce 1 trilyondan fazla para harcanan yeri yıkıp da, oraya okulun kondurulması tesis açısından cinayettir. Bu cinayetin işlenmesine ben ve arkadaşlarım müsaade etmeyeceğiz. Akçaabat’ın 100 bin nüfusu var. Çok sayıda kulüp var. Şimdi biz bu takımlardaki oyunculara “siz sokağa gidin, internet Kafelere gidin, madde bağımlısı olun” diyerek mi kurtaracağız” dedi.
 
Hukuki Olarak Da Yanlıştır
 
Yapılması planlanan alanda taşkın tehlikesinin de olduğunu vurgulayan Erdem, “Ben İnşaat Mühendisi olarak oranın bir dere havzası ve eski imar planına bakıldığında o noktaların taşkın alanı olduğunu biliyorum. Söğütlü’de hala daha sellerde kayıp olan insanlarımız bulunamadı. Burada yapılacak olan binanın kazıklar üzerine ya da bodrum katlarının gömlekleme yöntemiyle yapılması gerekmektedir. Bu da maliyeti arttıracaktır. Bunları dahi hesap etmeden bu işe kalkışmak son derece yanlıştır. Hukuki açıdan da doğru değildir. Kenar çizgisine çok yakındır” şeklinde konuştu.
 
Olanaklar Değerlendirilmedi
 
Spor Lisesi konusunda önerilerde de bulunan Erdem, “Bizim önerimiz 300 metre ileride Yaylacık Futbol Sahası’nın yanında dolgu alanı var. Bu alanın yanında 2 çeşit kademeli bir şekilde dolgu yapıldı. Burada rahatlıkla kapalı spor salonu, okul veya yurt da yapılabilir. Atletizm sahasına da sadece 300 metre uzaklıkta.. Böyle bir olanağımız varken 1 Milyon TL gibi büyük bütçeyle yapılan tesisi yıkıp yerine her ne yapılırsa yapılsın bunun adı milli serveti heba etmektir.. Ayrıca bu karara imza atanları Devlet Malına Zarar Vermekten suç duyurusunda bulunabiliriz. Yani yargılanabilirler” diye konuştu.
 
Akçaabat Kavaklı’daki sahanın kötü görüntüleri kamuoyuna düşmüştü.. Siz neler söylemek istersiniz?
 
17-18 tane semt sahası projemiz var. Semt sahaları kapsamında 2 tanesini Büyükşehir Belediye Başkanı bize yapılma sözü verirken bir tanesi de Kavaklı’daki sahadır. Bu sahayla ilgili hiçbir ilerleme yok. Akçaabat’ın doğusunda Söğütlü ve batısında da bu sahayla birlikte en azından yoğunluğu bir nebze de olsa kaldırabiliriz. Ancak bu sahaya gittiğimizde 1 - 1,5 metrelik otları görmek bizi gönülden yaraladı. Spor kenti Trabzon’da ışıklandırması dahi olan bir sahadaki bu görüntülerde neler söylemek gerekir kamuoyunun taktirine bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Beşikdüzü sahasında sorun kaldı mı?
 
Kalmadı gibi görülse de büyük eksiklikler var. Teknik açıdan bakıldığında yedek kulübeleri yok. Nereye yapılacak diye sorduğumda yanıt alamadım. Kendilerine de ‘yedek kulübeleri deniz tarafındaki kaldırıma gömmeleri’ konusunda öneri de bulundum. Sahanın ölçüleri biraz küçüldü. Taç çizgisiyle duvar arasında 2 metre var.. Hal böyleyken o alana yedek kulübesini koyduğumuzda, teknik adam çizgi 1 metre sahanın içine girer. Bu şekilde bu sahada şuan futbol oynanması mümkün değil” dedi.
 
Şalpazarı’ya tesis kazandırılması için çalışmalarınız da ne aşamadasınız?
 
Her Takım Dağıldı
 
Coğrafi olarak Şalpazarı, diri ve kuvvetli yapıya sahip gençlerin yetiştiği ilçe olarak göz önüne gelmektedir. Zaman zaman Şalpazarı’nda toplantılar yaptıysak da netice alamadık. Beşikdüzü’nde yaşanan sel felaketinden sonra sesler yükselmeye başladı. Çünkü Şalpazarı, Beşikdüzü, Yeşilköy gibi talkımlar antrenmanlarını dahi farklı ilçe hatta Giresun’da yapmaya başladılar. Yeşilköy ve Şalpazarı da önümüzdeki sezon Vakfıkebir’de, Beşikdüzü de Çarşıbaşı’nda oynayacak” şeklinde konuştu.
 
Şalpazar’na Müjde
 
Acilen Beşikdüzü’ndeki sahanın yapılması hem de Şalpazarı’ndaki bir saha alanı bulunup sonuca gidilmesi gerekiyor. Bununla ilgili İçişleri Bakanımızın bir resmi kuruma para gönderdiği söyleniyor. Bu parayla kaymakamlığın yer belirlediğini ve girişimlerin başladığını biliyorum. En azından ne kadar para gelmişse, istimlak olanakları o kadar kullanılsın.. Diğeri bir dahaki yıl yapılır. Bir sonraki yıl da yapım programına alınır. En azından 2 3 yıllık süreç içerisinden bu ilçe saha ile buluşmuş olunur” dedi
 
Yomra ve Arsin’de ki saha sorunları hakkında neler söylemek istersiniz?
 
Yomra’da yapılacak iş sahildeki sentetik çim sahasında çöken zemini değiştirip düzeltilmesi gerekmektedir.. Bu sahanın sıkıntıları giderildiği taktirde Yomra ve çevresindeki takımlarının da sıkıntıları ortadan kalkacaktır. Arsin Sahası’nın ise ihalesi yapıldı. Orası da kapsamlı bir düzenlemeye girerek o sıkıntıdan da kurtaracağız. Arsin’de geçici olarak başka yerde oynayacaklar ancak sahilde idman yapacak imkanı da var..
 
17-18 semt sahası ifadelerini kullandınız. Bunların yer tespitini yaptınız mı?
 
Geneli merkez ağırlıklı.. Yerlerin çoğunu belirledik. Trabzon Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’yla bir araya gelerek bu konuyu kısa zamanda sonuca bağlayabiliriz. Zaten Spor Şurası’nda bu konu bizim önceliklerimiz arasında yer alacaktır. Özellikle de şehrin güneyine yani Erdoğdu ve Boztepe-Çukurçayır’a saha yapılması konusunda hazırlıklarımız tamam. Özellikle de bu mahallelerdeki askeriyeler Cumhurbaşkanlığı’nın talimatıyla boşaltıldıklarında bu tesisler için yerler de hazır olmuş olacak.
 
Faroz ve Beşirli Semt Sahaları’ndaki olumsuzluklar ne zaman giderilecek?
 
2 saha da Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesine bağlı. Geçen hafta bu noktalarla ilgili Belediye Meclis toplantısında bu noktaları gündeme getirdik. Belediye Başkanı ‘Siz de talimat verdiniz, ancak herhangi bir gelişme sağlanmadı’ dedim. Ancak, dediğimle kaldım. . Şuanda zemin kötü, teller kötü, yedek kulübeleri yok.. Maç oynanmasını geçtim, idman yapılamıyor. Biz sivil toplum örgütü olarak her gün ASKF Sahası’na bakıl yaptırabiliyorken Büyükşehir Belediyesi bu iki saha konusunda sınıfta kalıyor.
 
Yıkılacak mı, yıkılacaksa ne zaman yıkılacak gibi sorularla ayları yıllar ettik. Yavuz Selim’in akıbeti ne olacak.
 
1 Yıllık Kampanya Süreci Geçirdik
 
TOKİ’ye tapu verildiği andan itibaren 1 yıllık bir kampanya dönemi geçirdik. Yavuz Selim’in 100 yıl önceki fotoğraflarıyla, geçmişini yazarak milletvekillerine, bakanlara, eski yöneticilere toplamda 139 kişiye dosya gönderdik.  Burada en olumlu yaklaşımı Mehmet Ali Yılmaz ve Eyüp Aşık’tan aldık. Biz diyalogla bu sorunu çözmek istedik ancak hiç bir destek göremedik. Trabzon’da futbolun doğpudğu yer Yavuz selim yok olmasın” pankartlarımız dahi çalındı.
 
Siyasilerden Sadece Soylu
 
Siyasilere de gittiklerini ifade eden Erdem, “Erdoğan Bayraktar zamanında girişimde bulunduk. Ancak, sonuç alamamıştık. Ama Sayın bakanımız Süleyman soylu bu süreçte dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’yla bizzat görüştüğünü biliyorum. Sonraki süreçte de her gittiği ortamda dile getirerek bize destek verdi” ifadelerini kullandı
 
Nezih Bir Ortam Tasarlıyoruz
 
Yavuz Selim bu süreç içerisinde yerinde kalınacağının kararlaştırılmasından sonra Bakan Soylu’ya bir proje sunacaklarını vurgulayan Erdem, “Biz ASKF olarak Avni Aker’in kapalı diye tabir ettiğimiz bölümün müzeleştirilmesinden yanayız. Ayrıca önündeki alanlara şehre can katmış isimlerin maketleri ya da efsaneleşmiş Trabzonspor oyuncularının heykelleriyle açık hava müzesi tarzında proje tasarlıyorum. Yavuz selim Sahası’nı da daha modernize ederek biblo tarzında etrafı yaşam alanı olacak nezih bir ortam tasarlıyoruz” diye konuştu.
 
Peki bunun süreci belli mi?
 
Yavuz Selim, şuansahilde yapılan Kapalı Spor salonunun tamamlanması bekliyor. Bu nokta bitmediği için 19 Mayıs Kapalı Spor salonu yıkılamıyor. En az 1 yıl daha Yavuz Selim’in bu nmoktada kalacağını ifade edebilirim. Devletten işler çabuk yürümez. Oradaki zemin çok kötüm durumda olduğunu biliyorum. Ancak aydınlatmalara ekleme yapacağız. En azından idmanlar ve gece maçlarını biraz daha fazla kullanmak istiyoruz.
 
Yavuz selim yıkılırsa ne zamana bitebilir. Şayet hedeflediğiniz semt sahalarında da herhangi bir gelişme olmadığı taktirde futbol anlamında sıkıtılar yaşanmaz mı?
 
Çok büyük sıkıntı yaşarız. Keza bir de Söğütlü belirsizliği sürüyor. Önceliğimiz Yaylacık’taki futbol sahalarına soyunma odaları eklemektir. Zemini ve tribünleri futbol oynatılmaya müsait.. Soyunma odaları için de 300 bin TL gibi bir miktar gerekiyor..
 
Sizin için Kurtuluş Reçetesi nedir
 
Şuanda imar planında HAL’in olduğu yer imar planında spor alanı olarak gözüküyor. Yani HAL’e alternatif bulunduğu taktirde birkaç tane saha o noktaya yapılabilir. Bu bir çıkış noktasıdır. Gönül ister ki 3-4 tane saha HAL’in orda ek saha yapalım.. Ama şehrin güneyi de unutulmamalıdır. Şehir hep sahile taşındı. Biraz da o bölgelerdeki insanların spor yapmaların ı da istiyoruz.
 
Sahalar yapılıp yıkılıyor.. Bir sivil toplum örgütü olarak hiç fikriniz alındı mı?
 
Trabzon spor kentidir. Ama bu spor kentinde sivil toplum örgütlerine hiçbir şey sorulmuyor. Sahanın ortasına okul yapılmak isteniyor veya buna benzer işler de Fatih Stadı TOKİ’ye veriliyor kimseye sorulmuyor.. Yavuz Selim’in tapusu verildi kimseye sorulmadı. Şehrin imza yetkilileri ara sıra “ siz her gün 10 saat bu işle uğraşıyorsunuz nasıl bir çıkış yolu buluruz’ diye olurunu olmazını sorsalar en azından fikir edinseler hiçbir sıkıntı kalmaz.
Ali Osman YÖRÜK
 
Editör: TE Bilisim