Rizeli iş insanı, Çaykur Rizespor A.Ş büyük ortaklarından, Rizespor futbol kulübü delegesi, ve  TFF eski yönetim kurulu üyesi Tahir Kıran memleketi Rize’de futbola dair bir dizi önemli açıklamalarda bulundu. Yabancı oyuncu sayısının düşürül
 
BU ÇÖPLÜK TEMİZLENMELİ

Türk futbolunun geleceğinin altyapıdan geçtiğine işaret eden Tahir Kıran, öncelikle Türk futbolunu yabancı çöplüğünden arındırmak gerekiyor diyerek ;” Türk futbolu bildiğin çöplük. Yabancı çöplüğü. Bir takım sahaya çıkıyor 11 futbolcusu da yabancı. Bu durumda sen Milli takımı nasıl oynatacaksın? Bir kere yabancı sayısını 3 veya 4’e indireceksin. Tabi nasıl olacak diyeceksiniz? Her sezon yabancı sayısını kademe kademe aşağıya çekeceksin. Bu enkazı kaldırmak 15 sene sürer. Türk futbolunu doğru bir yere getirmek doğru adamları doğru yerlere koyabilmekten geçer. TFF’ye bir bakın, kimler var? MHK’ye bakın, disiplin kuruluna bakın. Hepsi ahbap çavuş ilişkisi içindeler. Kesinlikle her sezon yabancı sayısını indiririm. Türk futbolcularının önü kapanıyor.


 
Yabancı oyuncuya kriter getireceksin. Milli olma sayısı veya yaş kriteri. Bunları yapmasan Türk futbolu her sezon geriye gider. Kulüpler günü kurtarmanın peşindeler. Bugün belki bende bir kulübün başında olsam aynısı yapacağım. Nasıl ligde kalacağım? Nasıl paraları ödeyeceğim? Herkes bunun hesabını günlük yapıyor. MHK Başkanı kesinlikle eski hakemlerden biri olmalı. Dürüst hakemlerden biri olmalı. Bu sezon küme düşmeyi kaldırma olayı hiç olmadı. 21 takım sayısı çok fazla. 8 ay içinde 40 hafta bunun yanında kupa ve Avrupa maçları var. Sakatlık var, ceza var. Bu ligi nasıl bitireceksin? Yaptık oldu! Bu tempoyu ligde yakalayacak bana göre sadece Başakşehir takımı var. O takımın da kadrosu çok alternatifli. Diğer takımların yok, bütçeleri de yok.” ifadesini kullandı.
 
DÜDÜĞÜ BEN ÇALARIM HAVSINDA

İki sezon öncesi Fenerbahçe Başkanlığı koltuğuna oturan Ali Koç hakkında düşüncelerini paylaşan eski Fenerbahçe kulübü altyapı icra kurulu üyesi Tahir Kıran, Ali Koç’tan ilk başta kendileri de çok umutlu olduklarını hatırlatarak; “ Ali bey Fenerbahçe kulübüne ciddi bir katma değer sağlayacak gibi gözüküyordu ama iki sezonda yaşadıklarımızdan çok da umutlu değilim. Ali Koç’ta “parayı ben veriyorum, düdüğü ben çalarım” havası var. Böyle kulüp yönetilmez. Fenerbahçe Aziz Yıldırım’ı arar hale geldi. Aziz Başkan 20 sezon başkanlık yaptı. Ya şampiyon oldu ya da 2.oldu. Aziz Başkan başarısız mı? Bence başarılıydı.
 
Bu sezon Fenerbahçe ligi 7. Bitirdi, geçen sezon ise bir ara küme düşme hattında yer alıyordu.  Fenerbahçe bunları hak etmiyor. İnşallah Ali Koç bunları düzeltir ama hala daha şu politika devam ettiği sürece Fenerbahçeliler olarak üzüleceğiz gibi gözüküyor. Ali Koç’un şuanda yapacağı tek hareket var o da bize Jose Mourinho’yu alacak. Basacak parayı cebinden , alsana da bu kadar bütçe diyecek ve Avrupa’da Fenerbahçe’yi başarıdan başarıya koşturacak. Bu işler Erol Bulut’la ( Erol hocayı küçümseme anlamında demiyorum, Erol hoca yarın öbür gün çok daha iyi hoca olacak ) ama şuan değil. Olmadan bir meyveyi dalından koparırsan o meyveyi yiyemesin. Bunu geçmişte birçok örnekte gördük. Oğuz hocayı, Aykut hocayı gördük biz.
 
Ali Koç kendi itibarini kurtarma adına basacak parayı ve Portekizli hoca Jose Mourinho’yu bu kulübün başına getirecek. Maddi muhasebesini nasıl yapacak, UEFA kriteri nelerdir bilmem ben. Ben bugün Ali Koç olsam bunu yaparım. Veya onun klasında başka bir hoca olur. Pep Guardiola. Hiç kimsenin tartışmayacağı bir isimi Fenerbahçe’nin başına getiririndim. Rizespor’dan transfer olan Vedat Murig’e bu sezon doğru düzgün top gelmedi. Vedat’a iyi top atılsaydı bu adam yürüyerek bu sezon en az 30 gol atardı” cümlesini kullandı.


 
FATİH TERİMİ TARTIŞMAM

TFF eski yönetim kurulu üyesi Tahir Kıran, Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim’in Türkiye’nin en başarılı teknik adamı olduğunu belirterek;” Bunu ben hiç tartışmam bile. Tartışmaya açık bir konu bile değil. Beğenirsin beğenmesin. Kibirli dersin, Galatasaraylı dersin. Fatih hocaya gerekli altyapıyı hazırla alır o takımı götürür. Biz TFF olarak Avrupa şampiyonasına Fatih hoca ile gittik. 4 yıl ihraç alacağız dedikleri zaman Fatih hoca ile Avrupa şampiyonasına gittik.  Rıza Çalımbay hocada bana göre çok iyi bir hocadır. Rıza hoca’nın transferleri her zaman sağlam olur. Hocaya her zaman güveneceksin, o güveni hocaya verdiğin zaman topçuda oynar. Vermediğin zaman topçu oynamaz, nasıl olsa hoca bugün yarın gidecek der ve oynamaz. Futbolda benim gördüğüm en köşeli şey futbol topu. Futbolda çok şeyler dönüyor. 
 
RİZESPOR TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNDÜRÜYOR

Memleketinin takımı Çaykur Rizespor ile ilgili konuşan Rizespor delegesi ve A.Ş büyük ortaklarından Tahir Kıran, Bu bölgenin futbolcu yatağı olduğuna parmak basarak;” Altyapıdan futbolcu yetiştirmesen bu işi çözemesin. Rize – Trabzon – Artvin hep futbolcu yatağı. Bu işler taşıma suyla dönmez. Rizeli teknik adam var, Okan hocanın yardımcısı İrfan Saraloğlu. Al götür Rizespor’un başına. Böyle hocaları bulacaksın. Rizespor’un bir kere 10 yıllık bir plan yapması gerekiyor. Bunu da dediğim gibi altyapıdan geçer. Altyapıya ciddi bir para harcayacaksın.
 
Hocaları getirip, altyapının başına koyacaksın. Şehir takımları kendi yağından kavrulmalı, aksi takdirde asansör gibi iner çıkarsın. Trabzonspor son maçta Kayseri’ye yenilseydi Rizespor küme düşüyordu. Mevcut Başkan Hasan Kartal sevdiğim bir dostum. Kıran ailesi olarak bize bir iş verildiği zaman biz o işin altına kalma gibi bir lüksümüz yok. Yönetimde tanıdığım birkaç kişi haricinde diğerleri tribünlere oynayan kişilerden oluşuyor. Onun tanıdığı bunun tanıdığı ile koltuğa oturanlar var ve futboldan da anlamıyorlar. Fikirleri olmayan, futboldan anlamayan sadece koltuğu işgal edenler var ama dediğim gibi birkaç değerli isim dışında olanlardan bahsediyorum” ifadesini kullandı.
 
Haber: Alihan Telatar
 

Editör: TE Bilisim