TAKA: Hangi illerden Trabzonspor alt yapı seçmelerine geliniyor?
 
Hamit Cihan: Özellikle çevre illerden çok sayıda sporcu geliyor fakat her ilden seçmelere ilgi var. Bununda nedeni Trabzonspor’un büyük bir marka değeri olması. Birçok veli, çocuğunun bu seçmelere girmesini istiyor. Çok uzak illerden,yurt dışından katılım var. Bu nedenle gelenlerin sayısıda fazla.. Bizde şunu düşünüyoruz:Her çocuğunTrabzonspor’da denenmeye hakkı var. Dolayısıyla ayrım yapmadan her sporcuyu burada ağırlıyoruz. Böylece hizmet vermek istiyoruz. En büyük amacımız çocuklara Trabzonspor’u sevdirmek. En üzüldüğümüz konu ise; biz sporculara iyi niyet ile yanaşıyoruz; onlara, seçilmemelerinin o kadar önemli olmadığını, bunu bir başarısızlık olarak görmemeleri gerektiğini anlatıyoruz. Başka takımlarda oynayabileceklerini söylüyoruz fakat bu noktada velileri ikna etme konusunda sıkıntılara yaşıyoruz.
 
Değer Vermeliyiz
 
TAKA: Önümüzde Abdülkadir ve Yusuf örneği var. Bu iki isim A takıma çıkıp başarılı olduktan sonra seçmelere ilgi arttı mı?
 
HAMİT CİHAN:Tabi ki genç futbolculara değer veren kulüplere ilgi artar. Alt yapıdan A takıma yükselen ve orada süre alan oyuncu olması diğer oyunculara da bende başarabilirim duygusu verir. Eğer bir kulüp genç futbolculara değer vermiyorsa, veliler çocuklarını o kulübün seçmesine götürmezler. Trabzonspor’da genç futbolculara değer veren bir kulüp olmak zorunda. 
 
Çocukları Düşünüyoruz
 
TAKA: Hocam, altyapımıza gelen sporcuya futbolu öğretiyoruz fakat bunu dışında ne öğretiyoruz?
 
HAMİT CİHAN: Benim için en önemli soru bu. Ekibimizin bu konudaki bakışı, sosyal bir varlık olarak insanı ele almak. Dolayısı ile bu yaş kategorilerinde çocukların en önemli işi, akademik hayatları.Yani okul başarısı.. Çocuk 8 saat uykuda, 8 saat okulda.Biz, çocuğun kalan 8 saatini planlamaya çalışıyoruz. Tesisin içine 6 tane sınıf yaptırdık. Çocuklar bir taraftan akademik çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da futbol eğitimini alacaklar. Sadece futbol topu ile çocukların gelişimine katkı sağlayamıyorsunuz.  Ve futbol çocukların akademik gelişimine zarar veriyor. Mesele çok büyük bir mesele bu konuyu saatlerce anlatabilirim ama kısaca buradaki çocukların birçoğu öğrencidir ondan sonra futbolcudur. Önce akademik eğitimlerini önemsemeliler. Bununla birliktebizim vereceğimiz futbol eğitimi ile gelişimlerini takip etmeliyiz. Bugün bir çocuk futbolcu olamazsa mutlaka bir üniversite okuması gerekiyor. Yaşamının geri kalanı için bir meslek edinmeli. Bizim için en önemli şey eğitim. Akademik anlamda başarısız olan öğrenciyi burada tutmayacağız. Notları düşük ise düzeltmesini isteyeceğiz.
 
Çeşitli Dersler Verilecek
 
TAKA: Hocam,çocukların akademik hayatı için neler yapılabilir?
 
HAMİT CİHAN:Çocukların akademik gelişimlerini çok önemsiyoruz. Onlar için yeni bir planımız var. Onlar için sınıflar kurduk, bir dizi etüt dersleri vereceğiz. Matematik, Türkçe,İngilizce, Fen Bilgisi,  Sosyal Bilgiler gibi dersler verdirerek akademik olarak onlara destek olacağız.
 
Boş Boş Konuşmayacağız
 
TAKA: Hocam, sizden YOGİ diye bir şey duyduk bu YOGİ nedir?
 
HAMİT CİHAN: Bunu herkese söylüyorum, boş boş konuşmayacağız. YOGİ ile anlatmakistediğim şu;
 
Y harfi: Yediğini Konuş. Mesela gittin bir yerde yediğin veçok beğendiğin kültürel bir yemeği arkadaşlarına anlat.
 
O harfi: Okuduğunu Konuş. Okuduğun bir dergi, kitap vb. şeyleri gel arkadaşlarına anlat.
 
G harfi: Gezdiğini Konuş. Gittin bir yere çok beğendin orayı gel anlat birlikte gidin.
 
İ harfi: İzlediğini Konuş. İzlediğin bir filmi, maçı anlat.
 
Biz çocuklara YOGİ olmayı öğreteceğiz. Kısacası çocuklara okuduğundan, gördüğünden ve izlediğinden yapmış olduğu çıkarımları arkadaşı ile paylaşmasını istiyoruz. Bu onu dedikodu kültüründen uzaklaştıracaktır. Sanırım toplumumuzun da buna ihtiyacı var.
 
Seminerlerle Onları Da Eğiteceğiz
 
TAKA: Hocam velilere neler önerebilirsiniz?
 
HAMİT CİHAN: Ailelere burada eğitim seminerleri vermeyi planlıyoruz. Özellikle babalar kendi çocukluklarındaki hayallerini gerçekleştirme arzuları ile çocuklarına zarar veriyor. Psikologlarımız sayesinde ailelere çocukları, çocuk olarak görmeleri gerektiğini, onların üzerine kendi hayallerini yüklememeleri üzerine bir dizi eğitim vereceğiz. Bundan beş yıl önce yapmış olduğum koordinatörlük süresinde bir veli ile şöyle bir diyaloğumuz olmuştu. Çok disiplinsiz ve kötü alışkanlıklarından dolayı kulüpten uzaklaştırdığımız sporcunun evine gittim ve velisi ile çocuğu hakkına çok uzun süre konuştuk;saat gece 3’e kadar... Velinin bana dediği en son cümle şu oldu: “Oğluma yapmış olduğum yatırımın, masrafın yüzde onunu şu kızıma yapsaydım doktor olurdu.” Bana göre bu cümle her şeyi açıklıyor. Baba çok üzgün; yıllardır yatırım yaptığı çocuğu ne futbolcu olabilmiş nede bir meslek sahibi, liseyi dahi bitirememiş okuldan devamsızlıktan atılmış.
 
Sümer’e Övgü
 
TAKA: Yeni gelen Yönetim Kurulu ve özellikle de Özkan Sümer’in altyapıya bakış açısı nedir?
 
HAMİT CİHAN: Şunu tüm kalbimle söyleyebilirim: Yönetime ve değerli hocam Özkan Sümer’e çok teşekkür ederim. İnanılmaz bir özgürlük ve güven ile yaklaşıyorlar. Bizde bu sorumluluk ile işimizi en iyi şekilde büyük bir titizlikle yapmaya çalışıyoruz.
 
Evrensel Anlamda Yetiştireceğiz
 
TAKA: İleriye dönük planlarınız nelerdir?
 
HAMİT CİHAN: Altyapı uzun vadeli bir iştir. Sabretmek gerekir. Ben ve ekibim bir proje ile bu işe başladık. Burada süreklilik önemlidir. İnsanlar değişir, önemli olan projelerin sürdürülebilir olmasıdır. Burada önemli olan Trabzonspor’un alt yapısından yetişen oyuncunun özelliği ne olmalıdır? Hangi kriterlere göre oyuncu yetiştirmeliyiz? Kısaca bu sorunun cevabı, tabiki evrensel boyutta oyuncu yetiştirmektir. Çünkü bu çocukların rakibi dünyanın birçok yerindeki çocuklar.Ülkedeki yabancı futbolcu kuralı da, yerli futbolcuların yabancı futbolcularla rekabetini mecbur kılıyor.
 
Henüz Hazır Değiliz
 
TAKA: Dünya futbolunda U5 ligleri var, bu Türkiye’de uygulanabilir mi?
 
HAMİT CİHAN: Yaşı küçültmek doğrudur. Fakat maalesef bu uygulama noktasında ülkemizde büyük yanlışlar yapılmaktadır.  Yaşı küçülttükçe çocuğun çok yönlü fiziksel gelişimine yönelik bir takım futbol uygulamaları yapmanız gerekirken, maalesef ülkemizde büyüklerin antrenmanı küçüklere yaptırılıyor. Bu da çocukların erken özelleşmesine sebep oluyor ve ileriki yaşlarda üst düzeyde bir performans oluşumu yok edilmiş olunuyor. Burada antrenör eğitimi çok önemli. TFF bu konuda daha duyarlı davranmalı ve çok daha içerikli eğitim kursları yapmalıdır. Bu küçük yaş gruplarının planlanmasına bizim ülkeninhenüz hazır olmadığını düşünüyorum. Çünkü bu yaş gruplarına verebilecek bir antrenman programımız yok. Bu çocuklara nasıl bir eğitim programı yapabiliriz üzerinde düşünmek lazım.
 
İnsan Eğitimi
 
TAKA: Alt yapının felsefesi nedir?
 
HAMİT CİHAN: Altyapının felsefesi insan eğitimidir. Bu çocukların üst kimliği öğrenciliktir. Önce öğrencilik sonra futbolculuk.. Çocukların hayatından eğitimlerini alırsak onların gelişimini engelleriz. Avrupa insanı, önce eğitim sonra branşlar gelir diyor. Bu bütün spor branşları için geçerli. Bu başarılı olmalarında önemli bir kriter. Bizim ise neredeyse hiçbir başarımız yok. Üniversitede verdiğim eğitimlerde ilk kez ders verdiğim öğrencilere şunu soruyorum: “Sizce güç nedir?” Ülkemizdeki öğrencilerin çoğu PARA ve MEVKİYE sahip olmak diyor. Aynı soruyu Japonya’da sorduklarında cevap olarak BİLGİ yanıtını alıyorlar. Bu iş böyle olmaz. Benim içinde önemli olan bilgi. Altyapıdaki felsefem insan gelişimidir.
 
Üstyapıya Entegre Olamamak
 
TAKA: Altyapıda başarılı olan bazı sporcuların üstyapıda başarılı olamadıklarını görüyoruz sizce bunun nedeni nedir?
 
HAMİT CİHAN: Altyapının 3 temel unsuru var.
1-) Önce yetenekli oyuncuları seçmek.
2-) Seçilen bu sporculara doğru eğitimi vermek. Bunların ikisinin bir arada çok iyi ve doğru olması lazım. Yanlış seçim ve kötü eğitimle bu iş olmaz.
3-) Sporcuyu üstyapıya entegre etmek.
1-2 yıl profesyonelliğe hazırlanması için çaba sarf etmek gerekir. Her oyuncu bu entegrasyonu U19 takımında başarabilseydi, o zaman Trabzonspor’un U19 takımı da Süper Ligde oynardı. Lisede üniversite eğitimi verilmez. Trabzonspor’un alt yapısınınönündeki en büyük engel bu. Bu durumu da 1461 Trabzon takımı ile oluşturmaya çalışacağız. Altyapı oyuncularımızı mutlaka 1461 Trabzon takımında değerlendirerek gelişimlerini devam ettirip Trabzonspor’a aktaracağız. Bu anlamda geçmişte bir dizi aksaklıklar olmuş olabilir.
 
Uyumlu Çalışıyoruz
 
TAKA: Altyapı ve üstyapı arasında nasıl bir bağlantı vardır?
 
HAMİT CİHAN: Bunu bu ülkede en iyi yapan takımın Trabzonspor olduğunu düşünüyorum. Burada Sayın Özkan Sümer büyük bir denge oluşturuyor. İlgili hoca ve menajerlerin görüşleri birleştirilerek en doğru karar verilmeye çalışılıyor. Şimdilik çok iyi uyumlu çalışıyoruz. İlerleyen zamanlar içerisinde daha da iyi duruma gelecektir.
 
Maddiyat Ve Popülizm
 
TAKA: Biz altyapılarda sporcu mu yetiştiriyoruz yoksa futbolcu mu, altyapıya futbolda başlayıp başka bir branşayönlenebilir mi?
 
HAMİT CİHAN: Yaşı büyük sporcular için olmasa da 11-12 yaşına gelmiş sporcular için başka birbranşa yönelim olabilir. Bunu da en nihayetinde futbolcu değil, sporcu yetiştirerek sağlayabiliriz. Fakat futbol diğer bütün branşları maalesef yutmuş durumda. Veliler çocukları futbolcu olmayacak ise başka bir branşa yönlendirmiyor. Nedeni ise maddiyat ve popülizm.. Siz ne kadar çocukta farklı bir branşa yeteneği olduğunu görseniz de veli buna izin vermiyor.
 
Özelde İyi Ama Genel De Yetersiz
 
TAKA: Altyapı tesislerimiz yeterli mi?
 
HAMİT CİHAN: Trabzonspor olarak baktığımızda yeterli fakat Trabzon amatör kulüpler için baktığımızda çok yetersiz. Biz sadece Trabzonspor’u altyapı olarak görmüyoruz diğer amatör kulüpleri de alt yapı olarak gördüğümüzden fiziki şartların çok kötü olduğunu söyleyebilirim.
 
Yıllık 2-2.5 Milyon TL
 
TAKA: Altyapıdan yetişen bir futbolcunun kulübe maliyeti nedir?
 
HAMİT CİHAN: Bunu bireysel olarak hesaplamak zor çünkü tesislerimizde konaklamasını yaptığımız oyuncularımızda var kendi ailesinin yanında kalan da. Dolayısı ile Trabzonspor kulübünün altyapı için genel toplam Yıllık 2 ila 2.5milyon TL civarı bir paraya ihtiyacı vardırdiye düşünüyorum.  TFF, deplasman masraflarını km olarak hesaplayıp kulüple yardım yapıyor.Şimdilik Trabzonspor alt yapısının Trabzonspor’a çok ağır bir maliyeti yoktur.
Ali Osman YÜRÜK/Burak YILDIRIM
 
Editör: TE Bilisim