UEFA Konferans Ligi nedir?

2021-22 sezonundan itibaren Avrupa'nın üç numaralı turnuvası UEFA Konferans Ligi başlıyor. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nden bağımsız düzenlenecek turnuvanın formatı belli oldu. Konferans Ligi, UEFA'ya bağlı ülkelerden daha fazla takımın turnuvalarda yer alması için planlandı. Böylece daha fazla ülkeden daha fazla takımlar turnuvalarda yarışma imkanı bulacak. Konferans Ligi, Avrupa'nın üç numaralı kupası olarak yerini alacak. Turnuva en az 2021-24 yılları arasında devam edecek.

KAÇ TAKIM KATILACAK?

UEFA Konferans Ligi gruplarında 32 takım mücadele edecek. Konferans Ligi, her biri dörder takımdan oluşan sekiz gruptan oluşacak. Takımlar grup etabında deplasmanlı olmak üzere toplam 6 maça çıkacak. Maçlar Perşembe günleri Avrupa Ligi maçlarıyla aynı günde oynanacak. UEFA Konferans Ligi'nde grubunu lider bitiren 8 takım direkt son 16 turuna yükselecek. Grubu ikinci bitiren takımlar ise UEFA Avrupa Ligi grubunu üçüncü bitiren takımlarla play-off oynayacak ve bu etabın galipleri son 16 turuna adını yazdıracak. Son 16 turunun ardından çeyrek final, yarı final ve final maçlarıyla turnuvanın şampiyonu belli olacak.

TÜRKİYE'DEN KAÇ TAKIM YER ALACAK?

Süper Lig'den UEFA Konferans Ligi'ne 2 takım katılacak. Süper Lig'de normal sezonu üçüncü ve dördüncü sırada tamamlayan takımlar bu turnuvada mücadele edecek. Süper Lig'i üçüncü sırada tamamlayan takım, Konferans Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılacak. Ligi dördüncü bitiren takım ise turnuvaya 2. ön eleme turundan başlayacak. UEFA Konferans Ligi'nde Avrupa'dan hiçbir takım doğrudan grup etabında yer alamayacak.

FİNAL ARNAVUTLUK TİRAN’DA

Türkiye Kupası'nı kazanan takım UEFA Avrupa Ligi gruplarında mücadele edecek. Türkiye Kupası'nı bu sezon Antalyaspor'un kazanması durumunda kırmızı-beyazlılar Avrupa Ligi'nde play-off oynayacak. Beşiktaş'ın kazanması durumunda ise Süper Lig'i üçüncü bitiren takım Avrupa Ligi play-off'unda mücadele edecek ve ligi dördüncü ve beşinci sırada tamamlayan takımlar Konferans Ligi vizesi alacak. Avrupa Ligi play-off turunu geçen takım gruplarda mücadele edecek. Elenmesi durumunda ise aynı takım yoluna Konferans Ligi'nde devam edecek. UEFA Konferans Ligi'nin ilk finali Arnavutluk'un Tiran kentinde oynanacak. Tiran'daki 21.690 kapasiteli Ulusal Arena final maçına ev sahipliği yapacak. Final karşılaşması 25 Mayıs 2022'de oynanacak.

Editör: TE Bilisim