Trabzon’un Sürmene İlçe Belediye Başkanı Rahmi Üstün ile belediye başkanlığı görevindeki 6 yılını konuştuk. Üstün, hafta sonu Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara başsağlığı dileyerek, Allah’tan böyle afetleri bir daha yaşatmaması duasında bulundu.

Üstün, zamanın çok hızlı geçtiğini ifade ederek, “Belediye başkanı olarak ikinci dönemimizin neredeyse bir yılını doldurduk. Geçen dönemden devam eden projelerimiz vardı. Bu süreç içinde bir taraftan devam eden projelerimizi tamamlarken, bir taraftan da yeni projelerimizi hayata geçirmeye başladık” diye konuştu. İlçede çok tartışılan Hasan Tahsin Kırali ilkokulunun ismini okuldan kaldırmadık. İsmi ilkokuldan liseye verdik. Ailenin de bize bir kırgınlığı yok” dedi.


Sözlerimizi Tuttuk

Zaman bayağı hızlı geçiyor. Belediye başkanı olarak ikinci dönemimizin neredeyse bir yılını doldurduk. Geçen dönemden devam eden projelerimiz vardı. Bu süreç içinde bir taraftan devam eden projelerimizi tamamlarken, bir taraftan da yeni projelerimizi hayata geçirmeye başladık. Emniyet Müdürlüğü binamızın ihalesi yapıldı inşaata başlandı. Bunlar çok kolay işler değil. Önce projelendirilecek, yer tespiti yapılacak. Sonrasında ihale yapılıp inşaatı başlayacak. Şükürler olsun inşaatı başladı. İmam Hatip Ortaokulu işimiz vardı. Okulumuzun bir kuru betonu atılmıştı. Bakanlarımız ve milletvekillerimiz sağ olsun yeniden ihalesini yaptırdık ve inşaatı devam ediyor.

Vatandaşımıza yürüyüş ve bisiklet yolu sözü vermiştik. Bunlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan hibe almıştık. İhalesini yaparak yolu tamamladık. Yürüyüş yoluna şimdi de sentetik pist yapmayı düşünüyoruz. Kaynağını da aktardık. İkinci etabını da tamamlayacağız. Yürüyüş yolu, kamelyalar, oturma bankları ve spor aletleri var. Vatandaşlarımız sahil güzergahında sporlarını da yapabilecekler.

Yollarımız Tamam


Belediyelerin asıl görevlerinden bir tanesi yol hizmeti. Büyükşehir ile köylerimiz mahalleye dönüştüğü için yol konusunda bazı sıkıntılar oldu. 900 kilometrelik yol ağımızın yüzde 60’ını yaptık. Vatandaşlarımızın çoğu ayağı çamura değmeden evlerine gidiyorlar. Geri kalanı da tamamlayacağız. Yol ağı 900 kilometre ile kalmıyor. Vatandaşlarımız arazilerine de yol istediği için yeni yol ağları açıyoruz.

Vatandaşımızı Sahil İle Buluşturuyoruz


Sahil yolu ile vatandaşlarımız denizden biraz kopuk gibi. Yol ilçelerin önünü kapattı. Üst ve alt geçitlerle sahile ulaşımı sağlıyoruz. Sürmene’de üç üst geçit bir altgeçidimiz var. Sahilde hizmet olmadığında vatandaşımız yaz harici sahile gitmiyor. Biz vatandaşlarımızı sahil ile buluşturmak için yürüyüş yolumuzu sahil kesimine yapmayı planladık. Vatandaşlarımıza piknik alanı da yapacağız.

Tesislerimiz Var


Sürmene’de yapılan tesislerle vatandaşlarımız sosyal olarak vakit geçiriyor. İlçemizde Deniz Bilimleri Fakültesi var. Öğrenciler sosyal hayatı geçirecek yerler arıyorlar. Son yıllarda yapılan tesislerle oturulabilecek güzel yerler var. Vatandaşlarımız ve öğrenciler oralara gidiyorlar.

Eğitim Kalitemiz Yüksek


Okullarımızın yüzde 95’ini hayırsever işadamlarımız yapmış. Eğitimde iyiyiz. Eğitim sonunda vatandaşımız Sürmene’de kalmıyor büyükşehirlere gidip iş hayatına atılıyorlar. Ama Sürmene’yi de unutmuyorlar. Eksik bir şey varsa ilgileniyorlar. Derslik konusunda ve eğitimde bir sıkıntımız yok. Artık 60-70 kişilik sınıflar yok. Yavrularımız 20 kişilik sınıflarda eğitim görüyorlar ve iyi de eğitim alıyorlar.

Altyapımız Tamam


Altyapı çalışmalarımız 15 sene öncesinde bitmişti. Biz göreve geldiğimizde doğalgaz çalışmalarını başlattık. Doğalgaz çalışması da bir altyapı çalışmasıdır. İki etabını bitirdik. Üçüncü etabı için çalışmaya başlayacağız. Hızlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kumpas Kurdular

Depreme dayanıklı olmadığı için Özcan Kırali öğrenci yurdu kapatıldı. 2012 yılında FETÖ’cülerin tuttuğu raporlarla kapatılan bir yurttu. O günün şartlarında biz bunun bir tezgah olduğunun farkına varamadık. 15 Temmuz’dan sonra bir test yaptırdık.

Üniversiteden ‘Sürmene’nin en sağlam binalarından bir tanesidir’ diye rapor gelince burayı açmak için KYK’ya yazı yazdık. KYK’nın standartlarına uygun olmadığı için 3 sene de ora ile uğraştım. Süleyman Soylu bakanımız ilçemizi ziyaret edince durumu kendisine izah ettik. ‘Bize maliyetini çıkartın ben parayı gönderirim’ dedi.  Başka problem çıktı. Yurt Milli Eğitim vakfının. Oraya da devri için müracaat ettik. Milli Eğitim Vakfından 15 yıllık tahsis aldık. Şimdi maliyetlerini çıkartıyoruz. Yakın zamanda ihalesini yaparak yurdu hizmete açacağız. Yurdu da kız yurdu olarak düşünüyoruz.

Turizm İlçesiyiz


Araplar genellikle yaylaları, yeşil alanları geziyorlar. Denizle çok fazla bağlantıları yok. İlçemiz bıçak ve pidenin anayurdu. Bıçakla ilgileniyorlar. Çay fabrikalarını geziyorlar. Çayı tadarak alışveriş yapıyorlar. Bölgemize yaklaşık 25 bin tur otobüsü geliyor. Bunun 10 bin tanesi ilçemize mutlaka uğruyor. Misafirlerimizi ilçemizde en iyi şekilde ağırlıyoruz. Alış verişlerini yapıyorlar ve ayrılıyorlar.

Coğrafi İşaretli Bıçak Ve Pide


Bıçağımızın coğrafi işaretini aldık. Bir ürün marka olunca bunun taklidi de beraberinde geliyor. Sürmene bıçağının da sahtesi beraberinde geldi. Sokaklarda ‘Sürmene Bıçağı’  adı altında taklit bıçaklar satılıyor. Bu bıçaklar Sürmene’de üretilmiyor. Merdiven altı üretilip, ‘Sürmene Bıçağı’ adı altında piyasaya sürülüyor. Bunun önüme geçebilmek için de coğrafi işaretimizi aldık. Hedefimiz büyük. Markamızı iyi kullanacağız. Sürmene’mizde çay, bıçak ve pide var. Coğrafi işaretli ürün satış yerleri yapacağız. Esnaf Odası başkanlığımız da pidenin coğrafi işaretini almak için çalışmalar sürüyor.

Gemi İhraç  Ediyoruz

Sürmene tersanecilikte de çok önde. Osmanlı döneminde ilçemizde Osmanlı’ya gemi yapılırdı. Sürmene’de yaklaşık 15 tane tersane var. İşleri çok iyi. Sadece iç piyasaya hitap edilmiyor. Yurt dışına da gemi yapılıp ihraç ediliyor.

TOKİ’den Müjde


Yemişli Mahallemizde bir kentsel dönüşüm projemiz var. 320 dönümlük bir alanda bir dönüşüm projemiz var. Rezevr alanı gerekiyordu. Yaklaşık 4 senedir TOKİ ile çalışmamızı sürdürüyoruz. İlçemizde TOKİ tarafından 100 daire yapılacak.

Gençlerimizin Yanındayız

Sürmenespor’un 11 sene kulüp başkanlığı yaptım. Benim maçıma ilçe belediye başkanları da gelmezdi. ‘Gençler bizimdir’ diyerek takımımıza sahip çıkıyoruz. Hatta bir halı saha yaptırdık. Sosyal tesis yaptık. Belediyemizin imkanlarından da kulübümüze katkı sağlıyoruz. Amacımız gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutup, spor yapmaya teşvik etmek olmalı. Kendi gençlerimizin her zaman yanında olmalıyız.

Olimpik Havuz

İlçemize yarı olimpik yüzme havuzu kazandırdı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon ziyaretinde toplu projelerin açılışında açılışı yapıldı. Hem yüzme bilmeyen gençler hem de spor yapmak isteyenler yüzme havuzuna gidiyor. Sauna ve fitnes salonları da var. Zaman zaman yarışmalar da yapılıyor. İlçemiz için güzel bir hizmet. İnsanlar denize giremiyor ki yüzme öğrensin. Sahillerimizde her sene boğulanlar oluyor. Havuzda yüzme de öğretiyoruz. Okullarımızda ki öğrencilerimize de kaymakamlığımızla proje yaparak havuza getirip yüzme öğretiyoruz.
BAHATTİN BAŞTÜRK