Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün görüşüldüğü Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda, kurumun tarımsal desteklerden yararlandırılmadığının gündeme gelmesi üzerine CHP’li milletvekilleri kurumun isteğine olumlu yaklaşarak TİGEM’in tarımsal desteklerden yararlanması gerektiğini savunurken AKP, MHP Milletvekilleri oy çokluğuyla öneriyi gündemden çıkardı.
 
CHP’li vekiller ‘bu nasıl tarımı desteklemektir’ diyerek karara tepki gösterdi. TİGEM’in tarımsal desteklerden yararlanması görüşünü savunan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “sertifikalı hububat ve yem bitkisi tohumları, sebze tohumları, kenevir, üstün vasıflı damızlık hayvan üretimi yapan ve ürettiklerini daha düşük maliyetlerle üretebilirse üreticiye daha ucuza verebilecek olan bir kurum bu desteklerden neden mahrum bırakılıyor? Bizim derdimiz üreticinin kurum tarafından üretilen tohumları ve damızlık hayvanları daha ucuza alabilmesidir. Bunun yolu kurumun tarım teşviklerinden yararlanması ise buna destek olmalıyız. Bu milli bir hassasiyet konusudur. Her birimiz elimizi vicdanımıza koyup gerekeni yapmalıyız” dedi.
 
TİGEM TARIMSAL DESTEKTEN MAHRUM BIRAKILIYOR
 
TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve kurumun yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda Işıkgece, tarımsal desteklemeden yararlanmak için gerekli girişimlerin gerçekleştirildiğine, Tarım Kanunu’nda bu konuda bir engel olmamasına rağmen tarımsal destekten yararlanma taleplerinin kabul görmediğine dikkat çekti. CHP’li milletvekillerinden bu konuda destek alan Işıkgece’nin tarımsal destek talebine ilişkin Kaya, şunları söyledi:
 
TİGEM'E DESTEK, UCUZ TOHUM-UCUZ DAMIZLIK DEMEK
 
“TİGEM’in tarımsal destek kapsamı dışında bırakılması sektörde kurum aleyhine haksız rekabet oluşmasına yol açmıyor mu? Ülkemiz için TİGEM kadar önemli bir kurum özellikle bu pandemi sürecinde; üretimin, tarımın, hayvancılığın bu kadar kıymetli hâle geldiği bu süreçte, tarımsal kredilerden neden faydalandırılmıyor? Bu desteklerden faydalandırılmaması rekabet gücünü elinden alıyorsa, bu anlamda, milletvekilleri olarak bizlerin bir inisiyatif alması ve çözüme katkı vermesi gerektiği kanaatindeyim.”
 
TARIMSAL DESTEK ÖNERİSİ KOMİSYON GÜNDEMİNDEN ÇIKARILDI
 
“Bizim derdimiz TİGEM'in üretim maliyetlerinin düşmesi ve daha ucuz üretmesidir. Ucuza ürettiği bu ürünleri üreticilerimize daha ucuza satmasıdır. TİGEM’in bu haktan faydalanması durumunda tarım sektörünün en önemli girdilerinden olan sertifikalı tohum ve üstün vasıflı damızlık üretim maliyetlerinin düşürülecek, piyasaya daha uygun fiyatlarla arz edilmesinin sağlanacak, ülkemizin tarım sektörüne sunduğu hizmetlerde etkinliğinin artırılması için ihtiyaç duyulan alt yapı yatırımları öz kaynaklarla finanse edilebilecek. O kadar kıymetli şeyler söylemiş ki Sayın Genel Müdürümüz ve kurum yetkilileri, şimdi bunlar önemsiz mi ki biz bu konuyu sermaye artırımı gibi bir öneriyle geçiştirdik, görüşmeye değer bulmadık ve gündemden çıkardık? Ben açıkçası bunu yadırgadığımı ifade ediyorum. Kurumun talebi var, Sayın Genel Müdürün ve kurum yetkililerinin bu talebini bizlerin daha dikkatli ele alması ve çözüm konusunda daha farklı bakması gerektiğini düşünüyorum.”