Bu hafta okul Öğretmenler odasında Öğretmen arkadaşlarla beraber güzel bir sohbet yaptık. Sohbetin bir yerinde Öğretmenlerden biri Nizamettin Hocam makalelerinizden birini tavsiye evliliklere ayırır mısın dedi. Ben de bu hafta bu konuyu yazıma taşımayı uygun buldum.

Tavsiye evliliği hem Kuran da hem de sünnette yer almıştır.  Ayet ve hadisi sizlerin izanlarınıza sunmak isterim. Kasas Süresi 27 ayet ; Şuayb (A.S.) Musa(A.S.)’a “Bu iki kızımdan birini, bana sekiz yıl çalışmana karşılık seninle evlendirmek istiyorum. Eğer on yılı tamamlarsan sen bilirsin. Seni zorlamak istemem. İnşaallah beni Salihlerden bulacaksın." dedi.”

Hadislere baktığımız zamanda  peygamberimizi örnek verebiliriz. Peygamberimiz kızı annemiz Fatıma’yı amca oğlu Aliye tavsiye ile nikahlamıştır. Kızına sormuş ve kızının rızasını aldıktan sonra amca oğlu Ali’yle nikahlarını kıymıştır. Annemiz Fatıma’da Mehir olarak çok az bir şeyler almıştır.

Günümüzde evlilikler iki yolla yapılmaktadır. Bunlardan birincisi tavsiye evliliği diğeri de aşk evliliği dedikleri evliliktir. Tarih boyunca evlilikler tavsiye evliliydi. Tavsiye evlilikleriyle aile kurumu daha sağlam değerler üzerine kuruluyordu. Bundan dolayı olacak tavsiye evlilikleriyle kurulan yuvalar daha uzun soluklu olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştu. Çünkü tavsiye evlikleriyle anne babalar kızlarını ölçüp tartıp ondan sonra bulduğu erkeğe verdiklerinden kızlarımız daha mutlu oluyorlardı. Fakat diğer evliliğe yani aşk evlikleri denilen aşk denilen o ne idüğü belli olmayan duygu zamanla yıpranmak ve sonuçta da bu değerle kurulan yuva yıkılıp gitmektedir.  Yukarıda ki araştırmanın sonuç bildirisinde aşk denilen duyguyla yapılan evlilikler yıkılmakta daha önde gitmekte denilmektedir. Tavsiye evliklerinde boşanma birse aşk evliliğinde on olarak ortaya çıkmaktadır.  Durum bu kadar sıkıntılı.

Aşk denilen evliklerde kızlarımız duygularıyla hareket ettiklerinden daha fazla hata yapmaktalar. Aşk önde olduğundan erkekteki olumsuz yönler anlaşılamıyor ve kızımızda da bundan dolayı ilk başlarda yani cicim aylarında iyi giderken birkaç sene sonra büyük sorunlar ortaya çıkmaktadır. Erkek başka kadın aramaya başlıyor ve yuva çatırdamaya başlıyor. Bundan dolayı olacak öncelikle herkesi bu kategoriye dahil etmek istemem ama aşk evliliği yaptığını söyleyen erkekler büyük bir çoğunlukla birkaç başka sevgilisi olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bakınız bugün ülkem geneli her sene yüz elli bin civarında boşanma olayı yaşamaktadır. Bu boşanmaların büyük çoğunluğu da ya erkeğin aldatması yada ailenin gelir düzeyinde ki düşüklük.
Aldatan erkeğe az biraz baktım da hemen hepsi aşk evliliği yaptıklarını söylüyorlar. Fakat aşk evliliği sonuca ulaştırmadığı ortaya çıkmıştır.

Tavsiye evliliği daha bir yuvayı korumakta.  Şimdi bana sakın ola gerici demeyin. Bu tüm bilgiler ışığında anne baba detaylarından süzülerek yapılmış evlikler ileride daha bir kalıcı olmakta…