Dünyanı etkisi altına alan koronavirüs, her geçen gün artış göstermeye devam ediyor.

Türkiye’de etkisini arttırarak sürdüren koronavirüs ölümlere neden olmayı sürdürüyor. Her geçen gün çok sayıda kişi virüse yakalanıyor ve hayatını kaybediyor. Virüs Trabzon’da artış göstermeye devam ediyor. Taka Gazetesi olarak sokakların nabzını tuttuk. Trabzon Korona virüs vaka artışının olduğu iller arasında yerini koruyor. Vatandaşlar, Covid-19’a karşı tedbirsizliğin hastalığa davetiye çıkarttığını ifade ediyor. İşte o röportaj:
 
KURALLAR SERTLEŞMEDİKÇE TEDBİR ÖNEMSİZLEŞİR
 
MUSTAFA DURMUŞ: Pandemi süreci yaklaşık tüm dünyayı 7-8 aydır etkilediği gibi Trabzon’umuzu da etkiliyor. Vakalardaki sayıların hiç biri inandırıcı gelmiyor çünkü devlet büyüklerimiz oradan oraya tedbirsiz şekilde tüm programlarını devam ettirirken vatandaşların evlerinde kalınması denmesi gerçekten artık inandırıcı gelmiyor.

Elbette Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca elinden gelen gayretle tüm herkesi bilinçlendiriyor ama yeterince gayreti insanlarımız göstermiyor. Sahiller denize giren insanlarla dolu yaylalar gezilecek yerler insanlarla dolup taşarken tedbirimizi nasıl alalım. Katı kurallar gelmedikçe her caddeye güvenlik birimleri oluşturmadıktan sonra ne derse desinler artık insanlarda gevşeme mevcut. İnsanlar artık bu hastalıktan bıktı usandı, kurallar dinlenilmiyor.
 
DEVLETİN UYGULAMALARINA UYULMALI
 
OLCAY YANIK: Her şeyden önce tüm millet olarak büyük bir afet sürecinden geçiyoruz millet olarak sınanıyoruz devlet olarak da sınanıyoruz. Kenetlenip bu hastalıktan kurtulmak için devletin uyguladığı tüm politikaların arkasında olmalıyız. Tavan yapıp bizleri yenmesine izin vermeliyiz.

Tedbir her şeyden önce gelir maskemizi takıyoruz, ellerimizi sık yıkıyoruz olabilecek tüm tedbirleri almaya çalışıyoruz yapılabilecek tüm güvenli şeyleri uygulamaya çalışıyoruz, başka daha ne yapabiliriz bilmiyorum. Düğünlere kısıtlama getirildi çok iyi oldu fakat toplu taşıma araçları hala tıklım tıklım caddeler olabileceğine kalabalık Allah sonumuzu hayır eylesin.
 
SOSYAL HAYATIMIZ BİLE DEĞİŞTİ
 
ELİF KOÇ: Artık önceki günlerden aylardan farklı olarak daha tedbirli olmalıyız 2 bayram geçirdik koskoca bir yaz dönemini geçirdik belki dedikleri gibi yazın virüs kış gibi çoğalamıyordur ama dikkatli olmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Aşı veyahut bir ilaç geliştirilmediği sürece bu korku ve hastalıkla yaşamak ve bu hastalıkla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Gündelik hayatımızda artık büyük değişikliler meydana geldi insanların sosyal yaşam tarzı değişti kültürümüz değişiyor görüyorsunuz. 

Bin nasihatten bir musibet iyidir. Tedbir tedbir biz tedbirli olursak hastalığı yeneceğimize inanıyorum. Okullar üniversiteler öğrenciler hep geri kalmış olabilir eğitimden fakat bunun gözümü sadece Eba gibi platformla suni eğitimle nereye kadar gidecek açıkçası pek sağlıklı bir eğitim olmadığını düşünüyorum. Devletin uyguladığı politikalar doğru ve olması gibi bakacak olursak Avrupa ve diğer ülkelerde vakalar daha fazla hastanelerimiz ve Sağlık bakanlığına güveniyorum. Cumhurbaşkanımız milletimizi doğru yönetiyor ve uygulanan her işlem olması gerektiği gibi yapılıyor. Her şey bireylerde bitiyor sen ben o tedbirli olduğu sürece hastalığın önüne geçebiliriz.
 
ÖNLEMİMİZİ ALALIM
 
SERPİL AVCI: Kuralara uyan var uymayan da ama şöyle insanlar maske taksa bile aynı maskeyi günlerce takan bile var maske kullanımıyla ilgili bilgi verilmeli nasıl maske kullanılmalı nasıl takılmalı bunlar detaylı anlatılmalı belki komik gelebilir ama ince ayrıntı olduğunu düşünüyorum.  Mevsim geçişlerinde olduğumuz için grip ve korona virüsü ayırt edemiyor en ufak bir boğaz ağrısında hastaneye koşulmamalı diye düşünüyorum.

Her insan kendinin doktorudur hasta olmasa bile belki hastaneye gidince oradan hastalık kapabilir ağır ve gerçekten hasta olursa insanlar hastaneye gitmesi gerekiyor. Keyfi olarak dışarı çıkılıp gezilmesine karşıyım yaşlılara nasıl ki günün belirli saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulamaları geliyorsa yetişkinlerinde kendilerine zorunluluğu dışında sosyal aktivitelerinden sağlıklı bir gelecek istiyorsak bir adım geri kalması gerekiyor. Mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak kalmalıyız. Sıkı önlemler alındığı takdirde evlerde neler yaşadığımızı biliyorsunuz. Kontrollü yaşam için elimizden geleni yapıp tedbirlere uymaya devam etmeliyiz.
 
SABIRLI OLMALIYIZ
 
MELAHAT SEZGİN YILMAZ: İnsanlarda rehavet olduğu için artık vaka sayıların artmasına şaşırmak gerekiyor. Sosyal mesafeye uyulmasını geçtim birini uyarırken bile artık karşımızdaki biri hemen tepki gösteriyor yani insanlar korona virüs’ten korunmak için önlem almayı hafifletmiş gibi görünüyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık alışveriş eğitim gibi şeylerin büyük bölümü elektronik ortamda gelişim gösteriyor insanlar artık farklı bir eğilim üzerine uzlaşmış gibi görünüyor.

Vaka artışları ile birlikte karantinalar da arttı hastanelerde sağlık çalışanlarımızın Allah yardımcısı olsun sokaklardaki insanların tedbirsizliği onları da daha çok tehdit altında bırakıyor. Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleriyle tüm çabalarıyla çalışıyor emniyet keza öyle daha ne yapılması gerekiyor bilmiyorum ama güven ortamını bizler oluşturmamız gerekiyor ve bu hastalığın bir tedavisi bulunana kadar elimizden gelen tedbirle sabırla bu günlerin geçmesini beklemekten başka çaremiz yok.
Burak KOÇ