Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve yeni rektör yardımcıları ile Farabi Hastanesi’nin Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş dün Zorlu Grand Otel’de Trabzon basınının huzuruna çıktılar.
KTÜ’de yeni döneme yönelik şeffaf bir sürecin işleyeceğini söyleyebilirim.
Sayın Cumhurbaşkanımızın yüklediği sorumluluğu Rektör Çuvalcı 24 saat hissediyor gibi.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı basın buluşmasında önemli bilgiler verdi.
KTÜ Teknokentinin ihracat yapar pozisyonda olduğunu ondan öğrendik. Bunun daha da destekleneceğini söyledi. İngilteye ve Güney Koreye teknoloji ürünleri satışı olması önemlidir.
KTÜ ağabey pozisyonu ile bölge ile de yakından ilgilenecek. Heyelan uygulama ve Araştırma Merkezi  Hayrat, Of ve Dereli’deki taşkın ve heyelanları en kıdemli profesörleri ve onların ekipleri ile takip etti, raporlama yaptı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına sundu.
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı için Bilimsel Araştırma ve bunu sonlandırıp insanlığın hizmeti sunma çok önemli. Zaten atanmasının kriterlerinden birisi de bu yöndeki çabaları idi.
Ankara’nın doğusundaki tek araştırma üniversitesi Erciyes Üniversitesi.
KTÜ Araştırma üniversitesi olmak istiyor. Rektör Çuvalcı bunun için çok çalışacağız, akademisyenleri destekleyeceğiz, makele sayımızı artıracağız dedi. Girişimcilere mentörlük yapacaklarını, Protetipleme  ve Drone merkezi  açacaklarının altını çizdi. Yapay zeka ve onun KTÜ Diş hekimliği fakültesinde kullanılmasına yönelik de çaba var ve başarılı olunacağına inanıyor.
Bölge insanı için Fındık ve Çay toplama makineleri için çalışma yapılacak.
Bu makineler Batı Karadeniz Bölgesinde var ama hantal olduklarını daha küçüklerinin ve kullanışlı olanlarının yapılabileceğini aktardı,
Kardaniz Teknik Üniversitesi için Farabi Hastanesi ve Tıp Fakültesi çok önemlidir.
Rektör, Hematoloji ve Onkoloji hastanesi planlıyor. Çocuk hastanesi ve bitmeyen Otopark ile ilgli de bilgi verdi.
Otopark en geç Mayıs ayında teslim alınacak. 1300’e yakın araç aynı anda park edebilecek ve KTÜ otoparkı kendisi işletecek. Projeyi izledik. Otoparkın üzerinde de cafeteryalar olacak.
Toplantıda şu soruyu sordum,
-KTÜ bir markadır. Ve önümüzdeki süreçte Milli Teknoloji ve Milli Silah projesine de katkı yapacak bir marka. Bir taraftan da bu imajı zedeleyen Farabi hastanesinin Ecza depoları ve medikalcilere olan ve ödenemeyen borçları var. Nasıl bir kaynak bulacaksınız ki, Trabzon piyasası için çok önemli olan bu ödemeleri de yapabilesiniz?
Rektör Prof. Dr. Çuvalcı ‘Kayak için gerekirse Ankara’da yatarız’ sözünün arkasında.
Bu önemli olduğunu vurguladı ve 2016-2017 yıllarının ödendiğini ve ödenmeye devam edildiğini yine 2018 ve 2019 yılları ile ilgili ve yüzde 20 feda yapılarak bir ödeme takvimi üzerinde çalıştıklarını anlattı.
Toplantıda Farabi hastanesinin piyasa borçlarından açılmışken yeni Başhekim Prof. Dr. Celal Tekinbaş da açıklama yaptı.
Özellikle  KTÜ’nün yılda A grubu 3 bin zor ameliyatı başarılı şekilde gerçekleştiridiğini, global bütçe ile birlikte giderlerin arasında farkın bulunduğunu, bunun  ‘sağlık uygulama tebliğinin(Sut) 2004 fiyatları ile’ mümkün olmadığını söyleyerek, ‘Trabzon basını Farabi hastanesine destek vermeli, personeline moral vermeli, hastaneyi daha yukarıda tutacağız. Bizim Erzincan’dan, Artvin’e kadar tüm bölgeden hastamız var. Diğer hastanelerde yapılamayan ameliyatlar bizde yapılmakta. Enfeksiyonda olur, ekonomik olarak zaman, zaman sıkışma da’ diye konuştu.
Rektör ve Başhekimin şu tespitleri önemli idi:
‘Ankara ve İstanbul’da en kaliteli doktorlar ve cerrahlar Özel hastanelere gitti. Biz buna şu ana kadar frısat vermedik. Vermeyi de düşünmüyoruz. Onları hastanede tutmak başarıdır.’
KTÜ rektörü  önümüzdeki süreçte bu tür toplantıları STK ve basınla da yapacak.
Fikirler ve önerilerin gideceği Arama toplantıları olacak.
Teşekkürler Hamdullah Çuvalcı ve ekibi. Önyargısız bir rektör ve eleştiriye açık bir ekip. Trabzon ve bölge için hayırlı olsun.