Meclisin tatile girdiği gün de sahada çalışma yapan Trabzon AK Parti Milletvekili Salih Cora, TAKA Gazetesini ziyaret etti.

Cora, ziyarette yerel ve genel soruları cevaplandırırken ‘Bu halk bize önemli görevler verdi. Bunu verirken en büyük desteği de verdi. 19 yıldır bütçe yapma yetkisi verdi. Bu halka hizmetten büyük keyif alıyorum. Bana moral motivasyon oluyor’ dedi. İşte Cora ile söyleşimizin özeti:

HARUN ABİ’NİN YERİ DOLMADI

TAKA: Sayın vekilim Harun Beyin resminin altında söyleşeceğiz, duygusal bir an?

SALİH CORA: Allah rahmet etsin, Harun abinin ve Hikmet Aksoy’un yeri dolmadı. Yaşarken çok da anlayamadınız bir değer. Harun beyin çizgilerini asla unutamayız. Bir çizgi ile onlarca mesaj veren bir duayendi Harun abi.

BU MİLLETE NE KADAR HİZMET ETSEM AZDIR

TAKA: Sayın Cora, Trabzon’da her yerde varsınız, Tonya İskenderli yolunda Araklı Geçitli Mahallesi’nde, taziyelerde. Koşturma içindesiniz. Allah razı olsun. İnsanların derdine derman olmaya çalışıyorsun..

SALİH CORA: Trabzon Milletvekili olmanın bir bedeli vardır. Bize her zaman destek verdiler. Bizlerde vatandaşa destek vermeliyiz. Eğer vermez isek nankörlük yapmış oluruz. Bu mihvalde programlarımızı gerçekleştiriyoruz. Tabi ki şunu ifade etmek lazım. Sorunlara yerinde müdahale etmek ve çözüm önerilerini geliştirmek ve ilgili kurumlarla temasa geçip sıcağı sıcağına çözüm modeli oluşturmak, vatandaşı mutlu ediyor. Kongre süreci yaşadık. İlçe kongreleri ve  kadın ve gençlik kolları konrgelerinde yeni yönetimlerle biraraya gelerek AK Partinin kuruluşundan bugüne kadar  yeni arkadaşlarla buluşup onları motive ediyoruz. Ben sahada motive olan ve moral bulan ve çözüm ürettikçe güç alan bir isimim. Yatırımlarla halkı buluşturmaya çalışan birisiyim. Güzelde sonuçlar alıyoruz. Sorun çözüldüğünde ambiyans değişiyor. Şehre yayılıyor ve buluşma talepleri geliyor her talebe yetişmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar ilçelerimiz ziyaret ettik. Sabah başlayan ve gece yarılarına kadar devam eden programlarımız oluyor. Pandemi programlarına da uymaya çalışıyoruz. Biraz sınırlandırsada programlarımızı icra etmeye çalışıyoruz.

BÜTÇEMİZ FAİZE DEĞİL HİZMETE!

TAKA: Sayın Milletvekilim aynı zamanda TBMM Bütçe Plan Komisyonunda önemli mücadele veriyorsun. Ve bu mücadeleyi verirken de Karadeniz ve Trabzon milliyetçiliğinin gereğini yapıyorsun. TBMM’de yeri geldiğinde devlete sataşanlarca terörle mücadeleye zarar vermeye çalıanlara karşı da  hak ve menfatalerimizi koruyorsunuz. Terörle mücadele destan yazılan bir dönemden de geçiyoruz. Neler söyleyeceksiniz?

SALİH CORA: Karadenizli olmanın, Trabzon Milletvekili olmanın genel kurula yansıması kendini farkettiriyor. Şunu söylemek isterim ki Trabzonlu hassasiyetleri taşıyorum. Milli, menavi değerlerin dışındaki her şey teferruat olur. Karadenizin dalgaları kadar sert ve Trabzon’un horonu kadar dik duruyoruz. Açık söylemek gerekir ki Mehmetçik cephede iken bir kürsünün dokunulmazlığından istifade edip gelişigüzel konuşanlara karşı da ve o mücadelesinin akamete uğratmak isteyenlere pabuç bırakmamamız gereker. Anında onların sözlerine cevap verir olmalıyız. Bu duruşu muafaza ediyoruz. Bunu Sayın bakanımız Süleyman Soylu beyin ve ekibinin mücadelesine destek olarak da görüyorum. Plan Bütçe komisyonunda Türkiye’nin bütçesini yapıyoruz. Milletimiz bize 19 kez bütçe yapma yetkisi verdi. Milletimize karşı sorumluluğumuzu artırıyor. Millet bizden memnun ki bize bütçe yapma yetkisi veriyorlar. Bizlerde milletten toplanan vergileri hakkaniyetle dağıtmanın içinde bulunuyoruz. Yüzde 83’ü faize gidiyordu. Şimdi yüzde 85’i millete hizmete gidiyor. Bu başlı başına bütçeye bakışı ortaya koyuyor. Milletin bütçesi millete hizmete gidiyor. Faize gitmiyor!

BÜTÇEDEN TRABZON’UN HER KARESİNE HİZMET

TAKA: Trabzon bütçeden payını alabiliyor mu Sayın Cora?

SALİH CORA: Trabzon’un her bir ilçesine her bir sektörüne her bir insanına faydalı olabilecek kararlara imza attık. 2021 bütçesinde Trabzon’un Şehir Hastanesi vardı. 2021 bütçesinde Trabzon’un ilçelerinde yapılan kentsel dönüşümler vardı. İçişleri Bakanlığımızın hükümet konakları vardı. 2021 bütçesinde Trabzon’da her bir çiftçimizi yakından ilgilendiren alan bazlı destek vardı. 2021 yılı bütçesi içinde balıkçılarımıza destek vardı. Trabzon’un üniverstilerine desteklerimiz vardı. Bu manada aynı şekilde Trabzon’un her bir yanında trafik sorununu çözecek olan alt yapı sorununu çözecek projeleri desteklerim vardı. Trabzon’u gözettik ve güzel yatırımlarımız artarak devam edecek.

ŞEHİR HASTANESİ MARKADIR

TAKA: Şehir hastanesi şantiyesi kuruldu başlıyor, neler söylersiniz?

SALİH CORA: Trabzon’da en büyük hastane Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi 850 yataklı idi. En büyüğü 900 yataklı Şehir Hastanesi olacak. Sanat, ticaret ve sanat kentidir aynı zaman da. Devasa bir yatırma imza atıyoruz. Merkezi bütçeden yapıyoruz. Yap işlet devret olarak yapılmıyor. Trabzon’un ulaşımın en güzel noktasına yapılıyor. Bu manada şehir hastanesi Trabzon’a çok büyük bir güç katacaktır. Trabzon’da sağlık alanında birçok eksik kadroların giderilmesiyle birlikte orada kurulacak. Anabilim dalları ile orada kurulacak. Yeni servisleri ile birçok ihtiyacı karşılayacak konumda olacaktır. Eksiklik hissetmeyeceğiz. Tabzon’a 50 yıl hizmet edecek ve sağlıkta marka kent olmanın önünü açacaktır.

MİLLİ VE MANEVİ DURUŞ

TAKA: Sayın vekilim AK Parti’ye karşı bir de cepne var. İlla da erken seçim söylemleri var. Siz nasıl bakıyorsunuz bunlara. Cumhur İttifakı’nda MHP ile aranızda uyum var. Örgütlere yayılmış uyum. Erken seçim olur mu?

SALİH CORA: Biz herşeyden önce işimize bakıyoruz. İktidar olarak işimiz millete hizmetir. 2020 yılı çok zor geçti. Bir taraftan salgın, çığ depremler. Türkiye’nin yerlerindeki muhtelif yangınlar. Aynı zamanda güzel işler de oldu. Ayasofya’nın ibadete açılması muhafazakar kesimi son derece mutlu etti. Bizim kızıl elmamızdı. Bunu gerçekleştirmiş olmamız sevinç yarattı. Tekrar bir daha saflarımızı sıklaştırdık. Kapalı Maraş’ın açılması liderlerin katılması ile coşku oluşturdu. KKTC’de seçimi başka biri kazansa idi kapalı Maraş ziyarete açılabilir miydi? Asla. Birçok hakkımız bile Rum kesimine devredilecekti. Azerbaycan’da, Karabağ’da Azerbaycan’a net destekler verdik. Karabağ yeniden ilhak edildi. Milliyetçi kesim tarafından son derece olumlu karşılandı. Ekonomiyi önemseyen kesimler açısından da Karedeniz Bölgesi’nde doğal gaz rezevlerin tespit edilmesi önemlidir.

MAAŞ İÇİN BORÇ PARA İSTERLERDİ!

TAKA: Şu deniyordu, petrol, doğal gaz, arayamazsınız bulamazsınız bulsanız da çıkaramazsınız derdiler?

SALİH CORA: Şimdi bunu çıkarmak için mücadeleye koyulduk ve 2022’de yerli ve milli otomobilimiz çıkacak. Ekonomi rahatlayacak. Salgın sürecini çok iyi yönettik sağlık sistemimizin çökmedi. Başka ülkeler maskeler el koydu. Aşı uygulamasına başladık. Normalleşme olacak. Turizm gelişmelerini olmadı ve vergi gelirlerinin ertelendiği bir dönem. Teşviklerin verildiği kısa çalışma ödeneklerin verildiği sosyal desteklerin verildiği dönemde ayakta kaldık ve yatırım yaptık. Ayakta kaldık ve mücadele ettik. Geçmişte böyle dönemlerin onda bir olsa yıkılmıştı. Başka ülkelerden ayrım istenmişti ve memur maaşı verilmiştir. Türkiye bunu para basmadan başarmıştır. Böyle bir dönemde 0.64 faiz ile konut desteği verdik. Taşıt kredisi verdik. İnşaat sektörünü yeniden ayağa kaldırdık. Çelik ve beton indeksine de iyiyiz. İhracatta iyiyiz. Savunma sanayinde milliği yüzde 28’den yüzde 70’lere çıktık. Yaptığmız deniz yetki anlaşması ile söz sahibi olduk oyunları bozduk her yerde mücadele eden ve ayakta olan bir mücadele. Bu mücadelenin adı yerli ve milli mücadeledir. Türkiye’nin beka mücadelesidir. Sayın Cumhurbaşkanımz mücadelesidir.  Bunu 15 Temmuz’da da verdik. Türkiye’ye darbelerle diz çöktürmeye kalkışanlar karşı da verilmiş bir mücadeledir. 15 Temuz gecesi sokakta AK Partililerin ve Ülkücülerin vatanseverlerin bir araya gelerek tanklara ve uçaklara karşı kurdukları ittifak Cumhur İttifakı’na dönüştü. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istikrarı tesis eden bir sistemdir.

SEÇİM 2023 YILINDADIR

TAKA: Muhalefetin sürekli erken seçim demesinin sebebi nedir?

SALİH CORA: Sistem tartışması ortaya koyuyorlar. Başka çareleri yok. Bunu başlatmaların nedeni de gelecek vizyonu ortaya koymak istiyorlar. Geçmişteki parlamenter sitem demek ki çok zayıktı ki bugün güçlendirilmiş parlamenter sistem diyorlar.  Kendileri de kabul ediyorlar. İçerisini dolduramıyorlar. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçmene iki oy şansı veriyor. Birisi ile Cumhurbaşkanı seç diğeri ile milletvekili seç diyor. Siz parlamenter sistemde milletten bunun birisi alıyorsun. Verilmiş hakkı nasıl geri istersin. Biz Cumhurbaşkanlığı hükmet sistemi yeni sistem bunu güçlendirmeliyiz. Eksik yanları varsa bunları tamamlamalıyız. Bu sistemden geri dönüş olmaz. Erken seçim muhalefetin tamamen tabanının moral gücünü tutmak içindir. Bizim gündemimizde erken seçim yoktur. Ruhuna aykırıdır. İstikrar hedeftir burada. Çünkü 5 yıllık süre var ve yapmamız gerekenler var. Kim erken seçime gitmek isterse kaybeden taraf olur. Bu yetkiyi vatandaş yetki verdi ve erken seçim istemiyor. Erken seçim istemek ben bu iş yapamadım demektir. Bizler Türkiye’nin meselelerine hakim Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yola devam edeceğiz. Seçim 2023’tedir.

ZEHİRLİ DİL

TAKA:  Anketlerde geri olmalarına rağmen Millet İttifakı’nın erken seçim istemesini neden nedir?

SALİH CORA: MHP ile uyumlu bir sürecimiz var. İttifak alanını gerişletmek istiyoruz. O hedefler doğrultusunda kuşatılmaya çalışıldığımız bir dönemde ayaklarımızın üzerine durarak ve bölgesel güç olmak ayaklarının üzerine duran milli hamlelerini yapan ve bu misyonun gerçekleştirmeye destek olmak isteyenlerle bir araya gelmekten imtina etmeyiz. Diğer siyasi partilerin hedefi şudur: Türkiye’ye gelecek vaat etmiyorlar. Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli düşmanlığı üzerinden siyeset yapıyorlar. Sorunların nasıl çözüleceği noktasında bir çalışmanı içinde değiller. Vatandaştan vergi toplanmadan bir yerde para var ve onu nasıl dağıtacaklarını hesap ediyorlar! Popülist bir yaklaşım. Vatandaşların sorunu vardır. Bütçe dengeesi ve tercihleri vardır. Her şeyi verelim ve vatandaştan almayalım, olmaz. Erken seçim isteyenler bol keseden atıp tutuyorlar, siyasi vizyon ve perspektifleri yoktur. Sistem tartışması yapmak onların paravan kullandığı taleptir. Bunlar iktidar gelse ilk yapacakları bu sisteme sarılmak olacaktır.

HAFTER VE PAŞİYAN’LA BİRLİKTELER

TAKA: Türkiye, dış politika da destan yazdı, neler söyleyeceksiniz bunu muhalefet neden görmüyor?

SALİH CORA: Birinci parti kim Ak Parti. Lideri kim Tayyip Erdoğan. Parlamenter sistemde hükümet kurma yetkisi kime verilecek 1.partiye. Tayyip Bey her dönemde birinci olacağı bir dönemde neden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçti? Biz kendi iktidarımız korumak için değil. Türkiye’nin önünü açmak ve istikrar sorununu çözmek ve hükümet krizlerini ortadan kaldırmak için Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini getirdik. Diğer siyasi partilerin yaklaşımı nefret dili. Bunlar Libya’da Hafter ile, Mısır’da Sisi ile Suriye’de Esad ile ve Erivan’da ise Paşiyanla birlikte oluyorlar. Bu millet bunlara iktidar verir mi? Asla vermez.