Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Metin Bak’tan TAKA’ya çarpıcı açıklamalar

TÜFAD’tan, Abdullah Avcı’ya, Trabzon ve Türkiye futboluna dair önemli açıklamalarda bulunan Bak, Trabzonspor’un bu sene de yarışın içinde olacağını ifade etti. Metin Bak ayrıca TÜFAD yapısına ilişkin çarpıcı mesajlar verdi.

HAYRETTİN HOCA ÇOK ÖZEL BİR İNSANDI

TAKA: Yıllardır TÜFAD’ın içindesiniz. Rahmetli başkan Hayri Tekelioğlu’ndan sonra pandemi sürecinde bu ateşten gömleği giyindiniz. Bugün tekrar başkan oldunuz. Neler hissediyorsunuz?

METİN BAK: Katılımı çok fazla, Trabzon’a yakışır bir seçim oldu. Onlar da kaybetmedi, biz de kazanmadık. Hep birlikte kazandık. Onların TÜFAD’ı önemsemeleri gelecek açısından çok önemli. Belli ki bizden sonra TÜFAD boş kalmayacak. Ben antrenörlük hayatımda TÜFAD serüvenim Hayrettin hocayla başladı. Çocukluk arkadaşımdır. Annesinin çok yemeğini yedim, beraber büyüdük, beraber aynı takımlarda oynadık. Hep beraber büyüdük. Duygularımız ve hizmetimiz birleşti. Bana ‘Seçime gideceğim bana yardımcı olur musun?’ demişti. İlk seçimini küçük bir oyla kaybetmişti. ‘Seve seve’ kabul ettim. Hayrettin hoca çok özel bir insandı. Duygusaldır, sevecendir, şendir. Antrenörlere inanılmaz saygısı var. Bütün antrenörler şık giyinsin diye 300 tane eşofman aldık ve dağıttık. Hep kaliteli işler peşinde oldu. Hayrettin çok başarılı bir antrenördü. Koşullar onu başkanlığa kadar götürdü. Trabzon antrenörlerini düşünmesi nedeniyle kendi mesleğini bıraktı. Antrenörlük yapmadı.

BİZİ ÖNEMSİYORLAR

Biz de Hayrettin hocanın açtığı yoldan devam etmeye çalışıyoruz. Öyle bir an geldi ki, tam seminerler olacak pandemi girdi. Ekonomik olarak TÜFAD çok zor süreçler yaşadı. Trabzon insanı sağ olsun antrenörlerini yalnız bırakmadı. Biz de TÜFAD olarak onlara çok teşekkür ettik. Trabzon için bir onurdur. Pandemi döneminde şunu da anladım, bizim antrenörlerimiz de çok onurlu. Onun için rahmetli Hayrettin hocanın düşüncesi, duygusu ve hizmet anlayışını devraldık. Devam etmeye çalışacağız. Pandemi de büromuzu açtık. Akyazı’daki lokali Hayrettin hoca, ‘Bir an önce açalım’ diyordu ve açmıştık. Gerçekten o olsaydı çok daha ilerde olmuş olacaktı. Antrenör her haliyle şık olmalı biz de büroyla bu şıklığa start verdik. Akyazı’ya belediye başkanlarımız sağ olsun ikisi de çok büyük katkı sağladılar. Büyükşehir Belediye Başkanımız sağ olsun kütüphane şeklinde bir dolap yapacağız onu üstlendi. Kendi mimarını oraya getirerek bu hizmeti bize sağladı. Bizi önemsiyorlar. Çünkü hizmetlerimizi görüyorlar. Başkanlarımızla gizli ve istişare halinde onların desteğiyle bu hizmetleri yaptık. İnşallah yapmaya da devam edeceğiz.

HALK EĞİTİM’LE YAPACAĞIMIZ PROJEMİZ ÇOK ÖNEMLİ

TAKA: Başkanlığa adaylığınızı koyduğunuzda birçok projeden bahsettiniz. TÜFAD Kart, TÜFAD Medya Birimi, sahil bandındaki halı saha ve spor tesisinin yapımı göze çarpan önemli projeler. Bu projelere başladınız mı? Ne durumda? Özellikle spor tesisi yapımı ve TÜFAD Kart anlamında görüşmeler nasıl gidiyor?

METİN BAK: Projelerin en önemli olarak düşündüğümüz iki konu var. Sayın Milletvekilimiz Salih Cora’nın ziyaretinde de bu konu üzerinde konuştuk. Antrenörlerimizin mukavele imzalarken sigortalı olmasını istediğimiz bir projemiz var. Sonuçta antrenörlerimiz de bir aile geçindiriyor. Antrenörlerimizin de bir sosyal hak kazanmasını istiyoruz. Antrenörlerimizin geçimleri sadece futbol üzerine ve bu antrenörlerimiz bir aile bakıyor. Futbolda aidiyet duygusunun gelişmesi için futbolda bir sosyal hakkın kazanılması lazım. Güvenlik ihtiyacı ve aidiyet ihtiyacı birleşmesi gerekiyor. Bunun olmasını istiyoruz. Çaba da gösteriyorlar. İnşallah bunu yapacağız. Bir diğer projemiz de Halk Eğitim üzerinden antrenörlerimizin çalışma hakkı. Bu devletin uyguladığı bir sosyal projedir. Alandaki antrenörlerimiz için geçerli bu projemiz. Alandaki antrenörlerimizi istihdam ederek o projenin içine katmak istiyoruz. Biz bu iki proje üzerinde yoğunlaşıyoruz. Vekilimiz Salih Cora dosyamızı aldı inceledi. Bizi bu durum çok keyiflendirdi. Büyük bir ihtimalle geri dönüş yapacaktır. Bu konuyla ilgileniyor. Bu konuyla ilgilenen büyüklerimiz de var. Bu iki konu bizim için önem arz eden projeler.

TÜFAD KARTIN ALT YAPISI OLUŞTURULACAK

TÜFAD Kart’ın ilk önce altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Müdürlerle konuşuyoruz, nasıl olması gerektiğini düşünüyoruz. Önemli bir proje. Antrenörlerimize birçok konuda kolaylık sağlıyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Medya birimini eylem olarak hazır hale getirdik. Facebook, Twitter, Instagram vs hesaplarımızı hepsini bir araya getireceğiz. Bütün hocalarımızın bütün bilgilerinin olduğu bir sistem kuracağız. Medya birimine giren herhangi bir kişi bütün bilgileri okuyacak. Halı sahanın yapımında Sayın Murat Zorluoğlu ile konuştuğumuzda ricamızı ilettik. Bu da rahmetli başkanımızın Hayrettin hocanın projesiydi. Rahmetli başkan bu projeyi çok önemsiyordu. İnşallah bu konuda da güzel gelişmeler olacak çünkü hem Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu olsun, Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç olsun ikisi de bizim projelerimize çok ilgililer ve gerekli imkânları da bizlere sağlıyorlar.

FUTBOLU ÇOK SEVİYORLAR

TAKA: Siyasilerle görüşmeler yapıyor musunuz? TÜFAD Trabzon Şubesi ve Trabzon futbolunun gelişmesi açısından siyasilerden ne gibi bir beklentiniz var?

METİN BAK: Biliyorsunuz futbol siyasetin dışında veya hepsini içine alan bir kurum. Futbol başka bir anlam ifade ediyor. İçten, samimi ve ruhsal boyutu yüksek bir olgu. Birleştirici özelliği var. Dünyadaki birçok insanı bir araya getiren bir şey. Bunu da harekete geçirecek olan siyasilerimizdir. Bizlerin önündedir. Bizi temsil ediyorlar. TÜFAD önemli bir kurum. Siyasiler de bizleri seviyor. Hem Murat Zorluoğlu hem Ahmet Metin Genç ikisi de futbol oynuyor ve çok da seviyorlar. Biz onlardan ne istediysek şu ana kadar hepsini karşıladılar. Pandemide de inanılmaz bir destek verdiler. Şimdi başka destekler de vermek istiyorlar. Sokak futbolu projesini liderlerimizle konuştuk. Her sokakta küçük küçük sahaların olduğu sokaklar fikrini onlara ilettik. Onların da çok hoşuna gitti fakat Trabzon’un arazi koşulları bu fikrimize maalesef çok da uygun olmuyor.

AVRUPA’YA İHRAÇ FAZLALAŞTI

TAKA: Trabzon ve Türkiye futbolunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ülke futbolu adına yapılan çalışmaları değerlendirir misiniz?

METİN BAK: Trabzonspor denilince benim için her şey bitiyor, bizim aşkımız. Trabzonspor’umuz yarışmayı seven, şehrinde önemli ana damarların da biri olan Trabzonspor’umuz da bizim için yarışır. Trabzonspor her sene yarışın içinde olmuştur. Tekrar bu yarışın içinde olacağına da eminim. Türkiye’den Avrupa’ya ihraç fazlalaştı. Türkiye’de yetişip Avrupa’ya giden birçok futbolcumuz var. Bizim de ihraç vaktimiz geldi. Bizim önümüz de açılıyor. Türk futbolu ilerleyen zamanlarda Avrupa’daki zorluğa alışacak ve ülke futbolu inanılmaz bir kademe atlayacak diye düşünüyorum.

ABDULLAH AVCI ÇOK ÖZEL BİR İNSAN

TAKA: Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı’nın dediği gibi ‘Verimli Topraklar’ kavramını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce ülkemizde bizim evlatlarımız gerekli eğitimi alıyor mu?

METİN BAK: Çok doğru bir tabir. Abdullah hoca futbolculuktan gelme. Kendisi Rizeli zaten. Karadeniz topraklarının önemli futbolcular yetiştirdiğini o da biliyor biz de iyi biliyoruz. Verimli Topraklar bizim için sıradan bir kavram zaten o toprakların içinde yaşıyoruz. Kendi de diyor ki: ‘Trabzonspor hiçbir kulübe benzemez.’ Abdullah hoca şöyle bir şey dedi: ‘Trabzonspor kulüp olarak da çok önde’. Bize ziyarete geldiğinde de sağ olsun bu konularda da çok önde bir insan. Özel bir insan. Bu yeni keşfedilmiş bir nitelik değil. Trabzonspor kurulmadan önce herkes bilmez ama biz 4 tane Türkiye şampiyonu çıkardık amatörden. Yolspor, İdmanocağı, İdmangücü ve Gençlerbirliği takımlarımız Türkiye Şampiyonu oldu futbolda. Biz de yeni bir olgu değil bu.

TÜFAD’I GÜÇLENDİREN ANTRENÖRLERİN VARLIĞIDIR

TAKA: TÜFAD Trabzon Şube Başkanı olarak Trabzon’daki antrenörlerle bir istişare toplantısı yapmayı düşünüyor musunuz?

METİN BAK: Böyle bir planımız var çünkü her birimizin eğitilmeye hakkı var. Biz de TÜFAD’ın başında olduğumuz için istişare içinde olmalıyız. Sabırla dinliyoruz. Değerlendiriyoruz. Arayan antrenörler oluyor hepsini not ediyoruz. Neler yapabilirizi düşünüyoruz. TÜFAD tek başına asla bir güç değil. TÜFAD’ı güçlendiren antrenörlerin varlığıdır. Türkiye’de de nüfusa bakıldığında en fazla antrenörlerin olduğu şehir Trabzon’dur. 1300 üyemiz mevcut. Bu küçük şehre rağmen Trabzon şehri devrim yapmıştır. Hem kulüp olarak hem antrenörlük olarak devrim yaptılar. Ahmet Suat hoca, Özkan hoca bu şehirde ve Türkiye’de devrim yapmıştır. Bu gelişmeler bize onur veren gelişmelerdir. Türkiye’nin herhangi bir yerine gittiğinizde benim hocam Özkan hoca, Şenol Güneş hoca dediğinizde gurur duyuyorsunuz. Müthiş bir zenginliğimiz var. Ahmet Suat hocayı söylemiyorum çünkü o hocaların hocası. Hep onur duyacak insanlar yetiştirdik. TÜFAD bu konuda zengin. Biz büyüklerimizden ne istediysen onlar bize sundu. Durgun suyu bilirsiniz durdukça işlevini yitirir özelliğini kaybeder. Bilgiler sürekli devşirilmeli.

ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ

TAKA: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Neler söylemek istersiniz?

METİN BAK: Gazeteniz gerçekten TÜFAD’a değer veren bir gazete. Sürekli istişare halinde oluyoruz. Böyle olduğu sürece insanlar da aydınlanmış oluyor. Gazetenize bize verdiğiniz değer için çok teşekkür ediyoruz.