Türkiye’de koronavirüsle mücadele kapsamında 17 günlük tam kapanma dönemine geçildi. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte halk evlerine çekildi ve Trabzon şehri sessizliğe büründü.

Sokağa çıkma yasağına riayet eden vatandaşlar evlerinden çıkmadı ve genel olarak kurallara uyuldu. İçişleri Bakanlığı’nın bildirdiği 17 günlük tam kapanma tedbirleri genelgesine göre belirtilen kurum ve kuruluşlar dışında esnaf ve işveren dükkânlarını kapattı. Vaka sayısında düşüşler başladı.

SESSİZ CADDELER

Trabzon’un işlek caddeleri arasında yer alan Kahramanmaraş, Uzun Sokak ve Kunduracılar Caddesinde sessizlik hâkim. Trabzon’un en önemli ve insan trafiğinin yoğun olduğu bu caddeler sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte adeta sessizliğe büründü. İnsan trafiğinin yoğun olduğu ve esnafların yer aldığı Kemeraltı Çarşısı’da sessizliğe bürünen önemli noktalardan bir tanesi. Vakaların düşmesindeki en önemli etmenlerden biri olarak insan trafiğinin yoğun olduğu bu noktaların sokağa çıkma yasağıyla birlikte boş kalması olarak görülüyor.

ÇALIŞMALAR TAM GAZ

Sokağa çıkma yasağını fırsat bilen Trabzon Büyükşehir Belediyesi ise içme suyu şebekesini sil baştan yenileyecek, ‘Trabzon Su Temini Projesi’nde çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Kahramanmaraş, Uzun Sokak, Kunduracılar Caddesi ve Çarşı Mahallesinde çalışmalarını sürdüren TİSKİ ekipleri hummalı bir çalışma içerisinde. Meydan bölgesindeki kazı ve boru değişimi çalışmalarının bayrama kadar tamamlanması bekleniyor.

DENETİMLER YAPILIYOR

17 günlük tam kapanma ile birlikte kapanma sürecine geçen Trabzon’da, işlek caddelerde denetimler sürüyor. Zabıta ve Çevik Kuvvet ekipleri tarafından sürdürülen denetimlerde izinli vatandaşlara banklarda oturulmaması konusunda uyarılar yapılıyor. İzin belgelerini gösteren vatandaşlara mecbur olmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda telkinde bulunan ekipler, izin belgesi bulunmayan ve sokağa çıkan vatandaşlara ise cezai yaptırımlarda bulunuyor.  

KONTROL NOKTALARI DENETİMLERE DEVAM EDİYOR

Sokağa çıkma yasağı kapsamında denetimlere devam eden polis ekipleri kontrol noktalarında denetimlerine tam gaz devam ediyor. Araç trafiğinin yoğun olduğu Tanjant ve Karadeniz Sahil Yolu’nda iki ayrı polis kontrol noktasında denetimlerde bulunan polis ekipleri, izin belgesi bulunmayan ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlara cezai yaptırım uyguluyor.

VAKALAR DÜŞÜŞTE

29 Nisan Perşembe akşamı saat 21.00’da girilen tam kapanma döneminde, 24-30 Nisan haftasına ait Trabzon’un 100 bin kişide vaka sayısı 237,71 idi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son olarak açıkladığı illere göre haftalık vaka sayısında Trabzon’un 100 bin kişide vaka sayısı 198,55 olarak tespit edildi. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da sokağa çıkma yasağına riayet eden vatandaşların evlere çekilmesiyle birlikte haftalık vaka sayısında düşüş yaşandı. Düşüş yaşamaya başlayan vaka sayılarının bayram sonuna kadar istenilen seviyeye gelmesi bekleniyor.

SALİH BIYIK