Yerel yöneticilerin en büyük desteği vatandaşlar ve onların sesi basının değerlendirmesidir.

Yıllar içinde Trabzon’da görev yapan belediye başkanlarıyla ilgili bürokratlarla ilgili değerlendirmelerimiz, tespitlerimiz, önerilerimiz ve eleştirilerimiz olmuştu.

Bunları her zaman bu şehir için yapmış ve arkaya baktığımızda da Trabzon basını ile birlikte kentin meselelerinin çözüm bulduğu bizim de gayretlerimizle birlikte dün olmayan bir hizmetin geldiği ve çöpten su sorununa kadar, alt yapı hizmetlerine kadar birçok atılımın yapıldığını gözlemleyince mutlu oluyoruz.

Trabzon yeni dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Murat Zorluoğlu’nu seçti.

Geldiği günden beri hatta AK Parti İl binasına girerken selamlaştığımız andan itibaren diyaloğumuzu kesmedik.

Geriye baktığımızda bütün başkanlar için de bunu söyleyebilirim.

Zorluoğlu ekibini kurmakta biraz zorlandıysa da sonradan taşları yerli yerine oturtup önemli hizmetlere de imza attı atmaya da devam ediyor.

Kendisiyle barışık, kendisinden önceki dönemi hiç eleştirmeyen Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun bıraktığı projelere hayat veren onları ortaya çıkaran bir anlayışla yoluna devam ediyor.

Sevgili okurlar her sabah tüm gazeteleri süzer ve meslektaşlarımızın değerlendirmelerini dikkatle takip ederim.

Bazen bizim kaçırdığımız, meslektaşlarımızın yaptığı eleştirileri de Trabzon adına olumlu ile takip ederiz. Destek veririz.

Dün sabah gazeteleri okurken, Günebakış gazetesinin imtiyaz sahibi Ali Öztürk’ün köşe yazısını okudum.

Yazının içinde bir bölümü Sayın Zorluoğlu’nu mutlaka aramam gerektiğine sevk etti beni.

Sayın Başkan Zorluoğlu dâhil belediyedeki onlarca daire başkanının, genel müdürün gerçekten çift maaş, üç maaş alıp almadıklarından diye eleştirilere yönelik sohbetimiz oldu.

Başkan da tek tek cevapladı.

Ve özellikle üniversitelerle, belediye ilişkisine yönelik iddialarla ilgili şunları söyledi.

Trabzon Üniversitesi İletişim Fakültesi ile yaptığımız büyük şehir belediyesi hizmet içi eğitim projesi fizibilite raporu vardır.”

Yine iletişim fakültesiyle birlikte kurumsal iletişim planının da hizmette olduğunu söyledi. Özellikle KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü ile birlikte yaptıkları akaryakıt istasyonlarına yönelik uygun yer seçiminin de önemli bir işbirliği olduğunu söyledi.

Yine KTÜ Harita Bölümüyle birlikte hafriyat döküm alanlarının belirlenmesinde de işbirliklerinden bahsetti.

Sayın Başkan Zorluoğlu şehir için trafik master planı çalışmalarında KTÜ’nün dışlandığının iddiasına da şu cevapları verdi.

“Ulaşım master planı kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Prof. Dr. Ahmet Melih Öksüz şehircilik anabilim dalı başkanı ve KTÜ mimarlık bölümünde görevli. Prof. Dr. Dilek Şen Beyazlı şehir bölge planlama bölüm başkanı. Aynı zamanda KTÜ şehir ve bölge planlama bölümünde görevli. Prof. Dr. Şeref Oruç ise Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı. KTÜ İnşaat mühendisliği bölümünde ve bizlere veren danışman hocalarımızdır” dedi.

Sabah başkanı aramamın sebeplerinden en önemlisi de birden çok şirketten bazı daire başkanlarının maaş aldığı yönündeki iddialardı.

Bu iddiaya cevap verirken de iddianın tamamen gerçek dışı olduğunu ve gazeteye de tekzip metni göndereceğini ifade etti.

Zorluoğlu bu konuyla ilgili de şu açıklamayı yaptı.

Belediye yöneticilerinin bir bölümünü birden çok şirkette yönetim kurulu üyesi olduğu doğrudur. Ancak bu şekilde hiçbir yönetici birden çok şirketten huzur hakkı almıyor. Sadece bir maaş alıyor. Zaten Maliye Bakanlığı’nın tebliği gereği kamu görevlileri kaç tane şirkette yönetim kurulu üyesi olurlarsa olsunlar sadece bir tanesinden maaş alabileceğini açıkça ifade ediyor

Zorluoğlu hizmetteki 2 yılını geride bıraktı. Pandemi sebebiyle birçok belediye yatırımlarını kısıp maaş vermekte bile zorlanırken Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ve bağlı genel müdürlüklerinin saat gibi işlemesi bu şehir için güzelliktir.

Özellikle sahillerdeki düzenlemeler Trabzon’u ve Sayın Zoruloğlu’nu ikinci dönem için kaderini belirleyecektir. Gördüğüm şu Gülcemal ve devamında arı gibi bir çalışma var.

Başkanın üçüncü ve dördüncü yılında hizmeti alınacak beşinci yılı tamamlamadan da sahil yeşerecektir.

Ganita - Faroz arası da başlatılıp belli bir mesafe aldığında Trabzon sahili ile buluşacak ve Zorluoğlu’nun hem yerel yönetimlerde hem de siyasette marka projelerinden birisi olarak kenti taçlandıracaktır.

Elbette ki belediye başkanları eleştirilmez değildir ama geldiği günden itibaren yaptığı hizmetlerle birlikte, vatandaşla diyaloğuyla birlikte farklı bir misyon çizen, mütevazı, her söze değer veren bir başkanı kimse ile görüşmüyor randevu alınamıyor biçimiyle değerlendirmek tek kutuplu bir bakıştır.

Eğer Trabzon’a objektif bakmaya devam edersek bu kent başkanın beşinci yılının sonunda büyük şehirlerden göçün tersine döneceği bir şehir olacaktır.

O nedenle Zorluoğlu’nun hizmetlerine hem vatandaş hem de gazeteci olarak omur verme Trabzonluluğun gereğidir.