Trabzon'da sahipsiz sokak hayvanlarının kontrol altına alınması ve hayvan refahının sağlanması amacıyla önemli bir adım atıldı. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcısı Ercan Öter, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral B. Murat Yakın, Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, Milli Parklar Müdürü Pınar Akgün, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü ile ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Hayvan Refahı ve Toplum Güvenliği Birlikte Ele Alındı
Toplantıda sahipsiz sokak hayvanlarının oluşturduğu riskler, vatandaş güvenliği ve hayvanların sağlık şartları çok yönlü olarak ele alındı. Katılımcılar, hem halk sağlığı hem de hayvan haklarının gözetildiği bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle hayvanların kayıt altına alınması, kısırlaştırılması ve rehabilitasyon süreçlerinin daha etkin yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Koordinasyon Şart: Yerel Yönetimlere Önemli Rol
Vali Aziz Yıldırım, toplantıda yaptığı değerlendirmede, sorunun çözümünde kurumlar arası iş birliğinin ve yerel yönetimlerin aktif katılımının önemini vurguladı. Yıldırım, “Vatandaşlarımızın güvenliği kadar, sokak hayvanlarının da yaşam hakkı ve refahı bizim için önemlidir. Bu süreci hem insan odaklı hem de vicdani bir zeminde yürütmek zorundayız” dedi.
Belediyelere ve Sivil Topluma Çağrı
Toplantıda, belediyelerin barınak kapasitesinin artırılması, mobil kısırlaştırma ekiplerinin devreye alınması ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılması önerildi. Ayrıca farkındalık kampanyaları ve hayvan sahiplendirme çalışmalarının teşvik edilmesi gerektiği belirtildi.