2 yıllık SİAD Başkanlığını başarıyla yapan Sırrı Eren çalışmalarını Taka’ya anlattı

Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği(TSİAD) kuruluşundan bugüne kadar geleneklerine ve teamüllerine bağlı bir kurum ve bu geleneğini çok önemser. Bu geleneklere göre başkan bir süre yöneticilik bir süre başkan yardımcılığı yaptıktan sonra iki yıllığına görevi devralır, iki yılın sonunda ise yeniden aday olmaz ve görevde uzun süre kalmayarak TSİAD’ın kendini sürekli yenilemesine imkan tanır. Bu doğrultuda Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği haziran ayı sonunda olağan genel kurulunu gerçekleştirecek. Başkan Sırrı Eren, bu genel kurulda aday olmayarak görevi devredecek. TSİAD Başkanı Sırrı Eren, derneğin son iki yılını ve Trabzon'a bakışını TAKA Gazetesine anlattı.

YENİ VE ESKİYİ HARMANLIYOR

TAKA: Sayın Eren, Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nde haziran ayı sonunda başkan ve yönetim değişikliği yaşanacak. Derneğin yönetiliş şeklini biraz anlatır mısınız?

SIRRI EREN: Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği 1995 yılında kuruldu. Şehrimizin önemli iş insanlarını, ikinci üçüncü kuşak şirketleri ve değerli girişimcileri üye olarak bünyesinde bulunduran bir derneğiz. Yönetim kurulunun yanı sıra önceki dönem başkanlar ağırlıklı bir istişare konseyimiz mevcut. Geleneklerimiz, teamüllerimiz var. Bu teamüle göre başkan bir süre yöneticilik, bir süre başkan yardımcılığı yaptıktan sonra iki yıllığına görevi devralıyor. İki yılın sonunda yeniden aday olmuyor. Ben de dört yıl yöneticilik, dört yıl da başkan yardımcılığı sonrası 2019 yılı nisan ayındaki genel kurulda yönetim kurulumuzla birlikte başkanlığa seçilmiştim. Derneğimizin bu geleneğini çok önemsiyoruz. Aslında biz tüzük gereği nisan ayı içerisinde genel kurulumuzu yapmalıydık. Fakat pandemi kısıtlamaları sebebiyle haziran sonuna kadar devam etmemiz gerekti. Ay sonu yapılacak genel kurulda üyelerimizin de uygun görmesi durumunda görevi başkan yardımcımız Seçkin Kanca, yeni yönetim kuruluyla birlikte, devralacak. Bu teamüller dernekte bir birliktelik yaratmanın yanında derneğin geçmişini bilen kişiler ile yeni gelenleri harmanlıyor. Bu sayede misyon noktasında bir süreklilik ortaya çıkıyor.

KURUMLAR İLE İLİŞKİLER ARTTI

TAKA: Bu iki yılda başarılı olduğunuzu düşündüğünüz konular ve icraatlar neler oldu?

SIRRI EREN: Bizim dönemimizin ikinci yarısı dünyanın hiç beklemediği bir salgın ile geçti. Bu süreçte biz Trabzon TSİAD yönetim kurulu olarak üyelerimizden ve iş dünyasından gelen talep ve çözüm önerilerini yetkililere ulaştırma adına yoğun gayret içerisinde olduk. Konuları Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası aracılığı ile TOBB'a, DOKASİFED aracılığı ile TÜRKONFED’e ilettik, iletmeye devam ediyoruz. Pandeminin tek kazanımı olarak gördüğümüz “dijitalleşme” konusuna hızlı uyum sağladık. Gerek telekonferans gerek webinarlar ile üyelerimizin sorunlarını dinledik, yetkililerle, yerel ve ulusal medya ile paylaştık. E-Ticaret eğitimlerine üyelerimizin katılımını sağladık. Görev süremiz boyunca kurumlar ile diyalogu artırdık, farklı işbirlikleri yaptık. Sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu'nun her zaman desteğini gördük. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu ve Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç ile Trabzon sorunlarına çözüm önerileri noktasında istişarelerde bulunduk. Bu dönemde şehrimiz için çok önemli olan turizm konusunda bir çalışma yayımladık. Bu çalışmada daha yaşanabilir bir Trabzon için üyelerimizin görüşlerini açıklarken sektörü ayakta tutacak taleplere yer verdik. Hazırlık sürecinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve TURSAB ile sürekli diyalog halindeydik. Ticaret Borsamız ile birlikte salgın sebebiyle fındık hasat mevsiminde “Maske, mesafe, temizlik” kuralının ihmal edilmemesi adına “Fındıksız da olmaz tedbirsiz de” sloganı ile bir etkinlik düzenledik. Başkan yardımcımız Tayfun Denizer'in katkılarıyla Karadeniz'de yetişen Türk somonunun yeni ihracat ürünü olabileceğine dikkat çekme amacıyla çalışmalar yaptık, konuyu ulusal basına taşıdık. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'mizin ihracatın çeşitlendirilmesi noktasında yapmakta olduğu çalışmaların ve Karadeniz Somonu'na Rusya'da, Japonya'da pazar bulmuş firmaların her kesimce desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamızın şehrimiz iş dünyasının çatı kuruluşu olduğunu her zaman seslendiriyoruz. Bu dönem pandemi sorunlarına çözüm önerileri noktasında kendileriyle çok sık iletişimde olduk. Normalleşme çağrısının yapıldığı ve taleplerin açıklandığı, şehrimizin 26 oda ve derneğinin katıldığı “Mavi Seferberlik” çağrısına dernek olarak destek verdik. Pandemi öncesinde ise, kalabalık organizasyonlar yapabildiğimiz dönemde, üyelerimizin derneğe aidiyet duygusunu artırıcı çalışmalar yaptık. Derneğimizde düzenlemeye başladığımız “Cumartesi Sohbetleri” ile spor, iş ve siyaset dünyasından önemli isimleri üyelerimizle buluşturduk. Demiryolu, yatırım adası gibi şehrimizin vizyon projelerini konuştuk, TKDK destekleri gibi iş dünyamız için faydalı destekler ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenledik. DOKA destekli eğitimler verdik.

“DÜNYANIN FINDIĞI BURADA”

TAKA: ‘Dünyanın Fındığı Burada’ sloganı ile gerçekleştirdiğiniz sosyal medya etkinliği hakkında neler söylemek istersiniz? Bu etkinliğe kimler destek oldu?

SIRRI EREN:  Fındığın tanıtımına katkı amacıyla “Dünyanın fındığı burada” sloganı ile gerçekleştirdiğimiz sosyal medya etkinliği bu dönem gurur duyduğumuz çalışmalardan önemli bir tanesidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da destek verdiği etkinlik Sayın Valimiz, milletvekillerimizin tümü, Trabzon Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ortahisar Ziraat Odası, Dokasifed, bölge oda ve dernekleri, siyasi parti teşkilatları, sanatçılarımız, yerel basınımız ve toplumun her kesiminin desteği ile tüm Türkiye'de ses getirdi ve sosyal medya dili ile “trend topic” haline geldi. Bu etkinlik ile fındığın sosyal medyada çok yönlü konuşulmasını sağladık. Verim ve kalitenin artırılması adına çözüm önerileri ortaya koyuldu. Bu sloganı ticaret amacıyla ürün ambalajlarında yer almaması ve izinsiz olarak etkinliklerde kullanılmaması, bunun yerine topluma malolması ve fındıkla ilgili bölgesel etkinliklerde kullanılması için marka haline getirdik, kullanım haklarını TPE' den aldık.

TARİHİ DOKU ORTAYA ÇIKARTILMALI

TAKA: Turizm çalışmanıza bakıldığında şehirde sanatın gelişmesini, görselliğin zenginleşmesini önemseyen üye talepleri dikkat çekiyor. Bu konudaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

SIRRI EREN: Sanatsal faaliyetlerin, müze sayısının artması gerektiğini seslendiriyoruz. Sayın Bakanımız Faruk Özak'ın derneğimizi ziyaretinde detaylarını anlattığı sonrasında derneğimizin de sahip çıkmaya çalıştığı Rus işgali döneminde şehrimizden götürülmüş eserlerin tekrar Trabzon'a kazandırılması ve bir müzede sergilenmesi çok önemlidir. Sayın Özak'ın bakanlığı döneminde oldukça önemli çalışmalara imza atılmış, tüm bu süreçler Rusya ile yaşanılan uçak krizi ile kesintiye uğramıştır. Bizler de TSİAD olarak tekrardan bu eserlerin Trabzon'a getirilmesinin şehrimizin bir arzusu olduğunu Dışişleri Bakanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza ve şehrimiz milletvekillerine yazılı olarak ilettik. Bu konunun şehrimiz STK'ları ve yerel medyasınca gündemde tutulması gerektiğini düşünüyoruz.

Ortahisar çok önemli bir tarih barındırıyor. Şehrimize yeni projeler kazandırılmaya çalışırken mevcutların da değerinin bilinmesi gerekiyor. Şehrin tarihi dokusu mutlaka ortaya çıkartılmalı, açık hava müzeleri ile desteklenmelidir diye düşünüyoruz. Bu konuda yapılmakta olan çalışmaları destekliyoruz. Dernek üyelerimiz Trabzon'da uluslararası organizasyonların, etkinliklerin artması arzusunda. Biz de yönetim kurulu olarak geçtiğimiz yıl Trabzon Sanatevi'nin organize ettiği 11.Uluslararası Sanat günlerine destek verdik. Şehrimizde devlet destekleriyle Teknofest, devlet organizasyonları, bölgesel toplantılar düzenlenmesi; uluslararası organizasyon ve turnuvaların şehre kazandırılması adına şehir dinamiklerinin ortak hareket etmesi; yabancı ülkelerde lobi faaliyeti yürütülmesi talebimizdir. Tüm şehrin sahiplendiği bir balık festivalini geleneksel hale getirmeliyiz. Şehre ve turizme yönelik sosyal politikalar üretecek “Kentsel Gelişim Vakfı” kurulmasının Trabzon'a katkı sağlayacağına inanıyoruz. Turizm şehri misyonunu çok önemsiyoruz. Fakat bu konu ile ilgili sık seslendirdiğimiz bir cümle var. Turizm şehri olmak için şehrimiz önce içinde yaşayana güzel gelmeli, diyoruz. Bu dönemde Valiliğimiz ve Ticaret ve Sanayi Odamız önderliğinde turizmin tek merkezden organize edilmesi adına bir yapı oluşturuldu. Bizim de uzun zamandır seslendirdiğimiz bu yapının ortak aklın işletilmesine, bilgi kirliliğinin önüne geçilmesine ve sorunların derlenmesine çok katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

ULUSLARARASI BİR KONU

TAKA: Şehrin üç mega projesi demiryolu, yatırım adası ve güney çevre yolu ile ilgili görüşleriniz nedir?

SIRRI EREN: Demiryolu ile ilgili şehir ve güzergâh tartışmaları yapılıyor. Biz demiryolunun şehirler arası değil uluslararası bir konu olduğunu söylüyoruz. Trabzon limanına, yatırım adasına faydalarının konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Çin'in Baltık ülkelerine açılmasında bir liman olabilir miyiz, bunu değerlendirmeliyiz. Elbette ki gönül ister ki hem Samsun Sarp hem Erzincan Gümüşhane Trabzon olsun. Fakat yapılmış etüt çalışmaları, hükümet yetkililerince verilmiş sözler var. Bunlara bakıldığında beklentimiz Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolunun yapım ihale tarihidir. Yatırım adası projesi Trabzon'un vizyon projesidir. Uzun zamandır gündemde. Nanoteknoloji, biyoteknoloji konuşuluyor. İçerisi iyi doldurulmalı, demiryolu ile desteklenmelidir. Güney çevre yolu ya da transit yol da Trabzon'un olmazsa olmazıdır. Turizm şehri olmaktan bahsediyorsak bu yol ile trafiği mutlaka rahatlatmalı, transit nakliyeyi ayırmalıyız.

YEREL HALK TURİZME ÇEKİLMELİ

TAKA: Pandemi sonrasında bölgemizde fırsat gördüğünüz sektörler var mı?

SIRRI EREN: İnsanların bireyselleşen tatil tercihleri yaylalarımızı, doğa turizmini önemli hale getiriyor. Mevsimsel değişikliklerle birlikte mayıstan ekime kadar önemli bir dönem var. Doğa turizmi içerisine yerel halk da çekilmeli, kırsal turizmi geliştirici çalışmalar yapılmalı diye düşünüyoruz. Yöreye ait ürünlerde mikro üretim teşvik edilerek, turist kafilelerinin uğradığı, yöre kimliğine uygun satış alanları oluşturulması önemlidir. Yine pandemi ile birlikte e-ticaret çok arttı. Bölge firmalarımızın e-ticarete uyum sağlaması önümüzdeki dönemde çok önemli. Pandemi bitecek dijitalleşme kalacak.

TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİRİM

TAKA: Son olarak, görev sürenizin sonuna geldiniz. TrabzonSİAD üyelerine söylemek istediğiniz bir şey var mı?

SIRRI EREN: görevi devraldığımız genel kurulda her ne kadar tüzük gereği 13 asıl 6 yedek yönetici ile yönetim kurulu oluştursak da derneği tüm üyelerimizle birlikte yönetme arzusunda olduğumuzu söylemiştim. Bu dönemde, özellikle pandemi sürecine kadar, sonrasında da telekonferans yöntemleri ile katılımcı bir dönem geçirdik. Bu sebeple tüm üyelerimize şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Yönetim kurulu arkadaşlarım asıl yedek ayrımı olmaksızın çalışmalarımıza büyük katkı verdiler, birlikte güzel işlere imza attık. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca kurumsal anlamda her zaman destek gördüğümüz başta Sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu olmak üzere Trabzon ve iş dünyamızın sorunlarına çözüm önerileri noktasında diyalog halinde olduğumuz şehrimizin tüm milletvekillerine, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu'na, Ortahisar Belediye başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç'e, Sayın Bakanımız Onur üyemiz Faruk Özak'a, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na, Of Ticaret ve Sanayi Odası'na, Ticaret Borsası'na, TURSAB’a, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne, Trabzon Sanatevi’ne, Kent Konseylerine, siyasi partilerimize, DOKA ve TKDK'ya, Yüksek İstişare Kurulu Başkanımız Sayın Nusret Onur'a ve istişare kurulu üyelerimize, derneğimiz önceki dönem başkanlarına, derneğimizin bölgesel federasyonu DOKASİFED Başkanı Sayın Zeyyat Kafkas'a ve TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan'a teşekkür ediyorum. Ayrıca STK'ların sesini duyurmada çok önemli bulduğum yerel ve ulusal basınımızın değerli temsilcilerine ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'ne destekleri ve katkıları için teşekkürlerimi sunuyorum. Aşılamanın hızlanmasıyla birlikte eski güzel günlere döneceğimizi umuyor bugüne kadarki üstün gayretleri için il sağlık müdürü Hakan Usta ve şehrimiz pandemi hastanesi başhekimi Süleyman Türedi'nin şahsında tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkürü bir borç olarak görüyorum. Trabzon TSİAD'ın daha yaşanabilir bir Trabzon için çözüm önerileri sunma, Trabzon iş dünyası ve üyelerinin ticari faaliyetlerine katkı verme, sorunların çözümü adına mücadele etme misyonunu uzun yıllar daha sürdüreceğine inanıyor, her zaman yanında olacağımız ve katkı vereceğimiz yeni yönetim kuruluna genel kurul sonrası başarılar diliyorum.

SALİH BIYIK