Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makamından valilik binasına makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde hayatını kaybeden Gaffar Okkan müdürümüzü unutmak mümkün mü ? Göreve başladığı ilk günden bu yana başta Diyarbakır halkı olmak üzere Türkiye’nin gönlünü kazanan ve kalplere kazınan Gaffar Okkan müdürümüzü saygı rahmet ve özlemle yad ettik.Saldırıda GaffarOkkan’ın yanı sıra dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un yeğeni Atilla Durmuş, Mehmet Sepetçi, Mehmet Kamalı, Sabri Kün ve Selahattin Baysoy adındaki beş polis memuru da yaşamını yitirmişti.

DİYARBAKIR’IN GAFFAR BABASI

Görev yaptığı süre boyunca birlik ve beraberliği pekiştiren, kentteki huzuru en üst seviyeye çıkaran Okkan, hayırseverlerden topladığı yardımlarla ihtiyaç sahibi ailelerin ve öğrencilerin yüzünü güldürdü.Kadın polisler, Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle trafiği yönetti. Gençleri terör örgütlerinden ve uyuşturucu şebekelerinden uzak tutmak için spora yönlendiren Okkan, amatör spor kulüplerine de malzeme yardımı yaptı.Diyarbakırspor'un 1. Lig'e (Süper Lig) yükselmesi için uğraş veren Okkan, yoğun mesaisine rağmen adeta bir kulüp yöneticisi gibi çaba gösterdi. Taraftarların maç öncesinde büyük sevgi gösterisinde bulunduğu Okkan, dönemin yönetimi tarafından kulübün "onursal başkanı" ilan edildi.Yaptığı tüm bu çalışmalarla Diyarbakırlıların sevgi ve saygısını kazanan Okkan, bölgede "Gaffar Baba" olarak anılmaya başlandı.Gaffar Okkan, rüşvet alan polislere karşı çok ciddi bir tavır ortaya koymuştur. Anlatılanlara göre rüşvete, eziyete ve ahlaksızlığa karşı müdürleri, amirleri gerekirse kaba şiddetle izana getiren bir nevi 'Behzat Ç.' imajına sahip bir polis olmuştur Gaffar Okkan..

TERÖR ÖRGÜTLERİNE MEYDAN OKUDU

Tüm bunları yaparken Okkan’ın karşısında tehlikeli bir terör örgütü vardı. Bu örgütün adı Hizbullah’tı. Okkan Hizbullah ile mücadele ediyordu. Göreve geldiği ilk iki yıl içinde, 2951 örgüt militanı yakalandı. 17 Ocak 2000’de de Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu öldürüldü. Bu operasyonda Okkan’ın katkısı olduğu biliniyordu. Ve tüm bu operasyonlar Emniyet Müdürü Okkan’ı örgütün hedef tahtasına oturttu. Öldürülmesinden kısa süre önce düzenlediği basın toplantısında, 26 Hizbullah militanını basına açıklayan Okkan, öldürüleceğine dair istihbarat almıştı. Fakat “Diyarbakır benim evim, bana burada bir şey olmaz” diyerek ekstra güvenlik önlemi almamıştı, kaçmamıştı. Cenaze günü Diyarbakır’da adeta hayat durdu. Esnaflar dükkânları açmadı, neredeyse bütün Diyarbakır Okkan’ı birlikte uğurladı. Gaffar Okkan’ın adı ölümünden sonra Diyarbakır’da doğan birçok çocuğa verildi.

On binlerce kişi onu andı, arkasından ağladı.. Onun ardından Diyarbakırlı vatandaşların söyledikleri bu acıyı belki biraz olsun tarif edebilir; Diyarbakırlı Emine teyze hakkındaki deftere şöyle yazıyordu: 'Diyarbakır'ın binde biri kötü bilir, o da işine gelmediğinden. Keşke onun gibi evladım olsaydı.' Baloncu Mehmet amca ise ' çocuğum ölse bu kadar üzülmezdim, Keşke oğlum ölseydi' diye ağıt yakıyordu. Hele cenazesinde sokakta görseler kıro diyecekleri altın kalpli bir abimiz şöyle haykırıyordu: ' Dostlar ölmez, kahrolsun kötü insanlar'.

EN BÜYÜK HAYALİ MUMCU CİNAYETİNİ ÇÖZMEKTİ

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede ve İstanbul’da yapılan Hizbullah operasyonlarında önemli rol üstenen Okkan, o dönem kendisini ziyaret eden gazetecilere, “Bu meslekteki en büyük hayalim rahmetli Uğur Mumcu suikastını çözmektir. Mumcu suikastında kullanılan patlayıcı düzeneği vedüzenekte kullanılan patlayıcı ile malzemelere Batman’da bir saldırıda rastladık. Eğer bu işi çözersem o zaman gözüm arkada kalmaz” diyordu.

ASIRLAR GEÇSE DE ASLA UNUTMAYIZ

Görev yaptığı Diyarbakır’da şehit düşen Gaffar Okkan Diyarbakır ve memleketi Sakarya Hendek’te mezarı başında anıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yayımladığı  mesajda “Bu ülke, bu millet, kendisine hizmet eden, gönüllerde taht kuran evlatlarını, üzerinden değil yıllar, asırlar dahi geçse unutmaz, unutturmaz...Gaffar Okan gibi kahraman evlatlarının isimlerini bir bayrak gibi ebediyete kadar göğsünde taşıyacaktır.  Şehadetinin 21. yıl dönümünde kahraman Emniyet Müdürümüz Gaffar Okkan'ı rahmetle ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

GAFFAR OKAN KİMDİR?

Ali Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisinden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne komiser yardımcısı olarak atandı.

Bu ilde komiser rütbesine kadar çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra, 1983 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü'ne atanarak, 1985 yılında şube müdürlüğüne terfî etti. 1986 yılında Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev aldı. Bu ilde 1992 yılında emniyet müdür yardımcısı oldu. 6 Aralık 1993 tarihinde 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfî ederek Kars il emniyet müdürü olarak atandı. 18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Bu arada İstanbul Üniversitesi  Siyasal Bilgiler Fakültesikamu yönetimi bölümündeki lisans eğitimini tamamlayarak mezun oldu.

Kars emniyet müdürü iken, PKK ve Hizbullah örgütlerinden olumsuz etkilenen Diyarbakır halkına emniyet müdürü olarak atandı. Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktılar, trafiği yönettiler. Gaffar Okkan, iki küçük otomobil aldı ve mavi-beyaza boyattı, ikişer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim ediyor, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ediyordu. Havaalanındaki kadın polisler, yaşlı yolcuların bilet işlemlerini yaptı, onlara uçaklarına kadar eşlik etti. Havaalanına tekerlekli sandalye aldırdı. Okkan'ın ilklerinden biri de, şehrin önemli merkezlerine kameralar taktırmasıydı. Gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekranda sokakları gözlerdi.

Ahmet KÜLEKÇİ

Editör: TE Bilisim