Çocuklarda, hak arama duygusunun yerleşmesi amacıyla düzenlenen 23 Nisan Ombudsmanlık Online Satranç Turnuvası’na, 79 ilden 5 bine yakın çocuk başvurdu. Dereceye girenlere, TBMM’de yapılan törenle, ödülleri takdim edildi. Törene; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Kamu Denetçileri Celile Özlem Tunçak, Fatma Benli Yalçın, Sadettin Kalkan, Yahya Akman ve Genel Sekreter İbrahim Kılınç, TSF Başkanı Gülkız Tulay, dereceye giren çocuklar ve aileleri katıldı.

Pandemi nedeniyle belirli sayıda katılımcının yer aldığı ödül töreninde sekiz yaş kategorisinde birinci olan Selma Karabulut ödülünü TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’tan aldı. Ayrıca 10 yaş altı çocuklarda ikinci Baver Yılmaz olurken, 18 yaş altı üçüncüsü de Zeynep Çiftçi oldu.

Törende konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle, satrançla çocukları ve gençleri buluşturarak bu etkinliğe imza atan ve gelenekselleşmesi arzusuyla hareket eden Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Federasyon Başkanı Gülkız Tulay ile emeği geçenlere teşekkür etti.

KDK BARIŞ KÖPRÜSÜDÜR

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Kamu Denetçiliği Kurumunun devlet ile vatandaşlar arasında hakemlik ve arabuluculuk yaparak bir barış köprüsü tesis etme amacıyla ihdas edilmiş anayasal bir kurum olduğunu belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumunun, gençler arasında hak arama kültürünün yaygınlaşması için her yaştaki çocukların ‘velisinin izni aranmadan' müracaat edebildiği bir kurum olduğunun bilgisini veren Şentop, “Bu bakımdan sizler için büyük bir öneme sahiptir. Hakkaniyeti, adaleti, insan haklarını öğretmek ve hak arama kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla yakından tanımanız gereken bir kurumumuzdur.” dedi.

HIZLI ERİŞMEDE ARACI

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da KDK'nın bir hak arama kurumu olduğunu belirterek, vatandaşla idare arasındaki sorunları hakem sıfatıyla çözmeye çalışan bir barış köprüsü olduğunu söyledi.

KDK'nın verdiği tavsiye kararlarıyla da idareye danışmanlık yaptığını, yol gösterdiğini bildiren Malkoç, bu anlamda adalete hızlı erişme de aracı kurum olduğunu kaydetti. Malkoç, KDK'nın hukukun üstünlüğünün sağlanması, insan haklarının kurumsallaşması ve gelişmesine, hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, şeffaf, denetlenebilir, hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin oluşmasına gayret gösterdiğini kaydetti.

KDK’NIN ÇALIŞMALARINDA ÇOCUKLARIN ÇOK FAYDASI VAR

KDK'nın özelliklerinden birinin de 18 yaşından küçüklerin şikayetlerini kabul etmek olduğunu vurgulayan Malkoç, çalışmalarında küçüklerin çok faydası olduğunu dile getirdi.

Malkoç, KDK'nın gençlere ve çocuklara önem verdiğini de ifade ederek, bu turnuvaya yaklaşık 5 bin çocuğun katıldığını ancak belki yüz binlercesinin KDK'yı duyduğunu, hak arama kültürünü zihinlerinde, gönlünde hissettiğini söyledi. 110 Üniversitede Ombudsmanlık topluluğu kurulduğunun bilgisini veren Malkoç, “Liselerde okuyan gençler arasında çeşitli yarışmalar düzenlemekteyiz. Satranç Federasyonu ile Türkiye genelinde 18 yaşından küçük gençlerle değişik kategoride satranç turnuvası düzenledik. Bu çalışmadaki amacımız; yavrularımıza KDK’yı tanıtmak, hak arama yolları konusunda onları bilgilendirmek, salgın sürecinin çocuklar üzerindeki olumsuzluğunu bir nebze de olsa hafifletmektir. Çocuklarımıza eğitim hayatlarında başarılar diliyor, ailelerini kutluyorum.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim