AK Parti Trabzon İl Başkanlığı tarafından, geniş katılımlı referandum çalıştayı yapıldı. Trabzon'da bir otel'de gerçekleştirilen toplantıya, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, AK Parti Genel Merkezi SKM Başkanı Yıldız Seferinoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu ve Salih Cora'nnın yanı sıra Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İlçe Belediye Başkanları, Trabzon AK Parti İl başkanı Haydar Revi ve partililer katıldı.

AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi'nin açılış konuşmasının ardından söz alan AK Parti Genel Merkez SKM Başkanı Yıldız Seferinoğlu söz alarak seçim çalışmalarında izleyecekleri yol haritası hakkında partilileri bilgilendirdi.

Daha sonra söz alan AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, AK Parti Hükümeti'nin temel anlayışının seçilmişlerin bu ülkeyi yönetmesi olduğunu ifade ederek "Seçilmişlerin bürokratik vesayete karşı milletin iradesini savunacak bir sistem ve reform yapmasına yönelik hep adımlar atmıştır. Bu reformların demokrasi adına atılan adımların en önemli adımlarından biriside 16 Nisan'daki Anayasa değişikliğidir. Darbeye açık, millete kapalı bir anayasadan, milletin iradesinin hakim olduğu bir anayasaya geçeceğiz. Üzerine konuştuğumuz 1982 Anayasası bir darbe anayasasıdır. Yeni anayasa Kenan Evren'e göre biçilen elbise değil. Bu milletin kendisi için bir elbise dikmektir 16 Nisan" ifadelerini kullandı.

"Rejimimiz Cumhuriyettir"

"'Hayır' için çalışma yapan arkadaşlara sorsalar 'mevcut sistemden memnun musun?' diye, emin olun toplumun hiç bir kesimi bu mevcut sistemden memnun değildir" diyen Gül "Ama gelin bunu değiştirelim dediğimizde, emin olun sistemin yanlışlığından değil, bu merkezin sistemine millet oturacağı için, bu elbise millete göre dikileceği için duyulan bir rahatsızlık var. Rejim değişikliği ile ilgili bir düzenleme söz konusu değildir. Rejimimiz Cumhuriyettir. Hükümet sistemi Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi. İdari yapımızda üniter devlet yapısıdır. Asla federalizmi, özerklik ve federasyon bu Cumhurbaşkanlığı sisteminde bulunmamaktadır. Devletin bekasını ve milletin birliğini sağlayan sistem vardır" diye konuştu. 

Ssistem değişikliğini Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım için istemediklerini belirten Gül, "Milletimiz için istiyoruz. Çünkü bizler geçiciyiz. Hiç bir şahıs kalıcı değil. istiyoruz ki Türkiye güçlü bir Türkiye olsun. Türkiye'nin güçlü olmasını istemeyenler yönetimi iki başlı yaptılar. Araba Türkiye ama arabada iki başlı şoför var. Biri, bir tarafa çekiyor, diğeri başka bir tarafa çekiyor. Yol almak mümkün mü ? Şimdi iyi gidiyoruz neden Çünkü Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız uyum içinde de öyle gidiyoruz. Biz geleceği düşünerek, Türkiye'yi düşünerek bu sistem yürümez, çocuklarımız için torunlarımız için kötü bir Türkiye bırakmaya hakkımız yok. Bunun için mücadele ediyoruz. Eğer mesele Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan meselesi olsaydı hiç bir fani bu yetkileri ve sorumsuzluğu elinden alınmasını istemez. Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin bekasını düşünerek bu işe öncülük yapıyor" şeklinde konuştu.

"Atatürk en çok İnönü'den çekmiştir"

Atatürk ve İnönü'den beri Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki krizlerin hiç bitmediğini kaydeden Gül, "Atatürk en çok İnönü'den çekmiştir. Başka birinden çekmemiştir. Ahmet Necdet Sezer ve Bülent Ecevit arasındaki yaşananlardan unutulmamalı. Anayasa kitapçığını fırlattı diye Türkiye ekonomik krize girdi. Hala bu krizi AK Parti hükumeti olarak atlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Gül, "Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra ne olacak?" sözleriyle ilgili olarak ise şunları söyledi: 

"Recep Tayyip Erdoğan olmasa bile Recep Tayyip Erdoğan, Menderes ve Özal gibi bu milletin adamlarından başka hiç kimse hükümeti kuramayacak; işin aslı bu. Sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu gibi bir zihniyet çıkmayacağı için bundan rahatsız oluyorlar. Bunu açık konuşsunlar. Buraya öyle kasetle ve alaverayla değil, milletin anasının sütü gibi helal olan AK oylarıyla gelebilirsiniz. Halktan korktukları için bu sistemden rahatsız oluyorlar. Cumhurbaşkanı 100 tane yardımcı seçerse diyorlar. Burası Cumhurbaşkanlığı, CHP Başkanlığı değil. Buranın bir ciddiyeti var. Ana muhalefet partisi bu işi çoluk-çocuk işi sanıyor. İşi farklı yerlere çekiyorlar. Millet odaklı sistemde keyfi hiç bir şey olmaz"

Bu sistemin ülkeyi böleceği iddiasında bulunanlara seslenen Gül, " 'Hayır' diyenler 'bu ülke bölünsün' diye mücadele eden, çukur kazandır. 'Bu sistem ülkeyi bölecek' diyorlar. Bu kocaman yalandır. Bu ülkeyi bölecekse bölücü terör örgütü Kandil'den niye buna karşı çıkıyor. Bunun cevabını verir misiniz" açıklamasında bulundu.
 
Editör: TE Bilisim