Tek Liste ile gidilen kongrede mevcut genel başkan Bekir AKTÜRK güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun 4. Olağan Genel Kurulu ülkenin dört bir yanından yüzlerce muhtarın katılımıyla gerçekleşti. Bir şölen havasında gerçekleştirilen kongreye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ile çok sayıda milletvekili ve davetli katıldı. 12 Federasyonun üye olduğu Konfederasyon Muhtarlık müessesesini layık olduğu en güzel yere taşımanın gayretini gösteriyor.

Divan Başkanlığını Hak-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Avukat Hüseyin Öz, Üyeliklere Trabzon şoförler odası başkanı Ömer Hakan Usta, Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, Hak –İş Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan seçildi.

Genel kurulda güven tazeleyerek yeniden genel Başkan seçilen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk yaptığı açılış konuşmasında sözlerine  “Yurdun dört bir yanından gelen yüzlerce muhtarımızın katılımı ile 4. Genel kurulumuzu gerçekleştiriyoruz. Genel kurulumuza katılarak muhtarlara olan sevgisini her zaman gösteren Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’ya bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyorum” diyerek başladı. 

MUHTARLAR DEVLETLE MİLLET ARASINDAKİ KÖPRÜDÜR

Aktürk,  2012 yılında 12 federasyonun bir araya gelerek kurduğu Konfederasyon hakkında bilgiler aktardı. Aktürk “Türkiye’de demokrasinin yapı taşı, halkın hür iradesinin sesi, devletin milletle arasındaki en sağlam köprü olan biz muhtarların genel kurulumuzun hayırlı olmasını diliyorum. 1829 yılından bu güne hangi koşullarda olursa olsun muhtarlık müessesesi olarak varlığımızı koruyarak bu günlere geldik. İki asırlık geçmişimizde hiçbir siyasi parti ayrımı yapmaksızın tüm muhtarlara kucak açarak hak ettiğimiz yerlere varma noktasında emin adımlarla ilerliyoruz. Farklı düşüncelere, görüşlere,  inançlara sahip olsak da bu çatı altında tek bir maksat için devletimizin ve milletimizin neferleri olarak görev yapmaktayız”dedi.

Bizler görev yaptığımız mahallelerde özellikle afet dönemlerinde canla başla  çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızınve  İçişleri Bakanımızın camiamıza büyük destekleri var. Muhtarlıklarımız artık kendi binaları, ödenekleri ve sosyal güvencesi olan bir kurum. Büyükşehir Belediyelerinde Muhtarlık Daire Başkanlığı diğer belediyelerde ise muhtarlık müdürlüğü kurularak muhtarlarımızın taleplerinin hızlı bir şekilde çözülmesi amaçlanmıştır. SGK primlerimizin devletimiz tarafından ödenmesi önemli bir sonuçtur.

MUHTAR KİMLİĞİNE SAHİBİZ!

İçişleri bakanlığı bünyesinde taleplerimizin elektronik ortamda yapılması için gerekli sistem kurulmuştur. MUBİS yani Muhtar Bilgi Sistemi oluşturulmuştur. Tüm muhtarlarımıza tek tek muhtar kimliği verilmiştir. Muhtarlarımız silah ruhsat harcından muaf tutulmuştur. “Türkiye Muhtarları el ele “ projesine büyük önem veriyoruz ve yeni dönemde yeni projelerle muhtarlarımızın ve seçmenlerimizin hizmetinde olacağız.

SOYLU “EN HUZURLU EV MUHTARIN EVİDİR”

Aktürk’ün ardından söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sözlerine ”En huzurlu ev muhtarın evidir ve ben burada olduğum için mutluyum” diyerek başladı. Soylu, “Muhtar, milletle devlet arasında en esaslı köprüdür.  Kendisini muhtar bile olamaz diye itibarsızlaştırmaya çalışanlara inat 19 yıldır milletin iradesiyle seçilen ve bu 19 yıl içinde hem ülkemizi hem de muhtarlık kurumunu çok farklı bir noktaya getiren, güçlendiren, muhtarlarımız ve kendisi arasında hiçbir basamak kabul etmeyen, ve muhtar buluşmalarını bir devlet geleneği haline getiren cumhurbaşkanımızın size güzel dileklerini getirdim” dedi.

ŞEHİRDE DE MUHTAR, KÖYDE DE MUHTAR!

Tüm illerimizde muhtarlarımızla toplantılar yapıyoruz. Uyuşturucu ile mücadeleyi, şehirleşme ile ilgili sorunlu alanları, kentsel dönüşüm çalışmalarını, sosyal ve ahlaki meseleleri, asayişi, afete karşı alınan tedbirleri muhtarlarımızla konuşuyoruz. Muhtarlarımızın hem köyde hem de şehirlerde etki ve bilgi alanı olmalı, özel politikalar üretmeliyiz.  Muhtarlar buluşmaları ile muhtarlarla teması artırma anlayışını önemsiyoruz.  Şehirde belediye başkanı, köyde muhtar değil. Şehirde de muhtar, köyde de muhtar anlayışını ön planda tutuyoruz açıklamasında bulundu.

İnsanlık tarihi devam ettiği süre, muhtarlık ta devam edecektir.

Afetler konusunda ülke olarak acı tablolar yaşıyoruz. Bizim görevimiz bize ehliyet veren, yetki veren vatandaşlarımızın derdine derman olmak. Afetlerde yaraların sarılmasında, pandemi döneminde vatandaşımızın her türlü isteğini yerine getirebilme çabasında samimi bir mücadele ortaya koyduk. Aldıkları her oyun karşılığını alın teri ile veren muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.. Muhtarlarımız bizi hiç yanıltmadı ve özveriyle çalıştılar. Muhtarlık;  insanlık tarih boyunca nasıl devam edecekse muhtarlık ta tarih boyunca devam edecektir.

HER MUHTARA “MUHTAR KONAĞI”

19 Ekim’i Muhtarlar günü olması önemli bir adımdır.  Muhtar seçiliyor ve yaklaşık bir ay içerisinde muhtar kimlik kartı alıyor. Muhtarların özlük haklarında önemli iyileştirmeler oldu. SGK Primleri sorununu çözdük. Maaş iyileştirmesinde bulunduk. Silah ruhsatındaki harç meselesi de önemliydi, bu sorunu da çözdük. Şimdi yeniden muhtarlarımızla ilgili çalışmalarımız var. Daha önce köy muhtarlarına tanınan muhtar konağı yapmak için hazine arazisinden yer  tahsisi hakkını mahalle muhtarlarımıza da tanıdık. Cumhurbaşkanımız bunun talimatını verdi.1,5 – 2 yıl içinde muhtar konaklarını yapıp, muhtarlarımıza tahsis edeceğiz

MUHTARLAR BİLGİ SİSTEMİ KURULDU

Türkiye muhtarları el ele projesi ile ülkemizin dört bir yanındaki muhtarlarımızı doğusuyla batısıyla kaynaştırdık. Afet kapsamında en kıymetli paydaşımız muhtarlarımızdır. 38.500 muhtarımız afet eğitim kapsamında eğitim aldı. Muhtarlarımızı yurt dışı gezilerimize götürdük. Bakanlık merkezinde ve büyükşehir belediyelerinde muhtarlar daire başkanlığı,  diğer belediyelerde Muhtarlar Müdürlüğü kurduk.  İçişleri bakanlığı bünyesinde Muhtarlar bilgi sistemi olan MUBİS’i kurduk. MUBİS muhtarların elektronik ortamda talep, istek, görüş, öneri ve şikayetlerini iletebilmelerini sağlamak, yapacakları taleplerin takip edilip raporlanması ve bu sayede görevlerini daha kaliteli, etkin ve süratli bir şekilde yürütmeleri sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

MUHTARLARIMIZIN BİRLEŞİK OY PUSULASI İÇİNDE SEÇİME GİRMESİNİ İSTEMİYORUM

Yeni muhtarlık yasası hakkındaki çalışmalar sürüyor. Özellikle muhtarlarımızın taleplerini bu konuda değerlendiriyoruz. TBMM’nin ortaya koyacağı irade ile önümüzdeki dönem içinde muhtarlarımızın birleşik oy pusulasında seçime girmesini istemiyorum. Her muhtar seçiminden sonra 150-200 muhtar seçimi tekrar yapılıyor. Bir takım teknik zorlukları var ama Yüksek Seçim Kurulu nezdinde bu sorunun aşılacağını düşünüyorum. Muhtar pusulalarının seçim sandıklarından ortadan kaybolduğu gerçeği var maalesef. Bu konuda sizlere de görev düşüyor’ açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Yönetim Kurulu faaliyet raporu, Denetim kurulu raporu ve Gelir Gider tablosu okundu. Ardından yapılan seçimle Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanlığına Trabzon’dan Bekir AKTÜRK güven tazeleyerek yeniden seçildi. Konfederasyonun yeni yönetim kurulunda Trabzon’dan 9 Muhtar da görev aldı.

 HABER: CANAN KALAYCI

Editör: TE Bilisim