Ziraat Bankası'nın öncülük ettiği kredi kartı yapılandırma kampanyası binlerce vatandaşın yüzünü güldürürken, özel bankalar 2 milyonun üzerindeki kartı iptal ettirmemek için her yolu deniyor. Bankalar kredi kartlarını iptal etmemek için bir kısmı faizsiz nakit krediden ek puana kadar onlarca teklif sunuyor. Bazı bankalar da, "Siz bizim VİP müşterimizsiniz. Kartınızı iptal ettiğinizde bir daha bizden yüksek limitli kart alamayacaksınız" diyerek tehdit ediyor.

Büyük İlgi Gördü

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından, bankalar arka arkaya borç yapılandırma kampanyaları başlattı.

Kredi kartı sahipleri borçlarını tek çatı altında ödeme imkânı buldu. Ziraat Bankası öncülüğünde başlatılan kampanya büyük ilgi gördü.
Yapılandırmalarda borçlu olan kredi kartının kapatılma zorunluluğu diğer bankalar arasında rekabete neden oldu.

Kampanyaların ardından birçok banka müşterisini kaybetmemek için yapılandırma planları sunmaya başladı. Hükümetin aldığı kredi kartı kararı öncesi tek bir adım atmayan bankalar kart sahiplerine uzun vadeli yapılandırma, bonus, ek puan verme, hesaba nakit 50-100 lira aktarma, mevcut yüksek limiti koruyarak yeni numaralı kart verme, bir kısmı faizsiz nakit kredi gibi çok sayıda teklif sunuyor.

Bazı bankalar da müşterisini kaybetmemek için yapılandırma planı öneriyor.

Çok Sayıda Şikayet Var

Kampanya sürecinde kredi kartını kapatma konusunda zorluk çıkaran bankalara ilişkin sosyal medya üzerindeki şikâyet sayfalarına, BDDK'ya çok sayıda şikâyet geldi. Kart iptalinde zorluk çıkaran bankalar takibe alınırken, 7 günlük yasal süreyi dikkate almayanlara ilişkin yasal işlem başlatılacak.

Kullanıma Tamamen Kapatılıyor

Yapılandırma kapsamına alınan kredi kartları tamamen kapatılıyor. Bu nedenle portföyündeki binlerce kişinin bir anda silinmesini istemeyen bankalar Ziraat, Halk, Vakıfbank'a yakın oran ve vadelerle müşterilerine yapılandırma yapabilecekleri mesajları göndermeye başladı. Bazı bankalar da gelirinin çok üzerinde 50 bin liranın üzerinde limitli kartları taşıyan müşterilere de bu olanaklarını kaybedecekleri yönünde baskı yapıyor.

Gelire Uygun Kart Alınacak

Tüketiciler, limitleri yetiyorsa başka kredi kartı alabilecek. Kart borcu kapatıldıktan sonra kişiye isterse Ziraat Bankası tarafından yeni kredi kartı verilecek.

İstemezse kart verilmeyecek. Yapılandırılan kart kapatılırken, tüketiciler diğer kartlarını kullanmaya devam edecek.
Diğer borçları ile birlikte kişinin ödeyeceği aylık taksit gelirinin yüzde 75'i kadar olacak.
Yeni Asır
Editör: TE Bilisim