İşte detayları...

Açlık sınırının 1800 lirayı, yoksulluk sınırının da 6 bin lirayı aştığı bir ortamda sadece emekli maaşıyla geçinmek zorlaşıyor. Bu nedenle emekli olup imkan bulanlar, çalışmaya devam ediyor. İmkan bulamayanlar da eş ve çocukların yardımıyla hayatını idame ettiriyor. Sosyal güvenlik de bazı şartlarda özellikle de kadın emekliye çift maaş hakkı tanıyor.

Çoğu Kişi Bilmiyor

Çift maaş hakkı sadece emekliye değil, dul ve yetimlere de sağlanıyor. Dul kavramı kadınlar için kullanılsa da bu kapsama erkekler de giriyor. Çoğu emekli, aldığı maaşın kesilebileceği endişesiyle veya bilmediği için ikinci hatta üçüncü maaş hakkını aramıyor. Buna karşılık bazı SGK çalışanlarının bilgi eksikliği nedeniyle bu konuda yanlış yönlendirme yaptığı söyleniyor.

Hangisi Olursa Olsun

Emeklinin sigortalılık koluna göre (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) vefat eden eşten dul aylığı alınabiliyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor.

Üçe Kadar Çıkıyor

Bazı durumda emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.

Çalışırken Ücretini de Alır

Vefat eden eşinden dul aylığı alırken, SSK’lı olarak bir işte çalışmaya devam eden kadın, eğer babası memur emeklisiyken veya Emekli Sandığı’na tabi çalışırken vefat ederse hem dul aylığını hem de babasından yetim aylığını alabiliyor. Ayrıca SSK’lı işinden dolayı da maaşını almaya devam ediyor.
Editör: TE Bilisim