‘Rakamlarla ilgili anca yorum yaparsınız. Bazı şeyler vardır çok önemli. Yurt içi beyaz eşya satışları yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik artış ile 5,3 milyona yükseldi. Toplam üretim ihracat ile beraber 17-18 milyonu geçti. Otomobil satışlarında yılın ilk yedi ayında yüzde 27'lik artış var ve 347 bine yükseldi. Otomobilde matrah esasının artırılması ile canlanma daha da devam edecektir. Rezervlerimiz 85 milyar odlara düştüğü zamanda herkes Merkez Bankasını konuşmaya başladı. Hele bir hikaye var ki güler misin ağlar mısın. 'Efendim kara gün için rezervlerinizi nasıl kullanırsınız? Afetten daha kara gün var mı? Sayın valim, Başkanım. bir sel olduğu zaman o gece uyuyor musunuz? Her şey teyakkuz halinde. Dünya 1.5 yıldır bir afet içerisinde. Kara gün içerisinde elbette ki Türkiye'nin rezervlerini bir takım yerlere farklı şekilde bütün enstrümanlarıyla bütün imkanları ile değerlendirilirki; Bugün alnımız ak bir şekilde gelip konuşabiliyoruz. Rezervler şu anda 120 milyar dolara yükselmiş durumda."

Makro göstergelere bakıldığında işlerin iyi yolda olduğunu altını çizen Nebati, "Genel yönetim borç stokunun gayri safi milli hasılaya oranı itibariyle Türkiye yüze 71.5'du, bugün yüzde 39,8 ve 2020 yılında AB ülkelerinin borç sokunun ortalaması yüzde 90,7. Türkiye bu anlamda da bir farkını ortaya koyuyor." dedi.

Dünyanın enflasyonist baskı altında olduğuna ve Türkiye'nin mücadele edecek sınırlarda olduğuna dikkat çeken Nebati, "Gerek Merkez Bankası'nın sıkı duruşu, gerek mali politikalarla gerek finansal hayattaki atacağım adamlarla bir azalış trendini yakalayacağız. Özellikle son çeyrekten itibaren enflasyon beklentilerimize uygun bir şekilde düşecek ve önümüzdeki yıl çok farklı yerlerde konuşmuş olacağız. Çünkü dünyadaki emtia fiyatları da yavaş yavaş inşallah gevşeyecek." ifadelerini kullandı.
İstihdamın desteklendiğini, işsizliğin azaldığını hatırlatan Nebati, "Salgın destekleri ile şu ana kadar 675 milyar liralık kovid salgını desteği sağladık. Hepimizin sıkıntıları var. Sektörel sıkıntılar olabilir ama emin olun sayın cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bütün ekibi bu konuda gerekli hassasiyetleri gösteriyor. Çünkü sayın cumhurbaşkanımızı siz bizden iyi tanırsınız. Onun söylediği çok önemli sözler var. Vatandaşa kulak vereceğiz. Kısmayacaksın, herkesin sesi olacaksın, uzanmadığın, dinlemediğin bir mekan olmayacak, bir alan olmayacak." şeklinde konuştu.

Türkiye'de yapılan yatırımları anlatan Nebati, hizmetlerin her şartta kesintisiz devam ettiğini anlattı.

Nebati, 2023 yılından itibaren yatırımların çok daha rahat yapılacağını, AK Parti hükümetinin 20 yılda ülkenin büyük ihtiyaçlarını karşıladığını sözlerine ekledi.
ALİHAN TELATAR 
 

Editör: TE Bilisim