Dünya da en çok fındık üretim alanına sahip il olan Ordu’da, hem üreteci, hem de sanayici ve ihracatçı olarak 65 Yıldır fındık sektöründe varlığını sürdüren Şenocak Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak, fındıkta alan bazlı desteğin doğru bir yöntem olduğunu, ancak günün ve bölgelerin koşullarına göre yeniden dizayn edilmesi gerektiğini söyledi. 

Aynı zamanda Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi de olan Cem Şenocak, 2008’de başlatılan alan bazlı desteğin, bugün dekar başına 170 TL olduğunu hatırlatarak; “Devlet alan bazlı destek de, geçmişte yaşananları ve elde edilemeyen hedefleri de göz önünde bulundurarak bazı düzenlemeler yapmalıdır. Öncelikle desteği gurbete çıkmış olanlara değil, toprağının başında yani sıladakilere vermelidir” dedi.

Doğu Karadeniz Öncelikli Olmalı

Desteklemenin fındıkta verim ve kaliteyi arttırmanın yanında, dar gelirli üreticiye de katkı sağlama amaçlı olduğuna vurgu yapan Cem Şenocak, şöyle devam etti: 

“Devlet 10 dönümden aşağı fındık üretimi yapan üreticiye dönüm başına 500 TL destek verilmelidir. 20 dönümden aşağı yeri olana 400 TL, 30 dönümden aşağı yeri olana 300 TL,  40 dönümden aşağı yeri olana 200 TL, 50 dönümün altına dönüm başına 100 TL dekar başına alan bazlı destek verilmelidir. 50 dönümden üstüne de az da olsa bir destek verilmesi lazımdır. Bu da ürünün bakım gübreleme hizmetler için 50 TL olabilir. Fındık destekleri verirken bahçesiyle ilgilenen üreticiler seçilmelidir. Gurbettekiler değil, sıladakiler tercih edilmelidir. Doktora, avukata ya da gurbetteki bahçe sahiplerine destek verilmemelidir. Köyünde, toprağında oturup fındığı ile ilgilenenler var. Bir de gurbete gidip orada iş tutup geçinenler var. Bunlar çiftçi değil. 

Bunları devlet niye desteklesin? Ancak eğer bu gibiler bahçesini ortağa veya akrabasına kiralarsa, ona da o zaman destek alsın. Bu desteği alan vatandaşlarımız fındıkla uğraşsınlar. Bu dağları, tepeleri korusunlar. Ama göç etmiş vatandaşa destekleme vermeyelim. Yıllık verilen destekleme 850 milyon TL civarıdır. Bu rakam çok az artırılarak kendi içinde küçük ve bahçesiyle ilgilenen, meyilli arazi üzerindeki üreticiye daha fazla destek vererek adaletli bir sistem oluşturulabilir.” Cem Şenocak Doğu Karadeniz’e öncelik verilmesine vurgu yaptı.

Editör: TE Bilisim