Rekabet Kurumu (RK) Başkanı Birol Küle, zincir marketlere kesilen 2.7 milyar liralık rekor cezanın sebeplerini açıkladı. Cezanın fahiş fiyat artışından değil, kartelleşme suçundan verildiğini belirten Küle, "Kartel ağır bir ihlaldir ve ceza oranları yüzde 2 ila 4 arasında belirlenir. İhlalin süresi bir yıldan fazla ise bu oran yarım kat, 5 yıldan fazla ise bir kat artırılır. Her şey usulüne uygun şekilde yapılmıştır. Yakın tarihte aynı pazarda, aynı türde ihlalin tespit edildiği diğer bazı rekabet otoriteleri tarafından yüzde 3'ten 7'ye kadar para cezası uygulanmıştır" dedi. İncelemenin 19 ay sürdüğünü söyleyen Küle, "Konu bugünün konusu değildir. 2018 yılına kadar geriye giden delil niteliğindeki yazışmalar ele geçirilmiştir" diye konuştu.

.PİYASA ORGANİZE EDİLDİ

Küle, 5 zincir market arasında doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla, satış fiyatlarının ve fiyat artışlarının koordinasyonunun sağlandığı, elde edilen belgelerde 'piyasanın organize edildiği', 'artırılan fiyatların rakiplerle eş zamanlı raflara yansıtılacağı' yönünde ve benzer nitelikte pek çok ifade bulunduğunu, zincir marketlerin fiyat hareketlerinin de bu bulguları teyit ettiğinin görüldüğünü söyledi..

BOZUK FİYAT İFADESİ!

Küle, "Tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat artış tarihleri, dönemsel kampanyalar ve indirimler gibi rekabete ilişkin hassas bilgilerin paylaşıldığı, fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz artış yapmayan marketlerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edildiği, marketlerin fiyatlarının tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı, nitekim bu durumun genellikle 'bozuk fiyatların düzelttirilmesi' (düşük fiyatların) şeklinde belgelere yansıdığı tespit ediliyor" dedi. Küle, rekabet hukukunda kartelin rakipler arasında fiyatların veya miktarların tespiti, müşterilerin ya da bölgelerin paylaşılması, ihalelerde danışıklı hareket edilmesi konularını kapsadığını hatırlattı.
 

Editör: TE Bilisim